marți, 8 iunie 2021

Primarul Dumitru Boros reactioneazã la acuzatiile directorului Mamalucã

EXPLICATII…Dupã acuzatiile aduse primarului municipiului Bârlad de cãtre directorul muzeului „Vasile Pârvan”, Mircea Mamalucã, Dumitru Boros explicã situatia de fapt. Referitor la informatiile apãrute în spatiul public, potrivit cãrora Primãria Municipiului Bârlad nu ar fi inclus în programul celei de XXXV-a editii a Zilelor Culturale ale Bârladului activitatea „Noaptea Muzeelor”, organizatã de Muzeul „Vasile Pârvan”, Primarul Municipiului Bârlad, Dumitru Boros, face urmãtoarele precizãri:

„Pe data de 20 mai 2021, la solicitarea Primãriei Bârlad, domnul director al muzeului, Mircea Mamalaucã, ne-a transmis un program al activitãtilor institutiei pe care o reprezintã pentru perioada iunie – decembrie 2021. La momentul respectiv, am cerut acest lucru întrucât doream sã cunoastem din timp activitãtile muzeului, în eventualitatea în care contextul restrictiilor impuse de situatia epidemilogicã localã ar fi permis organizarea, mãcar în luna iunie, a Zilelor Culturale. În acel program transmis nu apare Noaptea Muzeelor! Totusi, pe data de 4 iunie 2021, respectiv vineri, în timp ce eram la Bucuresti, la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere, am vorbit la telefon pret de 15 minute cu domnul Mamalaucã. Atunci mi-a spus cã Noaptea Muzeelor se vrea a se face pe 12 iunie. A rãmas ca în cursul zilei de astãzi sã ne prezinte programul pentru a-l supune atentiei Consiliului Local, într-o sedintã ce va avea loc peste câteva zile. Mentionãm cã astfel de activitãti, în anii din urmã, au fost finantate din banii bârlãdenilor, chiar dacã muzeul este subordonat Consiliului Judetean Vaslui, ordonatorul de credite al institutiei. Însã, astãzi vedem, cu surprindere, un comunicat în care suntem acuzati cã nu am fi discutat cu muzeul si cu teatrul.

Oare ce s-a schimbat pânã astãzi de la discutia telefonicã pe care am avut-o vineri? De ce a refuzat domnul Mamalaucã sã mai discute cu noi? Cât despre teatru, vreau sã se stie cã domnul director Marcel Anghel – al cãrui accept îl am pentru a face publicã discutia noastrã – mi-a confirmat cã nu a discutat nicio clipã cu domnul Mamalaucã despre participarea la Zilele Culturale, pentru ca acesta din urmã sã se poatã pronunta si în numele sãu. Deci, Teatrul a anuntat încã din luna mai cã nu poate participa la editia din acest an a Zilelor! Sunt surprins totusi cã un om de aleasã culturã, asa cum se recomandã domnul Mamalaucã, politizeazã actul de culturã, se exprimã în numele altora, minimalizeazã si ridiculizeazã institutiile co-organizatoare ale Zilelor Culturale. Nu doar muzeul, ci si celelalte institutii si societãti culturale locale realizeazã acte de culturã de foarte bunã calitate! Îl rog pe domnul director sã îsi aminteascã, fãrã ironia exprimatã în finalul comunicatului sãu, de sprijinul neconditionat pe care Primãria Bârlad i l-a oferit în repetate rânduri, atât în plan cultural, cât si edilitar, administrativ si chiar gospodãresc. Totodatã, sã ne amintim cu totii si cã Municipiul Bârlad a sustinut finaciar cu premii substantiale laureatii unor importante concursuri nationale si internationale ale aceluiasi muzeu…

Asadar, Muzeul „Vasile Pârvan” nu a fost nicio clipã marginalizat, ci din contrã! Nu ne-am propus un inventar al actelor de sustinere a muzeului, dar sunt destule si trebuie stiut cã sunt plãtite din banii bârlãdenilor iar aceastã atitudine a domnului Mamalaucã nu-l onoreazã si nu dovedeste cã ar fi un bun bârlãdean! Domnia sa ar face bine sã nu uite cã distinctia primitã din partea Presedintiei si a Ministerului Culturii nu este doar un merit personal, ci este al tuturor celor care au slujit muzeul de la începuturi si pânã astãzi. Cum ar fi bine sã îi trateze cu respect pe cei din domeniul culturii, pentru cã muzeul a fost înfiintat de bârlãdeni, este si va rãmâne al lor!

Faptul cã jigneste oameni pe care nu îi cunoaste si despre care spune „cã nu au intrat niciodatã în muzeu” aratã clar cã acel comunicat are un profund substrat politic. În concluzie, anul acesta în program nu vor fi incluse douã activitãti extrem de importante, respectiv Sesiunea Internationalã de Comunicãri stiintifice, pe care domnul Mamalaucã a organizat-o singur pe 28 mai, desi prin traditie aceasta era reprezentativã pentru Zilele Culturale si nici Noaptea Muzeelor, pe care nu ne-a comunicat-o decât vineri. Dar, totusi, i-am spus cã Noaptea ar putea fi prinsã în program dacã are rãbdare pânã pe 11 iunie, pentru a modifica programul. Nici nu a vrut sã audã! Culpa este în totalitate a lui!”

Articol original

👍 Primarul Dumitru Boros reactioneazã la acuzatiile directorului Mamalucã

Next
« Next
Previous
Previous »