miercuri, 11 noiembrie 2020

Român de succes în Spania, supranumit „Regele cânepii”. Dumitru Potorac cultivă noul aur verde din Almeria

Două sere se evidențiază dintre toate celelate în zona La Solera, provincia Almeria, din Andaluzia. Ce au diferit față de celalte? Control automat cu bandă dublă cu motoare, sistem de irigare prin picurare, climatizare și încălzire, închideri ermetice, recircularea aerului, iluminare suplimentară, ferestre ca acoperiș, circuit de supraveghere video și utilaje de ultimă generație pentru cultivare intensivă. În inima acestei câmpii de sere, între La Mojonera, Los Llanos de Vícar și Roquetas , se află parcelele cu cânepă ale omului de afaceri român Dumitru Potorac, care a devenit principalul producător, cu peste treizeci de hectare din totalul de o sută înregistrate în provincie.

Societatea românului nostru oferă diverse servicii, de la construcția de sere avangardiste, orientate pe producția de cânepă, cu care s-ar putea obține între trei și patru recolte pe an, până la consiliere și comercializarea directă a unui produs tot mai cerut pe piața în expansiune, cu nenumărate aplicații în: industria alimentară, a hârtiei, în industria cosmetică (geluri, creme și produse de protecție solară). Din cânepă se mai produc uleiuri bogate în grăsimi și proteine, lubrifianți, bioplastice și combustibili biodiesel, precum și produse derivate din canabidiol (CBD), care este folosit pentru proprietățile terapeutice.

Dumitru Potorac a ajuns în Almeria cu 20 de ani în urmă și, după ce și-a încercat norocul cu afaceri imobiliare și de construcții, și-a concentrat toate eforturile asupra sectorului agroalimentar, conștient de potențialul acestuia. În 2015, a fondat Montaña de Invernaderos alături de o echipă de profesioniști și tehnicieni cu o vastă experiență și a dezvoltat proiecte de infrastructură agricolă pe mai mult de 220 de hectare în interiorul și în afara provinciei Almería, la ferme din Murcia, Cádiz, Barcelona, ​​Madrid, Uruguay și Portugalia. În ciuda rezultatelor bune în afaceri, spiritul antreprenorial al lui Dumitru Potorac l-a împins să caute în continuare alternative și i-a permis să anticipeze astfel „febra cânepei”, noul „aur verde” al provinciei Almeria.

După ce a studiat nenumăratele nișe de piață ale CBD, a dezrădăcinat cele 5 hectare de castraveți pe care le avea și în luna ianuarie a plantat cânepă. O activitate extinsă apoi pe aproximativ 25 de hectare în aer liber și alte 10 sere, folosind cea mai avansată tehnologie pe care o oferă prin intermediul afacerii sale fermierilor din provincie care doresc să se reprofileze pe producția de cânepă. Deja a montat trei hectare pentru terți și un uscător de 14.000 de metri pătrați, dar declară că dispune de capacitatea de a continua să construiască sere specializate în întreaga provincie Almeria, și în alte provincii, cu o perioadă de execuție mai mică de două luni.

Societatea sa oferă consiliere tehnică și chiar pune echipamente de siguranță la dispoziția fermierilor și, dacă este necesar, a personalului care gestionează circuitul de supraveghere video și benzile, ecranele, ventilatoarele și clima de la un centru de control. Într-un simplu tur al celor două sere conectate din zona La Solera, una cu plante aflate într-o fază timpurie și alta cu înflorire mult mai avansată, se poate înțelege nivelul facilităților și, de asemenea, investiția deosebită care a fost făcută ca urmare a profitabilității ridicate a cânepei în acest prim sezon. Dumitru Potorac este dispus să-și extindă producția dacă cererea clienților crește. Plantele care cresc în ghivece și pe fibrele de cocos sunt răsfățate cu grijă zilnic.

Instinctul rafinat de antreprenor al românului Dumitru Potorac i-a permis să anticipeze „boom-ul” canabidiolului și să devină principalul susținător al cânepei, o specie erbacee pe care producătorii au încetat să o mai planteze în provincie cu zeci de ani în urmă, deoarece fibrele textile nu erau profitabile. Cu o treime din suprafața cultivată în provincie, acesta pune la dispoziția fermierilor infrastructura și sfaturile necesare pentru ca aceștia să poată beneficia de renașterea acestei industrii. Datorită saltului său tehnologic și a capacității sale de producție, aici, în Almería, Dumitru Potorac a devenit astăzi „Regele cânepii”.

sursa : jurnaluldeEmigrant

Articolul Român de succes în Spania, supranumit „Regele cânepii”. Dumitru Potorac cultivă noul aur verde din Almeria apare prima dată în RoVestea.

Articol original

👍 Român de succes în Spania, supranumit „Regele cânepii”. Dumitru Potorac cultivă noul aur verde din Almeria

Next
« Next
Previous
Previous »