vineri, 5 februarie 2021

Suntem tot mai „atacați” de pesta porcină africană! Cazuri noi la Negrești și Văleni!

ALARMANT… Zilele trecute, scriam despre un caz de pestă porcină africană în comuna Coroiești. Remarcam faptul că această pestă apare în tot mai multe zone ale județului. Din păcate, iată, am avut dreptate.

În data de 4 ianuarie, a fost confirmat un nou caz de pestă porcină africană la un mistreț de pe Fondul de vânătoare numărul 2 Negrești. Carcasa provenită de la mistrețul bolnav a fost confiscată și incinerată.

Cu două zile mai înainte, pe 2 ianuarie, au fost depistate două cadavre de mistreți în zona localității Văleni, de pe Fondul de vânătoare 13 Solești, aparținând de AJVPS Vaslui. În acest caz, s-au recoltat de la fiecare cadavru probe de os lung (membru anterior) și au fost afluite la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, în vederea supravegherii PPA și PPC. Cele două cadavre de mistreț au fost îngropate și s-a efectuat dezinfecția perimetrului unde au fost descoperite. Ulterior, conform buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, cele două cadavre de mistreți au avut rezultat pozitiv pentru pesta porcină africană.

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat, în data de 5 ianuarie, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în cazul confirmării/ suspiciunii de pestă porcină africană la mistreț.

DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului – județul Vaslui par să fie depășite de numărul tot mai mare de îmbolnăviri cu pestă porcină africană, de aceea cele două instituții fac un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235/421.121, fax 0235 421.278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Articol original

👍 Suntem tot mai „atacați” de pesta porcină africană! Cazuri noi la Negrești și Văleni!

Next
« Next
Previous
Previous »