luni, 8 martie 2021

Managerul Evel-H Costești, alături de ministrul Agriculturii, la Galați! Dan Hurduc a povestit despre necazurile fermierilor vasluieni!

DEZBATERE… Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a participat, pe 5 martie a.c., împreună cu George Sarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, Ionel Dancă, deputat de Vrancea, Adrian Constantin Bîrzoi, directorul general adjunct al ANIF, și Dan Hurduc, membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, la Galați, la evenimentul organizat de Clubul Fermierilor Români, ce a avut, ca teme propuse pentru dezbatere, prioritățile agriculturii românești, reforma PAC și Pactul Ecologic European: impactul estimat pentru agricultură.

Membru în board-ul Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, omul de afaceri vasluian Dan Hurduc, managerul companiei Evel-H Costești, din județul Vaslui, a vorbit despre prioritățile momentului, într-o perioadă în care agricultorii se pregătesc pentru un nou an agricol.

Sunt probleme despre care inginerul Hurduc a vorbit și la Radio France International (RFI), în urmă cu o lună de zile, atunci când cerea autorităților să aplice diferențiat politica de sprijinire a micilor fermieri.

„Problemele majore care ne preocupă pe noi, cei din zona Moldovei, care este o zonă cu constrângeri specifice, ar fi implementarea acestor ecoscheme din noul PAC, care ar trebui să ne ajute să ne menținem competitivitatea la nivel național.

Părerea mea este că ecoschemele ar trebui să aibă un caracter regional, pentru că în țară sunt atâtea modele și atâtea regiuni și e foarte greu ca ecoschemele să aibă o aplicare uniformă, națională.

În zonele noastre, cum este județul Vaslui, în care plouă foarte rar, sau când plouă sunt cantități mari de precipitații, sau în zonele colinare în care aspectul erozional este destul de prezent în culturile noastre este foarte important ca definirea ecoschemelor să se facă în așa fel încât să putem atrage banii.

Va fi foarte important de precizat în cadrul acestor proceduri și culturile, pentru că degeaba insistăm noi pe culturi proteice sau pe culturi fixatoare de carbon, dacă în anumite zone – cum știm, culturile proteice sunt mazărea, soia – datorită secetei nu se dezvoltă,  nu avem nici efectul scontat, până la urmă.

Deci, la nivelul fiecărei regiuni ar trebui să avem nivelul potrivit de ecoschemă, astfel ca majoritatea fermierilor să aibă acces la fonduri și să-și mențină competitivitea”, spunea performantul fermier vasluian la RFI. Dan Hurduc a menținut același punct de vedere și la Galați, acolo unde a cerut sprijin pentru agricultorii vasluieni, într-un an care se anunță extrem de dificil, din punct de vedere economic.

Daniel Tănăsuc

Articol original

👍 Managerul Evel-H Costești, alături de ministrul Agriculturii, la Galați! Dan Hurduc a povestit despre necazurile fermierilor vasluieni!

Next
« Next
Previous
Previous »