miercuri, 19 mai 2021

Tinerii din Cluj-Napoca, au organizat campanii în cadrul proiectului Do One Brave Thing

„DO ONE BRAVE THING”, proiect european care a avut ca scop educarea tinerilor în vederea dobândirii de noi capabilități, informații și instrumente care să le permită să contribuie la combaterea polarizării și radicalizării, a ajuns la final. Timp de aproximativ doi ani, proiectul a fost coordonat de Institutul Român pentru Pace (PATRIR) și a reunit alți șase parteneri: Zetta Cloud (România), Active Watch (România), Instytutu Bezpieczeństwa Społecznego (Polonia), Budapest Centre for Mass Atrocities Prevention (Ungaria), Political Capital Policy Research and Consulting Institute (Ungaria) și CESIE (Italia).

do-one-brave-thing

În Cluj-Napoca, în cadrul proiectului au participat 130 de tineri la 11 bootcamp-uri despre înțelegerea fenomenelor de radicalizare, ură, știri false, extremism online, discurs instigator la ură, violență și nevoile comunității. Pentru a crea contextul potrivit activismului și implicării în comunitate, 150 de tineri au organizat 16 campanii care au ajuns la peste 6000 de elevi din școlile/liceele românești, 150 de participanți (profesori, părinți, psihologi) și 7000 de persoane care au reacționat activ în mediul online. Campaniile au atins subiecte precum:

  • ce sunt știrile false, cum se detectează și cum pot tinerii avea o gândire critică;
  • cum pot tinerii să fie observatori activi care intervin atunci când sunt martori ai violenței și agresiunilor;
  • cum poate fi combătut bullying-ul prin comunicare asertivă și setarea de limite;
  • ce este egalitatea de gen și cum este privită violența domestică;
  • importanța sănătății mintale și practici individuale;
  • libertatea de exprimare vs discursul instigator la ură;
  • drepturile animalelor, protejarea mediului înconjurător și soluții pe timp de pandemie.

Campaniile au fost livrate în  mediul online prin intermediul rețelelor de socializare, sesiunilor online și non-formale cu elevii în școli, mese rotunde cu experți, dar și ateliere pentru profesori și părinți. În paralel, partenerii din București, Italia, Ungaria și Polonia au desfășurat la rândul lor activități similare și campanii bazate pe contextul local și alături tinerii din comunitățile lor. În cadrul proiectului au fost dezvoltate și o serie de instrumente utile precum ghiduri și prezentări interactive, materiale video cu activiști în domeniu, librării de resurse, dar și un plug-in și serviciu online pentru depistarea și demontarea a știrilor false. Toate aceste resurse, dar și informații privind proiectul și rezultatele acestuia pot fi găsite pe www.onebravething.eu, în cinci limbi diferite, inclusiv română și engleză.

Citeste si: SCANDAL monstru: zece bărbați s-au BĂTUT cu săbii și cuțite, în plină stradă, la Brăila

Citeste si: Abcnewstransilvania.ro

Articol original

👍 Tinerii din Cluj-Napoca, au organizat campanii în cadrul proiectului Do One Brave Thing

Next
« Next
Previous
Previous »