sâmbătă, 17 octombrie 2020

Porci mistreți cu pestă porcină africană, în fondurile de vânătoare de la Bârlad și Miclești! Vânătorii, în alertă!

SE ÎNGROAȘĂ GLUMA… Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, prin buletin de analiză în data de 14 octombrie, rezultatul pozitiv în ceea ce privește identificarea genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time PCR pentru:

  • un mistreț, sex masculin, în vârstă de 6 luni, identificat cu numărul matricol RO 0662925, vânat de pe raza Fondului de Vânătoare nr. 42 Bârlad.
  • trei mistreți găsiți morți în satul Chircești, comuna Miclești, pe raza Fondului de Vânătoare nr. 46 Brădicești (aparținând Ocolului Silvic Dobrovăț Iași).

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat, în data de 15 octombrie, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor și a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de suspiciune pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 42 Bârlad, județul Vaslui și Planul de măsuri în suspiciune pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 46 Brădicești.

S-au aplicat măsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operațional pentru Pestă Porcină Africană la mistreți și planul de măsuri specific acestei situații.

„Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau în situația în care apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Având în vedere evoluția virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului – județul Vaslui face un apel către Direcția Silvică, A.J.V.P.S. și Asociațiile de Vânători, către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să se respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permaneță numărul de telefon este 0235.421 121, fax 0235 421.278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor”,

este mesajul Prefecturii Vaslui.
Articol original

👍 Porci mistreți cu pestă porcină africană, în fondurile de vânătoare de la Bârlad și Miclești! Vânătorii, în alertă!

Next
« Next
Previous
Previous »