„Misiuni de consiliere” NATO în Orientul Mijlociu. Se așteaptă o decizie a conducerii Alianței

„Misiuni de consiliere” NATO în Orientul Mijlociu. Se așteaptă o decizie a conducerii Alianței
📅 2024-05-18

Misiunile, care vor intra în dezbatere în cadrul Alianței la mijlocul lui mai, ar putea fi după modelul celor pe care NATO le are deja în Irak, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Aceasta este una dintre cele 114 recomandări cuprinse în raportul întocmit de un grup de experţi independenţi la solicitarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, şi pe care autorii acestuia intenţionează să îl facă public marţea viitoare la Bruxelles, după ce l-au transmis şi prezentat în martie Consiliului Atlanticului de Nord, au indicat sursele.

Stoltenberg a cerut grupului de experţi să facă un bilanţ al evoluţiilor din vecinătatea de sud a alianţei şi să identifice recomandări concrete pentru a contribui la configurarea viitoarei abordări a NATO faţă de această regiune într-un moment de instabilitate în Orientul Mijlociu şi Sahel.

Potrivit surselor citate vineri de EFE, raportul este structurat în jurul a trei axe: dialogul politic, diplomaţia publică şi transferul de cunoştinţe privind securitatea şi apărarea.

Luna aceasta se va intra în faza de negocieri între aliaţi în vederea aprobării noii strategii înainte de summitul alianţei de la Washington din 9-11 iulie, când liderii celor 32 de ţări care alcătuiesc alianţa sunt aşteptaţi să-şi dea acordul.

Înainte de acea întâlnire, în care va fi sărbătorită cea de-a 75-a aniversare a NATO, aliaţii se vor întâlni la nivel de miniştri de externe în 30 şi 31 mai la Praga, iar miniştrii apărării NATO se vor reuni în 13 şi 14 iunie la Bruxelles.

Noua foaie de parcurs a NATO pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Sahel va studia şi va include probabil unele recomandări din raportul experţilor, dar altele nu vor putea fi asumate, potrivit surselor.

Sursele NATO consultate de EFE sunt în favoarea unei abordări pragmatice care să profite de structura actuală a organizaţiei fără a fi necesară numirea, aşa cum se propune în raport, a unui trimis special în vecinătatea sudică sau a unei noi unităţi în cadrul alianţei care să gestioneze eventualele solicitări din partea ţărilor partenere de găzduire a unor misiuni de consiliere asemănătoare cu cea actuală din Irak.

Potrivit surselor citate, dialogul politic trebuie să revină în sarcina secretarului general al NATO, a adjunctului acestuia sau a numărului trei din organigrama de comandă, adică secretarul general pentru afaceri politice şi de securitate.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cât de bogat este, de fapt, regele Charles al III-lea. Averea sa a depășit-o pe cea a mamei sale, regina Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea este acum mai bogat decât regina Elisabeta a II-a. Averea sa a fost estimată la 770 milioane de dolari.  

VIDEO O controversată construcție de pe plaja din Mamaia, în vizorul Inspectoratului de Stat în Construcții

Inspectoratul de Stat în Construcții anchetează cum a autorizat Primăria Constanța complexul de agrement ridicat pe plaja Caelia din Mamaia.

Cea mai ieftină capitală din Europa pentru doritorii de vacanțe scurte și cu buget redus. Mâncarea costă mai puțin de 3 euro

Persoanele care caută o escapadă cu buget redus în Europa în acest an au de ce să zâmbească. Un nou raport care a analizat orașele de pe continent a constatat că au scăzut costurile în 60% din destinații.  

Haos pe aeroportul din Munchen. 60 de zboruri au fost anulate și câteva au fost deviate | FOTO

Opt activişti pentru combaterea schimbărilor climatice care au pătruns pe terenul aeroportului din Munchen au fost arestați, sâmbătă, de poliţia germană.  

Zona din România în care timpul parcă se oprește în loc. Elevii pot petrece aici o vacanță de vis. „Plecăm în transhumanță”

Vacanța de vară a început cu o lună mai devreme pentru elevii din comuna Pianu, în județul Alba.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..