vineri, 2 octombrie 2020

Țăranii din Portari, aproape de a rămâne fără porci în bătătură, de Crăciun!

ALERTĂ… Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, în data de 30 septembrie, un caz de pestă porcină africană la un porc domestic care a fost sacrificat în gospodăria proprie a unei persoane din localitatea Portari, comuna Zăpodeni.

Localitatea nu se află în zona afectată a unui caz de pestă porcină africană la mistreț sau în zona de restricție a unui focar de pestă porcină africană la porcul domestic.

Ca atare, a fost convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor ( CLCB ) transmisibile ale animalelor şi a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de suspiciune de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici.

„Având în vedere suspiciunea de pestă porcină africană la efectivele de suine din localitatea Portari, comuna Zăpodeni, s-au instituit două filtre rutiere, filtre de dezinfecție pentru mijloacele de transport rutier pe teritoriul localității Portari, comuna Zăpodeni, ce vor fi menținute începând cu data de 2 octombrie, ora 8:00, până în data de 6 octombrie 2020, ora 20:00.

Facem apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a pestei porcine africane vor fi despăgubite conform H.G. 1214/ 2009″,

anunță Prefectura.
Articol original

👍 Țăranii din Portari, aproape de a rămâne fără porci în bătătură, de Crăciun!

Next
« Next
Previous
Previous »