vineri, 6 noiembrie 2020

Piețarii din Vaslui sunt înnebuniți! Zeci de tone de legume și fructe, în pericol de a fi aruncate la gunoi!

PIERDERI IMENSE… Guvernul a decis „Suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară”. O decizie care a aruncat în aer sute de piețari din județ.

Sunt voci care susțin că, de teama că piețele se închid, mii de vasluieni vor lua cu asalt piețele, pentru a cumpăra ce se mai poate.

La Vaslui, de exemplu, ieri au circulat mai multe întrebări printre comercianții din cele două piețe, Traian și Centrală: „Ce se întâmplă cu noi, de luni? Se închide totul? Ce facem cu marfa, pentru că se strică?”.

Un prim răspuns a venit aseară, sub forma unui protest din partea Asociațiilor Administratorilor de Piețe din România.

„Având în vedere prevederile art. 7 din Hotărârea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România solicită ca în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată să fie revizuit acest articol întrucât considerăm că este important ca toate piețele agroalimentare permanente din țară să rămână deschise.

De la începutul pandemiei administratorii de piețe au avut ca prioritate respectarea și adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianților și a cumpărătorilor. De altfel ca urmare a adoptării acestor măsuri până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în piețele agroalimentare.

Considerăm că nu este normal să generalizăm, nu este corect să se dispună închiderea piețelor agroalimentare doar pentru că s-a considerat că administratorii Pieței Obor din București nu au urmărit respectarea măsurilor.

În situația în care piețele agroalimentare se vor închide producătorii agricoli nu vor avea unde să-și vândă fructele și legumele și vor fi nevoiți să le arunce. În piețele agroalimentare își desfășoară activitatea un număr mare de producători agricoli și comercianți, atât la mese cât și în spațiile comerciale din jurul sau din incinta piețelor, activitățile comerciale desfășurate constituind o verigă importantă în economia țării.

De asemenea, producătorii de pâine, de lactate, de carne și produse din carne își desfășoară activitatea doar în spații închise, astfel încât aceștia vor fi în imposibilitate să-și valorifice marfa, iar populația nu ar avea de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete și sănătoase, produse în România.

Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleași suprafețe sau mai mici rămân deschise considerăm că și magazinele din incinta sau din jurul piețelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite și respectate mult mai ușor.

Considerăm că ar fi normal ca măsurile de restricționare a activităților din piețe să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii piețelor nu respectă măsurile impuse de autorități pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19.

Activitatea desfășurată în piețe și târguri trebuie analizată în colaborare cu autoritățile publice locale și măsurile restrictive să fie luate doar acolo unde este cazul”,

a anunțat asociația.

„Nu știm ce va fi, știm doar că Vasluiul are o incidență de 1,5 la mia de locuitori, deci nu se impune închiderea piețelor. Încă așteptăm răspunsuri de la București”,

ne-a spus, seara trecută, Vasile Pavăl, primarul Vasluiului.
Articol original

👍 Piețarii din Vaslui sunt înnebuniți! Zeci de tone de legume și fructe, în pericol de a fi aruncate la gunoi!

Next
« Next
Previous
Previous »