duminică, 18 aprilie 2021

Mii de angajati ai firmelor mici din judetul Vaslui, la mâna patronilor! “Sunt lãsati oamenii fãrã apãrare”, spune deputatul Popica

În sedinta de Guvern de joi a fost adoptatã o ordonantã de urgentã prin care microintreprinderile cu maximum 9 angajati nu vor mai avea obligativitatea întocmirii fisei postului, a condicii de prezentã si a regulamentului intern pentru angajati.

“Aceastã ordonantã de urgentã oferã o gurã de oxigen pentru aproximativ 445.000 de microintreprinderi din România care în momentul de fatã au sub 9 angajati. si anume, am eliminat obligativitatea întocmirii fisei postului, a condicii de prezentã si a regulamentului intern. Acestea sunt acte birocratice care pe lunã, pentru o microintreprindere cu 2 angajati presupune completarea unui set atât de consistent de documente”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

În opinia deputatului PSD de Vaslui, Eduard Popica, este o mãsurã aberantã si extrem de periculoasã pentru angajati, pentru cã deschide calea abuzurilor din partea angajatorilor.

“În timp ce românilor li se distrage atentia cu vãicãrelile USR-iste, ministrul Muncii, Raluca Turcan, în istetimea domniei sale, îsi bate joc de oamenii de rând, printr-o mãsurã ce vizeazã societãtile mici, cu mai putin de 9 angajati.

Astfel, în cadrul acestor societãti comerciale li se va elimina fisa postului, lucru care va avea consecinte extrem de grave în ceea ce-i priveste pe angajati. Cu alte cuvinte, angajatorul poate da ordin angajatului sã facã tot ce doreste el, va avea angajati doar pentru dispozitia lui. Fãrã fisa postului anexatã la contractul de muncã, angajatul nu mai are atributii clare în ceea ce priveste activitatea sa, nu mai are sarcini clare la serviciu.

Ca un exemplu, fãrã fisa postului, un inginer poate fi pus sã mãture prin curtea societãtii comerciale, un bucãtar poate fi trecut soferul firmei sau contabilul poate fi pus sã facã curãtenie în casa angajatorului.

Fãrã fisa postului, nimeni nu se va mai putea apãra în instantã de abuzurile comise de angajatori.

Acest lucru a fost semnalat în urmã cu câteva zile de cãtre colegul meu, deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon. Domnul deputat Solomon va introduce în dezbateri, în cursul sãptãmânii în curs, acest aspect, la Comisia de Muncã din Camera Deputatilor.

Este inadmisibil sã-ti bati joc de oamenii simpli în felul acesta, lãsându-i efectiv fãrã nicio apãrare si transformându-i în sclavi ai sistemului”, a spus deputatul Popica.

Articol original

👍 Mii de angajati ai firmelor mici din judetul Vaslui, la mâna patronilor! “Sunt lãsati oamenii fãrã apãrare”, spune deputatul Popica

Next
« Next
Previous
Previous »