luni, 5 octombrie 2020

Al dracului domn Mitica

Recte australienii.

Cangurii Majestatii Sale arunca cu banii de juri ca razboiul a si inceput deja in Pacificul de Vest. Arunca de aruncat dar stiu ce cumpara, numai lucruri de cea mai inalta calitate de la cei mai renumiti producatori.

Boxer din Germania, poate si Lynx cand o veni randul programului de dotare cu MLI, Type 26 de la fostii lor colegi de Imperiu, britanicii, F 35A de la Varu” nostru SAM, Poseidon, EA-18G Growler, nave de lupta (portavioane) de la Navantia etc.

Ei bine acum au anuntat ca doresc 30 de obuziere de 155mm autopropulsate, dar de aceasta data se pare ca australienii au tras cu ochiul la romani si numai fac mare licitatie internationala ci cumpara direct de la compania sud-coreean Hanwha Defense, divizia sa australiana.

Obuzierele, impreuna cu alte 15 vehicule de transport munitie, vor fi realizate in Australia si tot aici vor fi si intretinute, in regiunea Geelong.

Poate va ganditi ca fiind vorba de “doar” 30 de obuziere suma este mica si de aici lipsa unei licitatii. Ei bine 1,3 miliarde de dolari australieni sunt pusi deoparte, adica vreo 800 de milioane de euro, doar ca la australieni suma necesara achizitiei se calculeaza altfel decat la noi, ei i-au in calcul si fondurile necesare functionarii pe durata de viata prognozata.

Si daca va intrebati domniile-voaste cine-or fi astia de la “Hanna si Barbera” ­čśŐ , aflati atunci ca nu avem nici un motiv sa radem de coreeni, compania Hanwha Defense fiind producatoare obuzierului de mare succes international – K 9 Thunder.

Daca K 9 si-ar depune CV-ul ar scrie acolo ca este un obuzier autopropulsat pe senile, de foarte mare mobilitate cu un grad ridicat de protectie pentru echipaj, dotat cu un obuzier calibrul 155mm, in lungime de 52 calibre si care poate transporta pana la 48 de proiectile. K 9 “stie” si cu proiectilele moderne, cu raza extinsa si ghidate.

Langa K 9 stat K 10, bunul sau amic, care foloseste acelasi sasiu si este un vehicul (in cea mai mare parte) robotizat de aprovizionare cu munitie. 104 proiectile poate transporta fratele mai mic al K 9.

In Europa, polonezii s-au dovedit cei mai destepti si au renuntat la achizitia de obuziere PzH 2000 de la nemti, cumparand in schimb licenta de la coreeni pentru sasiul K 9. Polonia va detine in curand un numar rezonabil de obuziere autopropulasate K 9 plus posibilitatea de a folosi sasiul acestuia, fabricat local, si pentru alte aplicatii.

Intre timp estonienii cumpara si ei K 9 Thunder, dupa 12 bucati deja comandate s-au mai dedulcit la inca sase, sa fie acolo ca vorba ceea rusii sunt gadr-n in gard si e mai bine sa ai obuzierele tale in fata curtii decat sa vina vecinu” cu ale lui.

Iar in cazul artileriei exista o vorba straveche care spune ca niciodata nu ai prea multa ci mereu prea putina, lucru cu care ai nostri generali par sa fie de acord (dupa mai multe doctorate si studii de mare amploare internationala) dar pe care il aplica exact invers: daca tot avem obuziere putine si batrane (si deloc autopropulsate) mai bine sa n-avem deloc, sa n-aiba vecinu” nostru ce sa ne distruga…

GeorgeGMT

Loading spinner

The post Al dracului domn Mitica appeared first on Romania Military.

­čĹŹ Al dracului domn Mitica

Next
« Next
Previous
Previous »