duminic─â, 8 noiembrie 2020

F 35 turcesti pentru Grecia

Dupa ce au batut practic palma cu Parisul pentru 18 aparate Rafale, din care 12 vor veni foarte repede direct din inventarul fortelor aeriene franceze, Atena a avut din nou noroc de aceasta data cu americanii.

Acestia din urma s-au grabit si ei sa sprijine Grecia prin vanzarea a 20 de aparate F 35A, ba mai mult decat atat, au trecut comanda greceasca in fata – se stie deja, coada la F 35A a trecut de mult dupa colt si se asteapta destul pana sa-ti vezi aparatele in curte – si daca se va ajunge la semnare, primele sase aparate F 35A vor incepe sa soseasca  din 2022.

Vorbeste presa ca primele avioane (se pare ca de fapt toate cele 20 de bucati ar fi apartinut Turciei) vin de fapt din lotul destinate Turciei – ca sa vezi ironia sortii – si de aici si posibilitatea de livrare rapida. Mai ne aducem aminte ca aparatele F 35 destinatae Ankarei au fost in cele din urma repartizate US Air Forces dupa ce au fost refuzate de alti clienti.

Faptul ca primele sase F 35A ar ajunge atat de devreme va permite grecilor sa le integreze, sa-si pregateasca pilotii si infrastructura si eventual sa le foloseasca in lupta, asta daca se va ajunge aici.

Si uite-asa la “indemnurile” Turciei si cu sprijinul americanilor si francezilor, grecii s-ar putea sa se trezeasca “peste noapte” (asta daca tinem cont de perioada de timp destul de lunga intre comanda ferma si livrarea aparatelor noi in cazul altor clienti) cu Rafale si F 35A, ambii parteneri NATO grabindu-se sa dea o mana de ajutor Atenei in fata Ankarei, de unde Turcia ar trebui sa traga unele concluzii nu foarte favorabile ei, despre cine sprijina pe cine.

Si dupa cum se poate observa cu ochiul liber, cam toata lumea da sa sustina pozitia Greciei, nimeni nefiind prea dornic sa-i tina umbrela domnului Erdogan, nici macar Rusia ale carei forte aeriene tocmai de ce au bombardat (29 octombrie) niscai militii siriene loiale Ankarei iar Ankara n-a comentat mai deloc.

In acest moment Grecia a antamat modernizarea a peste 80 de F 16 la standardul “V”, se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa semneze contractul pentru Rafale si asteptam ca americanii sa ceara aprobarea Congresului pentru F 35A.

GeorgeGMT

Loading spinner

The post F 35 turcesti pentru Grecia appeared first on Romania Military.

­čĹŹ F 35 turcesti pentru Grecia

Next
« Next
Previous
Previous »