miercuri, 30 septembrie 2020

Fată de 14 ani scoasă din ţară cu un paşaport fals și exploatată sexual, după ce poliţia a pus-o pe lista copiilor dispăruţi. Nimeni n-a fost trimis la închisoare!


Fechete Ştefan Călin a fost acuzat de DIICOT Oradea că, prin metoda “lover boy”, a racolat o fată de 14 ani pe care a trecut-o graniţa ilegal şi a dus-o în Spania, pentru a o exploata sexual. Bărbatul de 39 de ani era căsătorit și avea trei copii. Fata a declarat că, în Spania, el a bătut-o şi i-a cerut să se prostitueze. Dar declaraţia victimei nu se coroborează cu nimic, au precizat judecătoarele, în motivarea redactată zilele trecute, prin care Fechete a fost condamnat definitiv la un an şi o lună cu suspendare.În noaptea de 3/4 februarie 2016, Ana* a fost scoasă din ţară, pe la Vama Borş, cu o declaraţie notarială mincinoasă şi cu un paşaport temporar fals.


Chiar dacă fata avea doar 14 ani, iar însoţitorul ei figura cu cazier penal, cei de la poliţia de frontieră n-au avut nicio suspiciune şi nu i-au cerut Anei buletinul, pentru a verifica autenticitatea actelor, prin simpla comparare a CNP-urilor.


Cu o lună mai devreme, în ianuarie, părinţii Anei sesizaseră la poliţie dispariţia ei, iar poza fetei şi informaţiile despre ea au fost introduse atunci în baza de date a copiilor dispăruţi. 


A fugit de acasă iarna, în papuci

Ana a crescut într-o familie săracă, dintr-un sat bihorean, iar pe Fechete Călin l-a cunoscut în 2015, când familia ei a mers la muncă în Spania și cu toţii au locuit în aceeaşi casă. Fata avea 14 ani, iar el - 39 de ani, o soţie şi trei copii. Diferenţa de vârstă dintre ei, de un sfert de secol, n-a fost un impediment pentru Fechete, care s-a apropiat de adolescentă şi a făcut-o să se îndrăgostească de el.


După ce au revenit cu toţii în ţară, Ana a fugit într-o seară de acasă, doar în papuci. Era 26 decembrie 2015, a doua zi de Crăciun. Părinţii, bănuind ce e cu ea, au căutat-o mai întâi singuri, pe la rudele lui Fechete, iar după o săptămână, au mers şi au anunţat dispariţia la poliţie.


La 5 ianuarie 2016, în presa locală au fost publicate anunţuri de căutare, cu poza fetei şi cu date despre ea. Abia spre sfârşitul lunii, mama lui Fechete a luat-o pe fată de mână şi le-a dus-o părinţilor ei.


Actul sexual cu un minor, o infracţiune minoră?

Pe 26 ianuarie 2016, agenţii de la postul de poliţie din comuna unde locuia Ana au consemnat în scris declaraţia fetei, care a rămas la dosar. Ana le-a spus că a fugit de acasă pentru a se întâlni cu Fechete și că, “la insistențele acestuia, a fost de acord să plece cu el, fără să cunoască unde și pe ce perioadă de timp”.


El a dus-o într-o comună din Arad, la nişte rude de-ale lui, “în locuința cărora a întreținut relații sexuale cu Fechete Ştefan Călin. După câteva zile, i-a cerut lui Fechete să o ducă înapoi, pentru că vrea să se întoarcă acasă, dar acesta a refuzat să îi îndeplinească dorința, deși știa că este minoră și că părinții ei au făcut demersuri la autoritățile polițienești pentru a o găsi”.


În declaraţia fetei, în doar câteva rânduri, sunt consemnate indicii despre comiterea a două infracţiuni: actul sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 15 ani, pedepsit cu închisoarea de la unu la 5 ani, şi lipsirea de libertate a unui minor, pentru care pedeapsa e închisoarea de la 3 la 10 ani. 


Dar agenţii de la postul de poliţie din comună au închis ochii şi nu le-au văzut. Iar peste doar câteva zile, fata a fugit din nou de acasă.


I-au scos un paşaport pe numele altei fete, dar cu poza ei

A doua oară când a avut-o pe Ana în posesie, căci așa ajunseseră relațiile dintre bărbat și fata minoră, Fechete a pus la cale un plan pentru a o scoate din ţară. 


Numele de familie al Anei coincide cu numele de familie al mamei lui Fechete, C. Eliza (n.r. - acesta e şi motivul pentru care nu putem dezvălui identitatea femeii), dar şi cu cel al surorii mai mici a lui Fechete, C. Florina, care avea 15 ani.


În ziua de 1 februarie 2016, mama lui Fechete a mers la un notariat din Oradea unde şi-a dat în scris acordul pentru ca fiicei ei, C. Florina, să i se facă pașaport. Cu această declaraţie, cu actele surorii lui, dar şi cu poza Anei, Fechete a mers la Serviciul Paşapoarte Bihor. În aceeaşi zi, a fost eliberat un paşaport temporar care, deşi era pe numele C. Florina, avea aplicată fotografia Anei.


I-au făcut un paşaport fals, ca să o scoată din țară

La 3 februarie 2016, mama lui Fechete a mers la acelaşi notariat din Oradea şi a autentificat o declaraţie în care spunea că e de acord ca fiica ei să călătorească neînsoțită de ea, “în vizită la rude, în Franța - Lion și Spania - Cordoba, împreună cu fratele său mai mare, Fechete Ştefan Călin, începând cu data de 03.02.2016 până la 01.02.2017, pe ruta Ungaria - Austria - Germania - Franța și Spania”.


“Dau prezenta declarație spre a servi la punctele de frontieră”, preciza C. Eliza. Câteva ore mai târziu, în noaptea de 3/4 februarie 2016, Ana a fost scoasă din ţară de Fechete, pe la Vama Borş.


Închisă şi bătută, pentru că a refuzat să se prostitueze

Ana a fost transportată în Spania, unde a rămas două luni. Prima oară, Fechete a dus-o în Cordoba, la fratele lui, Boby, unde au stat circa două săptămâni, apoi s-au mutat în Sevilia, “într-o casă părăsită, care avea gratii de fier la geamuri”, le-a declarat fata anchetatorilor.


Ana a mai spus că Fechete îi dădea să fumeze țigări conținând “ciocolată”, care aveau un efect halucinogen și, fiind într-o astfel de stare, ea a acceptat să plece cu el.


În Spania, mărturisea fata, Fechete n-a muncit, trăia din banii pe care-i primea de la fratele lui sau din infracţiuni: fura cabluri din cupru, pe care le vindea. 


Într-o zi, Fechete i-a spus că au nevoie de bani şi că ea trebuie să meargă “la stradă”, să practice prostituția. Când fata i-a spus că nu va face asta, a bătut-o cu pumnii și cu picioarele.


Fata a fost închisă și bătută, pentru că refuza să se prostitueze

După acest episod, Ana i-a cerut să o lase să se întoarcă acasă, dar Fechete a refuzat. Când pleca din casă, el încuia ușa de la intrare, pentru ca fata să nu poată fugi. N-o lăsa să-și sune părinții şi-i confiscase pașaportul fals cu care ea ieşise din România.


Din acea casă, Ana fost scoasă la 4 aprilie 2016, de Boby, fratele lui Fechete, care fusese contactat, printr-un intermediar, chiar de tatăl Anei. 


A refuzat să mai vorbească, de teamă 

Imediat după ce a fost adusă din Spania, Ana a fost audiată de poliţişti. După câteva zile, fata a fost evaluată şi de psihologii de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea. Experţii au notat, în raportul lor, că fata “provine dintr-o familie cu un nivel scăzut de educație, prezintă un intelect de limită (nivel IQ 70) și are o stimă de sine foarte scăzută, stări care au generat vulnerabilitatea sa”.


Cu psihologii, Ana “a evitat să vorbească despre episodul trăit în Spania și a afirmat că nu a acceptat să se prostitueze la stradă”.


“În anumite cazuri, legătura afectivă a copilului cu agresorul poate fi foarte strânsă, iar sentimentul culpabilizării și teama de consecințe pot să reprezinte bariere importante în dezvăluirea faptelor”, se arată într-un Ghid metodologic privind audierea minorilor victime ale violenţei.


Este dificil pentru copil să aducă sau să reitereze acuzații împotriva unui adult semnificativ sau îndrăgit, cu care se află într-o relație inegală ca statut.

Ghid metodologic privind audierea minorilor victime ale violenţei:
“Măritată” repetat, contra cost, de tatăl ei

Pentru psihologi, Ana era un caz cu totul special. Ea nu fusese o victimă doar pentru Fechete, ci şi pentru propriul tată, care a căsătorit-o de mai multe ori, contra unor sume de bani. De fiecare dată, fata era obligată să locuiască la familiile acelor “soți”, pentru o perioadă, deşi ea nu avea atunci nici 14 ani.


Psihologii de la ANITP Oradea au precizat că fata refuza să facă orice fel de destăinuire, pentru ca “nu cumva să fie condamnată ea sau familia ei”.


În timpul căutărilor fetei, tatăl Anei a fost interceptat în timp ce negocia la telefon cu Fechete, aflat în Spania, ce sumă de bani ar trebui să primească, pentru a accepta ca fata lui să trăiască cu el. 


* Protejăm identitatea reală a fetei despre care DIICOT spune că e o victimă a traficului de minori. 


VA URMA: Completul care i-a iertat pe traficanți a fost format din trei judecătoare! Cum au motivat magistrații sentința.


👍 Fată de 14 ani scoasă din ţară cu un paşaport fals și exploatată sexual, după ce poliţia a pus-o pe lista copiilor dispăruţi. Nimeni n-a fost trimis la închisoare!

Next
« Next
Previous
Previous »