duminic─â, 1 noiembrie 2020

Doua corvete

Lurssen OPV-90

Pe langa contractul pentru cele 8 F 16 Block 70, in valoare de 1,2 miliarde de dolari, bulgarii sunt foarte aproape de a semna cu compania germana Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG un contract in valoare de aproximativ 984 milioane de leva cu tot cu TVA (473,5 milioane dolari fara taxe) pentru doua corvete multifunctionale.

Lurssen a fost desemnata castigatoare inca din primavara (in defavoarea italienilor de la Fincatieri) si se asteapta ca la inceputul lunii noiembrie contractul sa fie semnat. In 2023 prima nava ar fi sa fie lansata, urmata de sora ei in anul urmator.

Cele doua nave vor fi dotate cu un tun OTO Melara de 76 mm, sistem CIWS OTO Melara Dart, rachete anti-nava Exocet sau RBS 15, rachete anti-aeriene MICA sau ESSM, probabil ca vor fi dotate si cu sonar tractat, poate si cu elicopter.

Deocamdata nu este foarte clar ce clasa de nave au bulgarii in vedere, germanii de la Lurssen avand in oferta trei clase de OPV: 80/85/90, nave care sunt intradevar modulare, desi la capabilitatile ceute de bulgari navele nu prea mai arata a OPV ci mai mult a corvete. La categoria corvete, in catalogul Lurssen K130 “Braunschweig” (1840 tone deplasament) pare cea mai recenta si mai bine echipata, clasa fiind intrata in uz in 2008:

Armamentul propus in standard:

1 x 76/62 Compact
2 x RIM-116 RAM
4 x RBS15 Mk 3
2 x MLG 27
2 x MASS
Mine Laying

Insa este inferioara ca deplasament fata de OPV-90 (2100 tone deplasament), care ar avea loc si de un VLS Mk56 – vezi fotografia de inceput a articolului.

Pentru cine se simte indraznet si in ton cu moda, in portofoliul respectivului constructor dar la clasa fregate exista si un concept de fregata multirol usoara MLRF-105 (2800 tone deplasament) care contine in lista de echipare si ESSM/Mica, fiind similara clasei Gowind:

MLRF-105

Mai multe detalii despre OPV-urile germane pe siteul Lurssen.

Oare bulgarii se simt indrazneti sau bugetul nu prea le permite?

 

GeorgeGMT

Loading spinner

The post Doua corvete appeared first on Romania Military.

­čĹŹ Doua corvete

Next
« Next
Previous
Previous »