duminică, 3 ianuarie 2021

Protest al profesorilor! Petiție online pentru majorarea salariilor, semnată de dascălii vasluieni!

SĂTUI DE MINCIUNI… Profesorii din județul Vaslui sunt la limita răbdării. Se simt mințiți pentru faptul că, anul trecut, nu s-a realizat majorarea salarială de 16%, la care aveau dreptul. Așa că, zeci de dascăli din județul nostru au semnat o petiție online națională – care are deja în jur de 9.000 de semnături – prin care se atrage atenția guvernanților asupra faptului că nu mai acceptă să fie bătaia de joc a guvernanților.

Iată textul petiției, o petiție aprobată de mii de cadre didactice din județ:

„Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus. „Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, transmis la începutul anului școlar.

Acum suntem anunțați că majorarea de la 2 septembrie 2021 a fost amânată DIN NOU pentru 2022, deși banii există!

În data de 18 decembrie 2020, când încă era Ministru de Finanțe, Florin Cîțu afirma: “Salariile profesorilor au fost incluse, atât creșterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferența până la 2022, dar și creșterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spațiul public. știu și mulțumesc premierului pentru înțelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanțelor a anunțat-o ieri, deci să nu mai avem discuția despre asta în spațiul public”. După ce a devenit premier, Florin Cîțu ne anunță că nu mai sunt bani, iar majorările salariale pentru profesori vor fi amânate până în 2022!!

Banii există, chiar Ministrul de Finanțe a spus pe 18 decembrie că majorările au fost prinse în buget. 10 zile mai târziu, după Crăciun, banii nu mai există!

Guvernanții tratează în acest moment profesorii ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății!

Aceasta nu este o petiție politică. Este o petiție prin care cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate. Profesorii sunt cei care formează medicii, profesorii sunt cei care formează politicienii, profesorii sunt cei care formează polițiștii. Dar, în acest moment, un profesor cu 21 de ani vechime este plătit mai prost decât un vânzător de la Kaufland, cu 5 ani vechime. Asta înseamnă căîn societatea românească, un profesor este asimilat unui vânzător la supermarket, adică unui muncitor calificat.

Cerem reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească!

Romania are cel mai mic indice de salarizare a educatiei din UE, si printre cele mai mici din Europa, peste Serbia si Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria.

Cerem respectarea legii!

Legislatia in vigoare este Legea 153/2017, modificata prin OUG 135 din 14 august 2020:

Articolul 38, alin (4^1) “Prin exceptie de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant beneficiaza:

a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;

b) incepand cu 1 ianuarie 2020 de a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;

c) incepand cu 1 septembrie 2021 de salariile de baza prevazute de lege pentru anul 2022.”

Lect. dr. Horea Mihai Bădău
Articol original

👍 Protest al profesorilor! Petiție online pentru majorarea salariilor, semnată de dascălii vasluieni!

Next
« Next
Previous
Previous »