miercuri, 23 septembrie 2020

Zăpodeni, cea mai mare dezvoltare din istoria comunei

Comuna Zăpodeni traversează o adevărată perioadă de înflorire cum nu s-a văzut nici pe timpul perioadei comuniste, după ce la cârma primăriei a venit lonel Chiratcu.

În doar patru ani de mandat, a reuşit să facă numeroase proiecte în folosul comunității, iar altele sunt în perioada de implementare ori de așteptare pentru a fi începute.

Totul se întâmplă într-o comună grea, cu 9 sate și nu mai puţin de 235 de kilometri de drumuri comunale si satești.

Acesta nu a fost un motiv de descurajare pentru edilul PSD, care şi-a luat menirea în serios şi a dat drumul la treabă. Așa se face că a asfaltat primii 12 km de drum, într-o comună unde singurii doi kilometri de asfalt, cei ce leagă drumul judeţean de primărie, erau de pe timpul lui Ceauşescu.

Nouă kilometri au fost modernizați printr-un proiect PNDL de 10,9 milioane de lei, şi au vizat asfaltarea drumului de leagă Zăpodeni de Ciofeni şi Dobrosloveşti, 1,65 km în satul reședință și 2,36 km în Delea.

Diferenţa de trei kilometri s-a făcut din fonduri proprii și a vizat drumul ce duce spre biserica de lemn „Sf. Nicolae”, precum şi drumul comunal DC 1.

De asemenea, au fost construite sau sunt în execuţie poduri și podeţe în Zăpodeni (două), Portari (două) și Delea (unu).

Prin PNDL au început lucrările de reabilitare şi modernizare, după standarde europene, la școala din Zăpodeni, lucrările fiind realizate în procent de 70%.

„Sperăm ca, până la finele anului, să fie terminată investiţia de 3,3 milioane de lei astfel încât elevii să poată intra la cursuri în condiţii civilizate”, susţine primarul Ionel Chiratcu.

Tot prin acelaşi program de investiţii, actuala administraţie a reuşit să extindă reţeaua de alimentare cu apă în Zăpodeni, lucrare în valoare de 2,6 milioane de lei și care este aproape de fi dată în folosință pentru cele 650 de case din satul reședință, urmând a fi achiziționată stația de tratare.

Aproape de finalizare este și Școala Delea, clădire în care au fost bagați 500.000 de lei, bani de la PNDL.

Edilul Ionel Chiratcu a atras și fonduri europene, achiziționând prin Grupul de Acțiune Local, cu suma de 75.000 de euro, un buldoexcavator și construind la Telejna un teren sintetic de sport cu nocturnă, investiție de 65.000 de euro.

Tot pentru lucrări edilitare, primăria a achizionat utilaje pentru deszăpezit, precum sărăriță, freză și lamă portabilă.

Autoritățile locale din Zăpodeni au avut în vedere și extinderea rețelei electrice în Delea, fiind cheltuiți 400.000 de lei din fonduri proprii. Și iluminatul public a fost modernizat, prin înlocuirea vechilor lămpi cu unele pe led, deocamdată de DC 1 și DC 17, urmând a fi achiziționate alte 600 de lămpi printr-un proiect depus la Ministerul Mediului.

În atenția primăriei au fost și cele 11 biserici din comună, pentru care s-au alocat fonduri pentru reparații, dar și pentru construirea de prăznicare în Delea și Telejna.

De asemenea, au fost renovate căminele culturale din Dobroslovești și Portari și s-au decolmatat pârâurile din Delea, Telejna, Zăpodeni și Dobroslovești.

Nu ultimul rând, primăria a asigurat părțile de cofinanțare la proiectele implementate de Fundația World Vision și are în derulare dalarea rigolelor din satul Portari, pe o lungime de 3,3 km, lucrare realizată din fonduri proprii.

La fel de importantă pentru comunitate este și realizarea Planului Urbanistic General (PUG) ai comunei în procent de 90%.

Autoritățile din Zăpodeni au modernizat și stațiile de autobuz din întreaga comună.


Noi drumuri de asfalt, gaz în comună, dispensar


Primarul Ionel Chiratcu nu are de gând să se oprească cu investițiile nici în următorul mandat.

Are deja la licitație la CNI proiectul de asfaltare a încă 5,5 km de drum în satele Măcrești și Uncești.

Tot în același stadiu se află și proiectul de modernizare a celor 3 km de drum pietruit care fac legătura între Zăpodeni și Portari.

Pe ultima listă de sinteză a CNI a fost aprobat, tot pentru asfaltare, și drumul comunal DC 2A, în lungime de 4,5 km, dintre Dobroslovești și Uncești.

La AFIR, este depus un alt proiect eligibil, dar nefinanțat, deocamdată, de asfaltare a drumurilor care fac legătura dintre DN 15D și Dobroslovești (1,3 km) și între DJ 247 și Butucăria (3 km), dar și înlocuire a unui pod din beton.

Tot la CNI, Primăria Zăpodeni mai are depus un proiect, pentru care se așteaptă organizarea licitație și care prevede construirea unui cămin cultural în satul reședință, investiție de aproximativ 7,5 milioane de lei.

Și o sală de sport, la care au început deja lucările, va fi construită în Zăpodeni cu suma de 2,5 milioane de lei.

Însă, poate cel mai important proiect este cel al aducțiunii de gaz.

”Există toate aprobările, studiul de fezabilitate a fost făcut și se lucrează pentru realizarea stației de măsură și reglare (SMR) de la intrarea în comună. Urmează înființarea Asociației de Dezvoltare Intracomunitară, din care vor face parte Zăpodeni, Ferești, Dănești și Codăești”, ne-a precizat primarul Chiratcu.

Tot ca perspectivă, autoritățile din Zăpodeni așteaptă și implementarea proiectului de apă prin POIM, derulat de Consiliul Județean și care prevede o rețea de distribuție pe o lungime de 37,6 km.

Primăria din Zăpodeni mai are ca propuneri de proiecte două terenuri de sport în Dobroslovești și Portari, construire de dispensar medical, asfaltare străzi în Portari și Zăpodeni, realizarea de muzee în Ciofeni și Zăpodeni, alimentare cu apă în toată comuna, terminarea dalării șanțurilor în Delea, Zăpodeni, Ciofeni și Dobroslovești, amenajarea de spații de joacă pentru copii în Uncești și Telejna, finalizarea bazei sportive din Zăpodeni, împrejmuirea terenurilor instituțiilor de învățământ.

Articol original

👍 Zăpodeni, cea mai mare dezvoltare din istoria comunei

Next
« Next
Previous
Previous »