Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost trimisă niciodată la școală; mi s-ar fi șters o parte din originalitate”

Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost trimisă niciodată la școală; m
📅 2024-05-18

Nu putem sta acasă toată viața, trebuie să ne prezentăm lumii și să o privim ca pe o aventură.

Beatrix Potter a fost o scriitoare, ilustratoare, ecologistă și cercetătoare în domeniul naturii britanică, foarte cunoscută mai ales în Marea Britanie pentru cărțile sale cu animale dedicate copiilor, una dintre cele mai faimoase și îndrăgite fiind „Aventurile lui Peter Iepurașul”, prima ei carte publicată (în 1902) și una dintre cele mai iubite cărți pentru cei mici.

Beatrix Potter s-a născut la 28 iulie 1866, Londra, mediul în care a trăit ajutând-o să își cultive și dezvolte pasiunea pentru natură, dar și pentru povestiri. Mai târziu, narațiunile sale pline de imaginație și ilustrațiile atractive au făcut-o una dintre cele mai îndrăgite autoare pentru copii din toate timpurile.

Ce rai poate fi mai real decât acela de a păstra lumea spirituală a copilăriei?

Deși s-a născut în capitala Angliei, Beatrix Potter și-a petrecut o mare parte din viață în mediul rural englezesc. În 1882, familia Potter a decis să se stabilească în Lake District, o regiune pitorească din nord-vestul Angliei, cunoscută pentru frumusețea peisajului său, împrejurimile naturale desprinse parcă din basme din această zonă influențând foarte mult opera lui Potter, Lake District devenind, de altfel, o temă recurentă în narațiunile sale.

Beatrix Potter a făcut parte dintr-o familie înstărită și educată ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea pasiunii micuței Beatrix pentru artă, oferindu-i resursele și oportunitățile necesare pentru a-și cultiva talentul scriitoricesc. Tot părinții au fost aceia care i-au sprijinit și înțeles decizia de a nu urma o educație formală, considerând că talentele și interesele sale artistice puteau fi dezvoltate cel mai bine prin învățare autodirijată și explorare personală.

Beatrix Potter s-a confruntat cu probleme de sănătate pe tot parcursul vieții sale, un motiv în plus pentru care educația privată a fost preferată în detrimentul celei clasice, în primii ei ani de viață. Cu toate acestea, Beatrix Potter a manifestat o sete insațiabilă de cunoaștere.

Povești captivante, frumos ilustrate

O fină și atentă observatoare a naturii, tânăra Beatrix obișnuia să își petreacă o mare parte a timpului studiind animalele, plantele și, în general, mediul înconjurător, această dragoste pentru lumea naturală fiind mai târziu evidentă în ilustrațiile și poveștile pe care le-a pus pe hârtie.

Abilitățile artistice ale lui Potter au înflorit pe măsură ce și-a perfecționat talentul de a desena și picta specimene botanice, iar observația pentru detalii a determinat-o să studieze micologia (studiul ciupercilor), mai târziu devenind un micolog amator desăvârșit.

Cărțile lui Potter sunt reprezentate , frumos ilustrate, acuratețea cu care a descris animalele și habitatele lor făcând ca acestea să fie nu doar distractive și atractive, dar și foarte educative pentru tinerii cititori.

Pe lângă „Aventurile lui Peter Rabbit”, pe care a publicat-o la 30 de ani, Beatrix Potter  a mai scris 20 de alte cărți de succes în următorii ei ani de viață, printre care și „Povestea lui Benjamin Bunny”, „Povestea lui Jemima Puddle-Duck”, „Povestea veveriței Nutkin”, „Povestea doamnei Tiggy Winkle” sau „Povestea domnului Jeremy Fisher” și multe altele, care au devenit extrem de populare și care sunt citite inclusiv azi.

Peter a fost un iepuraș pe care l-a avut Beatrix

„The Tale of Peter Rabbit” a fost tradusă în peste 36 de limbi străine și s-a vândut în peste 45 de milioane de exemplare, devenind astfel una dintre cele mai bine vândute cărți pentru copii din toate timpurile.

Dar cine este Peter Rabbit? Peter a fost un iepuraș pe care l-a avut Beatrix în grijă, care-i devenise atât de drag încât își petrecea ore întregi observându-l și desenându-l și pe care-l scotea la plimare în lesă. Petter Iepurașul era mai mult decât un animal de companie, era un prieten special al lui Beatrix Potter, afectuos și liniștit, pe care Beatrix îl învățase trucuri și acrobații.

Potter și fratele ei, Walter Bertram, aveau acasă o adevărată menajerie de animale, adoptate toate de cei doi în copilărie, un paradis al necuvântătoarelor din care făceau parte păsări, șopârle, șoareci, șerpi, melci, porcușori de Guineea, lilieci, câini, pisici și chiar arici.

„Nu știu ce să-ți scriu, așa că îți voi spune o poveste despre patru iepurași”

În anii 1890, pentru a câștiga bani, Beatrix Potter a tipărit felicitări de Crăciun și pentru alte ocazii speciale, acestea fiind primele ei lucrări în calitate de ilustratoare care au avut succes comercial.

Povestea lui Peter Rabbit a apărut pentru prima dată pe care Beatrix Potter a scris-o fiului lui Annie Carter Moore în 1893, prietena și fosta guvernantă a lui Potter, pentru a-l distra pe micuțul de 5 ani Noel Moore, care era bolnav.

„Nu știu ce să-ți scriu, așa că îți voi spune o poveste despre patru iepurași”, își începe Beatrix Potter scrisoarea, „ale căror nume sunt Flopsy, Mopsy, Cottontail și Peter”.

După ce Beatrix Potter le-a mai trimis copiilor Moore scrisori cu alte câteva istorioare haioase, Annie, mama acestora, i-a sugerat să le transforme în cărți, o idee bună pe care Potter a luat-o în considerare, refăcând povestea lui Peter Rabbit, dublându-i lungimea și adăugând 25 de ilustrații noi.

S-a căsătorit cu un avocat

Inițial, cartea a fost respinsă de șase dintre edituri la care Potter se prezentase, pe motivul că ar fi trebuit să fie publicată într-o prezentare diferită – adică să fie mai mare, ceea ce ar fi însemnat și un cost mai ridicat. Beatrix Potter a mers mai departe cu formatul pe care-l stabilise de la bun început, motivând că mai degrabă ar face două sau trei cărți care să coste câte un șiling fiecare, decât o singură carte mare și scumpă. „Iepurașii nu-și pot permite să cheltuiască 6 șilingi pe o singură carte și nu ar cumpăra-o niciodată”. După ce a publicat povestea, în octombrie 1902, toate cele 250 de exemplare s-au vândut în câteva luni, Potter comandând apoi o reeditare. În niciun an, cărticica autoarei s-a bucurat de un succes neașteptat, vânzându-se aproape 60.000 de exemplare.

În 1912, Beatrix Potter s-a căsătorit cu avocatul William Heelis, în ciuda opoziției părinților ei care-l considerau „un simplu avocat de la țară”, nedemn de statutul fiicei lor. Cei doi s-au bucurat de un mariaj reușit timp de 30 de ani și chiar dacă nu au avut copii, Potter a jucat un rol important în familia numeroasă a lui William, bucurându-se de relația frumoasă pe care a avut-o cu nepoatele acestuia și aducându-și aportul în educația lor.

Beatrix Potter Potter a murit la 22 decembrie 1943, în Castle Cottage, din cauza unor complicații cauzate de pneumonie și boli de inimă, rămășițele ei fiind incinerate la Crematoriul Carleton, Blackpool.

Prima jucărie de pluș Peter Rabbit

În timpurile noastre, este amintită ca fiind una dintre cele mai apreciate autoare din literatura pentru copii. Opera ei a fost tradusă în numeroase limbi și adaptată în diverse forme media, inclusiv în filme de animație și produse de larg consum.

În 1903, Beatrix Potter a creat prima jucărie de pluș Peter Rabbit pe care a înregistrat-o la Oficiul de Brevete din Londra. Astfel, iepurașul Peter a devenit cel mai vechi personaj fictiv licențiat. Mai târziu, au urmat și alte jucării din pluș reprezentând personajele cărților sale, jucării care se vând și astăzi.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Beatrix-Potter

https://www.famousscientists.org/beatrix-potter/

https://www.howlifeunfolds.com/learning-education/9-facts-about-tale-peter-rabbit

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Ce este și cum apare „pielea de găină”?

Dacă v-ați confruntat vreodată cu acele umflături mici, uneori roșiatice, pe piele, nu sunteți singuri. Așa-numita „piele de găină” este atât de comună încât este adesea considerată o variantă normală a pielii umane. În termeni […] Articolul Ce este și cum apare „pielea de găină”? apare pri...

Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare

Astronomii au descoperit o lume nouă; cel puțin nouă pentru noi. Este vorba despre o exoplanetă de mărimea Pământului, aflată pe orbită apropiată cu o pitică ultrarece numită SPECULOOS-3, la doar 55 de ani-lumină de […] Articolul Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 5...

Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până în iunie?

Temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă până la începutul lunii iunie, apoi se vor situa la valori ușor mai mari decât cele specifice, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni, […] Articolul Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până î...

Nume mari de la Hollywood s-au aliat pentru întoarcerea lui Kevin Spacey pe marile ecrane

Sharon Stone, Stephen Fry și Liam Neeson cer ca lui Kevin Spacey să i se permită să revină la actorie. Acesta nu a mai jucat în niciun film din 2017 după ce a fost acuzat […] Articolul Nume mari de la Hollywood s-au aliat pentru întoarcerea lui Kevin Spacey pe marile ecrane apare prima dată...

O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la Tesla

Compania chineză de mașini electrice Nio a dezvăluit prima sa mașină la preț redus, Onvo. Mașina are ca rival modelul Y de la Tesla. Mașina chinezilor este mai ieftină cu aproximativ 4.000 de dolari. Onvo […] Articolul O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..