luni, 3 mai 2021

Clujenii PANICAȚI în miez de noapte de un mesaj RO-Alert. Li s-a cerut să se adăpostească din calea apelor

Locuitorii din Gilău, Măguri Răcătău sau alte zone aproprierea barajului Someșul Rece au primit mesaj RO-Alert pentru a elibera casele în jurul 1 noaptea, scrie monitorulcj.ro

Autoritățile au transmis un mesaj RO-Alert către locuitorii din mai multe comune după ce s-a dat drumul controlat la barajul de la Măguri Răcătău. Din fericire, situația este momentan sub control și nu au fost raportate probleme majore.

Totuși, mii de clujeni au tras o sperietură groaznică după ce au primit mesajul: „ATENȚIE!!! PERICOL DE INUNDAȚII datorită deversării barajului Someșul Rece 1. Evacuați urgent zona de inundabilitate. Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media de televiziune și radio, aplicațiile din mediul on-line ale DSU, IGSU și ANM pentru mai multe informații despre evenimente„, a fost mesajul primit pe telefonul mobil de mii de oameni.

ISU Cluj:

Pe parcursul nopții trecute a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.


Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare.


Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță. La fața locului comisia de specialitate, evaluează în continuare situația privind eventualele modificări care pot să apară.

Articol original

👍 Clujenii PANICAȚI în miez de noapte de un mesaj RO-Alert. Li s-a cerut să se adăpostească din calea apelor

Next
« Next
Previous
Previous »