miercuri, 17 februarie 2021

Iată cum se văd viitoarele ecoscheme din perspectiva unui fermier vasluian! „Ecoschemele trebuie aplicate la nivel regional”, spune ing. Dan Hurduc

PERFORMANȚĂ… Potrivit precizărilor făcute de ing. Dan Hurduc, managerul general al Evel-H Company, membru în board-ul Clubului Fermierilor Români, care cultivă 2.000 ha teren grâu, rapiță, floarea soarelui porumb și mazăre în județul Vaslui, cu ocazia emisiunii „Agricultura romanească într-o Europă mai verde” transmisă luni, 15 februarie 2021, de RFI, dacă aplică aceste ecoscheme de mediu, agricultorul ar trebui să fie ajutat să facă acest lucru, pentru a putea garanta și securitatea alimentară, și grija pentru mediu.

Ecoschemele sunt măsuri cu un buget foarte mare, finanțate din fonduri europene, bani care se vor distribui prin instituțiile din subordinea Ministerului Agriculturii, estimându-se o sumă de 500 de milioane de euro pentru aceste măsuri, anual.

„Problemele majore care ne preocupă pe noi, cei din zona Moldovei, care este o zonă cu constrângeri specifice, ar fi implementarea acestor ecoscheme din noul PAC, care ar trebui să ne ajute să ne menținem competitivitatea la nivel național.

Părerea mea este că ecoschemele ar trebui să aibă un caracter regional, pentru că în țară sunt atâtea modele și atâtea regiuni și e foarte greu ca ecoschemele să aibă o aplicare uniformă, națională.

În zonele noastre, cum este județul Vaslui, în care plouă foarte rar, sau când plouă sunt cantități mari de precipitații, sau în zonele colinare în care aspectul erozional este destul de prezent în culturile noastre este foarte important ca definirea ecoschemelor să se facă în așa fel încât să putem atrage banii.

Va fi foarte important de precizat în cadrul acestor proceduri și culturile, pentru că degeaba insistăm noi pe culturi proteice sau pe culturi fixatoare de carbon, dacă în anumite zone – cum știm, culturile proteice sunt mazărea, soia – datorită secetei nu se dezvoltă,  nu avem nici efectul scontat, până la urmă.

Deci, la nivelul fiecărei regiuni ar trebui să avem nivelul potrivit de ecoschemă, astfel ca majoritatea fermierilor să aibă acces la fonduri și să-și mențină competitivitea. Trebuie mers, în cadrul ecoschemelor, pe bonusarea practicilor durabile, pentru că și noi vrem să obținem profit, să ne menținem competitivitatea. Folosim tehnologii prietenoase cu mediul și avem grijă de mediu”, spune performantul fermier vasluian.

Acesta spune că, în viitorul apropiat, în cadrul acestor ecoscheme, lucrările solului trebuie să se facă cu intervenții minime asupra solului, în așa fel încât să fie conservată apa, să nu se piardă apa, lucrările să fie făcute pe curba de nivel, astfel încât să fie protejate zonele din punct de vedere antierozional, să fie folosite culturi fixatoare de carbon în zonele secetoase, în zonele în care culturile proteice nu prea dau randament.

Ing. Dan Hurduc a dat exemplul sorgului, cultură care sechestrează carbonul în sol.

„Putem folosi tehnologii integrate pentru combaterea buruienilor, prin diversificarea culturilor, prin asolamente mai lungi, mai largi, asolamente de durată mai mare. Este nevoie să folosim tehnologii potrivite, soiuri potrivite, cu rezistență la arșiță, la secetă.

Sunt o mulțime de lucruri pe care noi, prin intermediul tehnologiilor, în zonele cu constrângeri destul de specifice, noi, fermierii performanți, pe care le și aplicăm.

Dar, trebuie să fie și o egalitate. Tocmai de asta spuneam că zonarea acestor ecoscheme trebuie să se facă în așa fel încât fiecare grup de fermieri să-și poată menține competitivitatea. Nu pot eu să fac aceeași producție de soia, precum colegul meu din Călărași, pentru că nici nu-mi răsare, nici nu crește.

Adică, să folosim tehnologiile potrivite zonei, prietenoase cu mediul, dar în același timp care să ne garanteze profitabilitatea. Europenii solicită condiții prietenoase cu mediul și alimente mai ieftine. Dar, în condițiile în care noi aplicăm tehnologiile prietenoase cu mediul, în zone cu constrângeri specifice, alimentele vor fi mai scumpe.

Fermierul trebuie să fie remunerat, dacă aplică aceste ecoscheme de mediu, să fie ajutat să facă acest lucru, pentru a garanta securitatea alimentară”, a subliniat Dan Hurduc.

Daniel Tănăsuc

Articol original

👍 Iată cum se văd viitoarele ecoscheme din perspectiva unui fermier vasluian! „Ecoschemele trebuie aplicate la nivel regional”, spune ing. Dan Hurduc

Next
« Next
Previous
Previous »