marți, 16 martie 2021

Ce țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Mai multe țări din Europa au suspendat vaccinarea împotrovva COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca, după ce Agenţia Medicamentului a anunţat că trebuie să investigheze cazuri de tromboză.

Franța este una dintre țările care au luat decizia de a suspenda folosirea vaccinului Astrazeneca pentru combaterea infecției COVID-19, până ce Agenţia Europeană a Medicamentului va emite un aviz pozitiv vaccinului.

„La recomandarea ministrului Sănătăţii, împreună cu autorităţile franceze de sănătate, a fost luată decizia de a suspenda, ca măsură de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca”, a declarat Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă susținută luni seara.

Suspendarea vine după ce Agenţia Medicamentului a anunţat că trebuie să investigheze cazuri de tromboză.

Și Germania a suspendat a suspendat vaccinul AstraZeneca

Și Germania a suspendat utilizarea vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca, după ce Agenţia Medicamentului a anunţat că trebuie să investigheze cazuri de tromboză. Ministrul Sănătăţii din Germania a spus că Agenţia Europeană a Medicamentului va decide dacă şi cum noile informaţii vor afecta autorizarea acestui vaccin în UE. Ministerul Sănătăţii a declarat că decizia a fost luată ca „măsură de precauţie” şi la sfatul autorităţii naţionale de reglementare a vaccinurilor din Germania, Institutul Paul Ehrlich, care a solicitat investigarea în continuare a cazurilor.

Decizia a venit la doar câteva zile după ce ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, critica suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în unele ţări.

Germania a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani pe 4 martie.

Ce țări din Europa au mai suspendat vaccinarea împotriva COVID-19 cu AstraZeneca

Olanda a suspendat utilizarea vaccinului contra coronavirusului produs de Oxford-AstraZeneca din cauza preocupărilor cu privire la posibilele sale efecte secundare.

Guvernul olandez a declarat că măsura, care va dura până cel puțin pe 29 martie, este o măsură de precauție.

Republica Irlanda a luat mai devreme o decizie similară, pe fondul rapoartele de efecte adverse la adulți în Norvegia.

Dar Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există nicio legătură între vaccin și riscurile de a dezvolta cheaguri de sânge.

Italia, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda au oprit deja utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Și Spania va opri utilizarea vaccinul AstraZeneca COVID-19 timp de cel puţin 15 zile, a informat radio Cadena Ser, citând surse nenumite.

Într-o declarație, guvernul olandez a declarat că acționează din precauție în urma rapoartelor din Danemarca și Norvegia cu privire la posibile efecte secundare grave.

Reprezentantul României la OMS: Vaccinul produs de AstraZeneca este  bun și sigur

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, consideră că vaccinul produs de AstraZeneca este unul bun și sigur și precizează că proporția dintre persoanele care au suferit probleme de sănătate nu e mai mare față de populația care nu a fost vaccinată, potrivit Mediafax.

„Vaccinul AstraZeneca a fost administrat la peste 17 milioane de persoane la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut câteva probleme în Italia, Norvegia și Danemarca, unde au apărut tromboze la anumiți pacienți. Problema este că trebuie stabilit dacă aceste lucruri au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite, adică este pur și simplu un eveniment care s-ar fi întâmplat oricum la un anumit procent. Se pare că, din informațiile pe care le am eu de la Agenția Europeană a Medicamentului, proporția de persoane care a suferit astfel de probleme de sănătate nu e mai mare față de populația care nu a fost vaccinată”, a spus Alexandru Rafila.

El precizează că, atunci când sunt suspiciuni, lotul este oprit de la utilizare.

„Opinia mea este că este un vaccin bun și sigur, dar, repet, nu putem să luăm lucrurile ca atare decât în momentul în care o autoritate competentă își spune opinia. Uitându-mă pe cifre văd că este un vaccin care este sigur, dar situații punctuale care pot apărea trebuie luate în considerare și verificare”, apreciază Rafila, reprezentat al României la OMS.

Rafila consideră că imunizarea cu AstraZeneca nu trebuie sistată, ci doar cu loturile suspecte.

Explicațiile AstraZeneca: Nu s-a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză sau trombocitopenie

Compania AstraZeneca afirmă că analiza datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară.

Statisticile prezentate de AstraZeneca arată că, până în prezent în UE și Marea Britanie, au existat 15 evenimente de TVP și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, conform numărului de cazuri pe care Compania le-a primit pana la 8 martie.

Specialiștii AstraZeneca susțin că acestea reprezintă un număr mult mai mic decât cel așteptat să se întâmple în mod natural la o populație generală de această dimensiune și este similar cu cel înregistrat în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate. Raportul lunar de siguranță va fi făcut public pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente în săptămâna următoare, în conformitate cu măsuri excepționale de transparență (exceptional transparency measures) pentru COVID-19.

Mai mult, în studiile clinice, chiar dacă numărul evenimentelor trombotice înregistrate a fost mic, acestea au fost mai mici în grupul vaccinat. De asemenea, nu au existat dovezi de creștere a sângerării la peste 60.000 de participanți înrolați, susțin reprezentanții companiei.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri așteptate in populația generală. Natura pandemiei a condus la o atenție sporită a fiecărui caz individual raportat și mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranței medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguranța publică”, a declarat Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca.

Compania mai susține că, în ceea ce privește calitatea, nu există probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat în toată Europa sau în restul lumii. Testare suplimentară a fost și este efectuată de companie dar și independent de către autoritățile sanitare europene și niciuna dintre aceste re-testări nu au arătat motive de îngrijorare, precizează AstraZeneca.

Articolul Ce țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca apare prima dată în Descopera.

Articol original

👍 Ce țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Next
« Next
Previous
Previous »