sâmbătă, 7 noiembrie 2020

Mese îmbelșugate alături de prieteni, astăzi, de Sf. Mihail și Gavril! De mâine, adio, petreceri!

SĂRBĂTOARE… La data de 8 noiembrie, creștinii din întreaga lume îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, considerați conducătorii cetelor de îngeri, avand aripi și purtând sabii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

Va fi, pentru mii de vasluieni care poartă numele de Mihai, Mihăiță, Gabi, Gabriela, Gabriel etc. un ultim prilej de a petrece cu prietenii, în tihnă, respectând condițiile impuse de reglementările actuale privind numărul de participanți. Tradiția spune că astăzi se ține post, însă rămâne de văzut câți dintre sărbătoriți vor rezista la tentații. De mâine noapte, de la ora 23.00, orice eveniment public sau privat este interzis, așa că se poate spune că este ultima mare petrecere de dinaintea furtunii…

Pentru cei care vor să afle câteva din tradițiile și obiceiurile de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, iată câteva sfaturi:

  • nu se fac îndeletnicirile casnice. Potrivit tradiției, cei care vor încălca aceasă regulă vor avea parte de multă suferință înaintea morții.
  • trebuie să se evite bârfele, mânia și răzvrătirea. Cei care vor recurge la astfel de lucruri se vor alege cu cinci ani de ghinion.
  • se ține post. Cei care vor ține post în această zi vor vor fi feriți de boli și lovituri.
  • creștinii ar trebui să aprindă o lumânare pentru oamenii care au murit, dar și pentru cei care sunt în viață. Se spune că e bine să aprinzi o lumânare și pentru sinucigași sau osândiți.
  • se face o turtă din făină de porumb și se aruncă între oi, iar dacă aceasta cade cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dar dacă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.
  • în această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenți, după care preotul se dezbracă de veșmintele preoțești și le pune peste credincioși, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.

Gavriil înseamnă, în ebraică, „bărbăt-Dumnezeu”. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care le-a vestit Sfinților Părinți Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului. A călăuzit Sfânta Familie în Egipt, iar pe Iosif, logodnicul Mariei, l-a întărit, astfel încât să nu se îndoiască de nimic.

În ebraică, semnificația numelui Mihail (mi – care, ke – ca, El – divinitate) este interpretată în mod tradițional ca o întrebare retorică: „Cine este ca Dumnezeu?” (la care se așteaptă un răspuns negativ), pentru a sugera faptul că nimeni nu este ca Dumnezeu.

La Mulți Ani, tuturor celor care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril!

Articol original

👍 Mese îmbelșugate alături de prieteni, astăzi, de Sf. Mihail și Gavril! De mâine, adio, petreceri!

Next
« Next
Previous
Previous »