luni, 3 mai 2021

Povestea Taj Mahal, monumentul celebru construit din iubire

Taj Mahal este de departe unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume, o dovadă a rafinamentului cultural al Imperiului Mogul care a ocupat timp de 350 de ani o mare parte din subcontinentul indian, devenind în jurul anilor 1700 cea mai mare putere din zonă. Monumentul nu este o singură clădire, ci un adevărat complex ce se întinde pe 18 hectare și este alcătuit din celebrul mausoleu din marmură albă, o piscină reflectorizantă și grădini luxuriante, pe lângă alte clădiri.

Mul╚Ťi ╚Ötiu c─â Taj Mahal a fost ridicat de c─âtre Shah Jahan, al cincilea ├«mp─ârat mogul care a domnit ├«ntre 1628 ╚Öi 1658, ca un fel de poveste de dragoste ├«ntre el ╚Öi so╚Ťia sa. Sub domnia acestuia, Imperiul Mogul (sau Imperiul Mughal) a atins apogeul cultural ╚Öi, mai ales, a reprezentat Epoca de Aur a arhitecturii. Fastuosul monument, considerat de mul╚Ťi un adev─ârat palat, a fost construit ├«n ora╚Öul Agra, fost─â capital─â a imperiului ├«ntre anii 1527 ╚Öi 1658.

Prin decora╚Ťiunile complexe ╚Öi designul armonios, Taj Mahal nu se afl─â doar ├«n v├órful arhitecturii indiene, ci ╚Öi ├«n topul mondial al celor mai importante monumente, fiind parte a patrimoniul mondial UNESCO din 1983.

V─â invit─âm s─â afla╚Ťi c├óteva lucruri interesante din istoria acestei cl─âriri de renume mondial.

Taj Mahal a fost construit ├«n onoarea so╚Ťiei favorite a ├«mp─âratului Shah Jahan

La fel ca mul╚Ťi dintre predecesorii s─âi, Shah Jahan a avut mai multe so╚Ťii pe parcursul vie╚Ťii. Cea de-a treia so╚Ťie, Arjumand Banu Begum, mai cunoscut─â sub numele de Mumtaz Mahal, a fost ├«ns─â prima mare iubire a ├«mp─âratului. C─âsnicia lor a durat 19 ani ╚Öi a dus la na╚Öterea a 14 copii. Din cauza complica╚Ťiilor din timpul na╚Öterii ultimului copil, Mumtaz Mahal a murit prematur la v├órsta de 38 de ani.

Shah Jahan și Mumtaz Mahal / Credit foto: Profimedia

Shah Jahan a fost atât de afectat de pierderea consoartei mult iubite încât a decis să-și amintească de Mahal printr-un templu funerar spectaculos.

Construc╚Ťia Taj Mahalului ╚Öi a ├«mprejurimilor sale a ├«nceput ├«n 1632, la un an dup─â moartea ei, ╚Öi a durat mai bine de dou─â decenii, atren├ónd circa 20.000 de artizani. Materialele grele necesare construc╚Ťiei au fost c─ârate cu ajutorul a circa 1.000 de elefan╚Ťi.

Monumentul a fost construit conform legii musulmane, dominant─â la acea vreme, care prevede c─â mormintele nu pot fi ├«mpodobite cu decoruri elaborate, deoarece ar fi o expresie nepotrivit─â a vanit─â╚Ťii. Aceast─â regul─â explic─â designul relativ obscur al nivelului inferior al palatului, unde Shah Jahan ╚Öi-a depus so╚Ťia s─â se odihneasc─â.

Clădirea principală, mausoleul, este considerată o capodoperă a construcţiei simetrice. Sicriul lui Mumtaz este situat exact în centrul criptei templului funerar Taj Mahal, în timp ce mormântul lui Shah Jahan, depus în mausoleu după moartea sa în 1666, a fost amplasat la vest, dând astfel un echilibru artistic palatului, potrivit Mental Floss.

Totodat─â, pe pere╚Ťii mausoleului au fost ├«nscrise citate din Coran, sub supravegherea celebrului caligraf Abd-al Haqq, cunoscut mai bine ca Amanat Khan Shirazi.

Construit pentru a rezista unei poten╚Ťiale pr─âbu╚Öiri

Amplasarea la marginea platformei a celor patru minarete ale lui Taj Mahal, turlele ├«nalte de 40 de metri, nu au fost o alegere estetic─â, ci una strategic─â. ├Än secolul al XVII-lea, nu era deloc neobi╚Önuit ca ansamblurile masive s─â cad─â victime ale propriei lor greut─â╚Ťi.

Credit foto: Pixabay

Pentru a proteja cripta lui Mumtaz Mahal, arhitectul ╚Öef Ustad Ahmad Lahauri a ├«nclinat u╚Öor turnurile, astfel ├«nc├ót acestea s─â cad─â departe de restul Taj Mahal, ├«mpiedic├ónd astfel o poten╚Ťial─â afectare a morm├óntului defunctei so╚Ťii a ├«mp─âratului Shah Jahan.

Cu trecerea anilor au ├«nceput s─â apar─â ├«ngrijor─âri legate de integritatea structural─â a monumentului. ├Än secolul al XX-lea, topografii au constatat semne de degradare structural─â care au ap─ârut odat─â cu secarea treptat─â a r├óului Yamuna din vecin─âtate. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au observat chiar c─â, ├«ntre anii 1980 ╚Öi p├ón─â ast─âzi, unul dintre minarete a suferit o erodare de aproape patru centimetri.

Imperialisumul britanic a transformat gr─âdina palatului Taj Mahal

Vizitatorii care ajung la Taj Mahal pot vizita ╚Öi celebrele gradini ale complexului, despre care cercet─âtoarea Amelia Carolina Sparavigna, de la Departamentul de ┼×iin┼úe Aplicate ┼či Tehnologie din cadrul Institutului Politehnic din Torino, a sus╚Ťinut, ├«n urma unor cercet─âri, c─â simbolizeaz─â Gr─âdina Edenului, iar cele patru col┼úuri reprezint─â cele patru col┼úuri ale lumii.

Gr─âdina original─â era influen╚Ťat─â de cultura musulman─â, fiind caracterizat─â printr-un frunzi╚Ö bogat ╚Öi peste 60 de straturi de flori atent amenajate. Aceast─â amenajare a teritoriului s-a men╚Ťinut p├ón─â c├ónd India a devenit parte a Imperiului Britanic, iar puterea colonial─â ╚Öi-a transmis propriile ideologii horticole pe peluza palatului.

Credit foto: Pixabay

Sub controlul englezilor, la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea, verdea╚Ťa din jurul Taj Mahal a adoptat un caracter mai subtil, mai comun gr─âdinilor britanice.

├Än timpul r─âzboaielor, celebrul Taj Mahal „se ascunde”

Statutul Taj Mahal de emblem─â a Indiei l-a f─âcut o ╚Ťint─â vulnerabil─â ├«n vremurile de ostilitate interna╚Ťional─â. ├Än timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial ╚Öi al r─âzboaielor dintre India ╚Öi Pakistan, de-a lungul secolului al XX-lea, guvernul indian ╚Öi popula╚Ťia din Agra au depus eforturi mari pentru a-l proteja.

├Än acest scop, arhitec╚Ťii au ad─âugat schele extinse care ascundeau structura din vizorul bombardierelor aeriene. C├ónd ╚Öiretlicul func╚Ťiona, ├«n loc s─â vad─â una dintre minunile lumii, pilo╚Ťii puteau vedea ceea ce sem─âna cu o gr─âmad─â de bambus.

Poluarea masiv─â din India ╚Öi-a spus cuv├óntul asupra pere╚Ťilor de sidef ai mausoleului care s-au ├«ng─âlbenit. Din aceast─â cauz─â, ├«n prezent, automobilele ╚Öi autobuzele nu se pot apropia la mai pu╚Ťin de 500 de metri pentru a ├«mpiedica gazele emise de e╚Öapamentele vehiculelor s─â p─âteze ╚Öi mai mult exteriorul celebrului monument Taj Mahal.

V─â recomand─âm s─â citi╚Ťi ╚Öi:

Jantar Mantar, cel mai vechi observator astronomic din India

Una dintre cele mai iconice clădiri din lume a început să se îngălbenească din cauza poluării

21 de minuni ale lumii

Taj Mahal din aur ┼či argint, comoara de 19 milioane de dolari realizat─â de arti┼čtii indieni (VIDEO)

Articolul Povestea Taj Mahal, monumentul celebru construit din iubire apare prima dată în Descopera.

Articol original

­čĹŹ Povestea Taj Mahal, monumentul celebru construit din iubire

Next
« Next
Previous
Previous »