marți, 8 septembrie 2020

Prea-Sfințitul Ignatie, în mijlocul credincioșilor din Bârzești. A fost primit cu căldură de către localnici!

COMUNITATE VREDNICĂ… Luni seara, în ajunul Sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit slujba Vecerniei Mari și a Litiei în Parohia Bârzești, Protopopiatul Vaslui. Cu prilejul vizitei pastorale la Bârzești, a sfințit și izvoarele de apă captate la marginea localității, precum și casa de prăznuire a parohiei.

După slujba de binecuvântare a cișmelelor, Ierarhul Hușilor i-a îndemnat pe cei prezenți să asemene setea biologică cu cea spirituală:

„Noi, în general, vorbim de setea biologică, însă, ca ființe spirituale, având și o dimensiune spirituală a vieții noastre, trebuie să vorbim și de anumită sete spirituală.

Putem, din cauza faptului că nu ne cultivăm sufletul cum se cuvine, să ajungem la o sete spirituală, să ne fie buzele sufletului uscate. Răutatea usucă sufletul cel mai tare.

Izvorul care adapă cel mai minunat sufletul și îl face plin de noblețe sunt faptele bune.

Când ne este sete și simțim că ne doboară arșița soarelui, să ne punem întrebarea dacă noi, ca ființe spirtuale, realizăm, atunci când păcătuim, că nu facem altceva decât să ne supunem arșiței răutății, care pârjolește tot și ne usucă sufletul?”

A urmat apoi slujba Vecerniei Mari și a Litiei, săvârșită pe un podium în curtea locașului de cult din Bârzești. Ierarhul Hușilor a insistat asupra virtuții nobleței, așa cum a fost întrupată de Maica Domnului:

„Omul care are în sufletul său această stare de noblețe, de delicatețe, este un om care nu poate să mintă, care nu viclenește, care este atent să își păstreze cât mai luminoasă candela sufletului său.

Sfântul Grigorie Palama ne spune că «Maica Domnului este adevărul care din pământ a răsărit, adică ea este statuia nemincinoasă a nobleței umane de la începutul lumii acesteia».

De ce o numește pe Maica Domnului «statuie nemincinoasă a nobleței»? Statuia ne trimite la ideea de imobilitate, de statornicie.

La fel, Maica Domnului, când a primit această vocație de la Dumnezeu, să se pregătească să-L nască pe Hristos în lumea aceasta, a rămas statornică în virtutea nobleții.

Nobletea este întotdeauna legată intrinsec, firesc, de adevăr.

Omul mincinos este și bădăran. Cu cât cineva este mai bădăran, cu atât îți dai seama foarte limpede că nu are noblețe în suflet”,

a spus PS Ignatie.

La finalul slujbei, în semn de prețuire pentru activitatea pastorală și edilitară desfășurată până în prezent, Părintele Episcop Ignatie l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Eduard-Nicușor Irimiea, care este și consilierul administrativ al Episcopiei Hușilor. De asemenea, Ierarhul Hușilor a oferit distincții de vrednicie celor care s-au implicat în lucrările derulate în Parohia Bârzești.

Slujbă la Bârzești – Dumitru Buzatu și Mihai Moraru

”Este o mare onoare pentru comuna noastră, o comună în care credincioșii l-au așteptat pe Episcopul Hușilor cu sufletele curate și pline de optimism”, a spus primarul comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru.

Primăria a avut o contribuție importantă în finalizarea lucrărilor la casa praznicală, dar și la amenajarea curții interioare de la Biserica din Bârzești.

Articol original

👍 Prea-Sfințitul Ignatie, în mijlocul credincioșilor din Bârzești. A fost primit cu căldură de către localnici!

Next
« Next
Previous
Previous »