miercuri, 11 noiembrie 2020

Autoritățile vă avertizează: „De Crăciun și Revelion, petreceți singuri!”. Altfel, riscați să îmbolnăviți și prietenii!

UN SCENARIU SUMBRU… Vasluienii care nu vor pleca de Crăciun sau Revelion în diverse locații din țară, așa cum o făceau anii trecuți, trebuie să știe că nu se pot gândi nici la mese bogate, cu mulți prieteni și rude alături, de sărbători. Avertismentul lansat de autorități este acela că, invitând acasă prieteni sau persoane dragi riscați să-i îmbolnăviți și pe aceștia, iar în ianuarie spitalele se vor umple de bolnavi.

Cel puțin, asta susține dr. Raed Arafat, șeful DSU, care ne atrage atenția asupra unui fapt: autoritățile pot reglementa conduita în spațiile publice, însă nu și în casele românilor. Arafat susține că persoanele care invită alte persoane din famila lărgită pentru a petrece sărbătorile se supun unui risc privind infectare cu coronavirus.

Șeful DSU a declarat că sărbătorile de iarnă nu vor ca cele de anul trecut. Acesta a precizat că dacă românii nu vor respecta regulile în luna ianuarie va exista o creștere a cazurilor COVID.

”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne așteptăm la sărbători ca și în decembrie 2019. Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spații închise vor fi și atunci, cel mai probabil.

Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toții că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem și vom și fi și cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creștere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”,

a afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat susține că transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane riscul crește fără îndoială. Medicul a adăugat că fiecare își calculează riscul pe care și-l asumă.

”În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeași casă. În familie lărgită, înseamnă să vină și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor.

Dacă tu vrei să sărbătorești cu încă două, trei familii ți-ai crescut riscul mult de a te infecta și de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îți organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare și vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să și-l asume”.

Articol original

👍 Autoritățile vă avertizează: „De Crăciun și Revelion, petreceți singuri!”. Altfel, riscați să îmbolnăviți și prietenii!

Next
« Next
Previous
Previous »