sâmbătă, 3 octombrie 2020

A fost singurul primar de Vaslui care a ajuns primarul Bucureștiului!

Cu 146 de ani în urmă, în Moldova de peste Prut avea să se nască una dintre marile personalități ale României, ajuns primar al Vasluiului și, mai apoi, primarul Capitalei, omorât de comuniști în temnița de la Sighet.

Generalul Ion Rășcanu, căci despre el este vorba, s-a născut la 1 octombrie 1874, la Cahul, a fost una din marile personalități ale armatei române, comandant de divizie și de brigadă în primul război mondial. În perioada interbelică a intrat în viața politică ajungând între altele să ocupe functii de senator, deputat, ministru de război, prefect, primar al Vasluiului (1938- 1942), și primar al Bucureștiului (1942-1944).

La Vaslui, a fost cel care a inițiat construcția Uzinei Electrice si a rețelei de iluminat public. A fost principalul ctitor al Bisericii Cuvioasa Parascheva, artizanul Parcului Copou, precum și al Monumentului Eroilor din Cimitirul Eternitatea.

A inițiat si realizat aducțiunea de apă de la Chițoc, unde au fost captate în acest scop o serie de izvoare, a construit Palatul Culturii. A trecut la cele vesnice în data de 25 februarie 1952.

Primarul Vasluiului, devenit primar al Capitalei, a murit în temnița de la Sighet, în 1952, fiind încarcerat alături de multe alte personalități politice și militare, din ordinul comuniștilor.

Articol original

👍 A fost singurul primar de Vaslui care a ajuns primarul Bucureștiului!

Next
« Next
Previous
Previous »