sâmbătă, 8 august 2020

Președintele Croației, Zoran Milanovic, a decorat un general acuzat de crime de război


Președintele Croației, Zoran Milanovic, l-a premiat pe fostul general Zlatan Mijo Jelic, care, în 2016, a fost acuzat de Tribunalul Penal Internaţional de crime de război îndreptate împotriva bosniacilor, informează Mediafax.


Președintele croat l-a decorat pe generalul Zlatan Mijo Jelic pentru activitatea și rolul pe care l-a jucat în timpul războiului de independență al Croației din 1995, deși este cunoscută implicarea acestuia în genocidul bosniac, potrivit aljazeera.com. Mai exact, el a primit onoruri pentru modalitatea în care organizat Operațiunea Furtună.


În timpul operațiunii, trupele comandate de generalul Jelic au recăpătat controlul în teritoriile ocupate încă din 1991 de armata sârbă. Peste 200.000 de sârbi au fugit din Croația şi 677 de civili au murit în urma luptelor.


Tribunalul Penal Internațional l-a acuzat pe Jelic în 2016 de crime de război comise împotriva musulmanilor bosniaci. Între 1993 şi 1994 la Mostar a funcționat un lagăr de muncă forțată pentru bosniaci unde se estimează că cel puțin 50 de persoane au decedat iar alte 188 au fost rănite, dintre care 40 au fost abuzate fizic și torturate de forțele croate. Armatele croate coordonate de Jelic ar fi răspunzătoare și de masacrul în care au pierit peste 8.000 de bosniaci musulmani, bărbați și băieți.


Foto: HeptaArticol original

👍 Președintele Croației, Zoran Milanovic, a decorat un general acuzat de crime de război

Next
« Next
Previous
Previous »