duminică, 7 martie 2021

Satul uitat de Dumnezeu și de primar! 1.200 de oameni trăiesc ca în Evul Mediu!

Satul Focșasca, din comuna Tăcuta. Un sat cu 600 de case, vechi de sute de ani, în care timpul pare că a stat pe loc. O localitate sfidată, de ani de zile, de un primar navetist, Ionel Florin, un liberal care se laudă peste tot că este pe cai mari, unul din preferații deputatului Tătaru, fostul ministru al Sănătății.

În Focșasca, primarul actual nu a făcut nimic timp de cinci ani, de când este la primărie. Florin Ionel, susțin oamenii, a pedepsit crunt satul Focșasca, doar pentru că oamenii de aici țin cu un tânăr om de afaceri, foarte iubit în comună, Ion Beraru.

La alegerile de anul trecut, aproape tot satul a votat cu Beraru. După ce a ieșit primar la o diferență de câteva zeci de voturi, primarul PNL a făcut ce a știut mai bine. Nu le-a făcut nimic oamenilor din Focșasca, niciun drum, nicio școală, nici măcar iluminat public nu este prin sat.

Este satul nimănui, susține Ion Beraru, cel care a fost viceprimar la Tăcuta, dar a fost înlăturat prin mașinațiunile actualului primar și din ordinul lui Tătaru.

„Suntem un sat tânăr, cu 200 de copii care merg la grădiniță și școală. Aproape că nu există casă fără 2-3 copii. La un asemenea sat, ne trebuia un cămin cultural. A venit primarul actual, care a ajuns la al doilea mandat, și ne-a dărâmat căminul cultural. A făcut altceva în loc? Uitați-vă ce ruine au rămas de pe urma fostului cămin.

Cât eram viceprimar, am făcut proiect pentru o sală de evenimente pe locul fostului cămin. Știți ce a spus primarul? Că nu va face nimic pentru oamenii de aici. Iată, s-a ținut de cuvânt.

Un venetic venit de la Portari să ne facă nouă legea în Tăcuta. Culmea, sunt unii care l-au crezut și l-au votat, iar acum regretă”, spune Beraru. 

Oamenii din Focșasca ies din curți și vor să vorbească. S-au săturat de bătaia de joc a primarului actual, care va mai sta în funcție încă trei ani și jumătate. Ion Beraru ne-a dus, alături de oamenii Focșascăi, la niște ruine, aflate în apropierea școlii din sat, o clădire ridicată din panouri sandwich, acum vreo 15-20 de ani.

„A dărâmat acest primar care ne calcă în picioare și școala din sat, era veche de 70-80 de ani, se mai putea învăța acolo. Dar, nu! El a venit și a spus că o dărâmă, că are el proiect european.

„Am proiect european, vă fac școală nouă”, asta spune Ionel Florin, în 2018. NIMIC nu a făcut. A trimis o firmă de la Vaslui, care a dărâmat și a cărat totul de aici, după care s-a ales praful. Nici cămin, nici școală.

E dezastru cu actualul primar, iată stil european, iată WC-uri ca acum 200 de ani, iată stil european de sat. Nu are niciun Dumnezeu”, spune Ion Beraru.

Cablul de la rețeaua de telefonie a fost furat în urmă cu câțiva ani, iar primarul nu s-a zbătut nicio clipă pentru a repara situația. De unde internet în Focșasca, pentru copiii care trebuie să învețe online?


În clădirea micuță, cu câteva săli de clasă, învață în condiții greu de imaginat în jur de 200 de copii. De dimineață și până seara. Primarului de la Tăcuta nu pare să-i pese nici de WC-urile nenorocite din curte, în care un copil poate să cadă în orice clipă. Bătaie de joc cât cuprinde.

Mergem spre un drum care a făcut vâlvă de curând, în presa locală. Locuitorii din Focșasca sunt nevoiți să urce câteva sute de metri pe un drum îngrozitor de prost, fără piatră, până la biserica și cimitirul satului. O țară întreagă a văzut filmări de la o înmormântare în acest sat, în care, din cauza noroaielor, era să cadă mortul din căruță.

Când am ajuns la acest drum abrupt, am găsit mai mulți oameni revoltați. O femeie s-a așezat într-un șanț, adânc de peste 1 metru, pentru a ne arăta cum drumul spre cimitir se distruge, se macină. Dar, primarului votat de unii localnici de aici nu-i pasă.

„Din 2014, nu s-a mai băgat o piatră pe acest drum. Să fi trimis un utilaj, să îndrepte drumul, nimic, nimic. Dacă el este venit de la Portari, ce să-l doară de noi? Uitați-vă în ce hal trăim noi în această zonă, pe un drum care se surpă și ne va înghite și casele, peste câțiva ani.

Bine că ne-a mințit în campanie, că va face și va drege pentru Focșasca, dar nu face nimic. Iar noi murim aici, ai nimănui. Nici măcar un bec nu avem, să vedem noaptea pe unde mergem”, se plâng localnicii.

O singură dată a ajuns primarul de Tăcuta pe acest drum, în cinci ani de mandat. Nu i-a păsat că oamenii merg în patru labe pe acest drum, atunci când plouă, nu i-a păsat că șuvoaiele care vin de la deal distrug totul în cale.

„Noi suntem uitați de lume aici. Vom muri și nici nu va ști nimeni că ne-am stins, nu va avea cine să ajungă să ne îngroape pe un astfel de drum”, spune o bătrână de 77 de ani.

De parcă toate nenorocirile de mai sus nu ar fi de ajuns, locuitorii din Focșasca sunt revoltați și de altă poveste. Sunt puși să plătească 5 lei de persoană la salubritate, deși nu pot duce gunoiul la kilometri distanță, acolo unde sunt punctele de colectare.

Și mai revoltător, plătesc 40 de lei pe an pentru paza satului, deși în Focșasca nu au văzut niciodată pe cineva care să meargă pe drum, de la paza locală. Și atunci, unde se duc banii oamenilor?

Lucrurile sunt revoltătoare, de-a dreptul. Dacă vii dinspre Scânteia, vei vedea drumuri asfaltate, iluminat public, ulițe frumos aranjate. Cum treci dealul și dai de satul Focșasca, zici că te-ai întors în timp cu cel puțin 100 de ani, un sat pierdut de lume și umilit de un primar care ar trebui să-și recunoască neputința și indolența.

Daniel Tănăsuc

Articol original

👍 Satul uitat de Dumnezeu și de primar! 1.200 de oameni trăiesc ca în Evul Mediu!

Next
« Next
Previous
Previous »