Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

18 iulie 2025

CULTURA: Fatima al-Fihri, femeia vizionară care a fondat prima universitate din lume. Istoria Universității Al-Qarawiyyin. Femei musulmane cercetătoare

Fatima al-Fihri, femeia vizionară care a fondat prima universitate din lume. Istoria Universității Al-Qarawiyyin. Femei musulmane cercetătoare

Fatima al-Fihri, femeia vizionară care a fondat prima universitate din lume. Istoria Universității Al-Qarawiyyin. Femei musulmane cercetătoare

În Fez, oraș din inima Marocului, și unul dintre mai vechi și mai fascinante centre urbane ale lumii islamice, se află zidurile bătrâne, de peste 1200 de ani, ale Universității al-Qarawiyyin. Cea mai veche universitate funcțională din lume, recunoscută de UNESCO și Guinness World Records. Și totuși, puțini știu că în spatele ei se află numele unei femeie extraordinare: Fatima al-Fihri.

Fatima a trăit în secolul IX. A făcut parte dintr-o familie bogată de comercianți din Tunisia, dar și-a folosit averea nu pentru lux, ci pentru a construi ceva care să-i supraviețuiască timpului: un care a devenit universitate.

A investit tot ce avea, a urmărit personal construcția și, conform legendelor, a postit până la finalizare ca semn al devotamentului ei. Eforturile Fatimei au dat roade: al-Qarawiyyin a devenit un magnet pentru marile minți din întreaga lume, aici studiind, printre alții, Ibn Khaldun (părintele sociologiei), Maimonides (filosof și medic evreu celebru) și Gerbert d’Aurillac (viitorul Papa Silvestru al II-lea, care a introdus cifrele arabe în Europa).

Universitatea a avut , cu manuscrise valoroase, inclusiv un Coran din secolul IX.

Cu toate realizările remarcabile, Fatima al-Fihri a fost adesea uitată de-a lungul timpului, însă documentele vechi (precum Ibn Abi Zar) confirmă rolul ei incontestabil. Fatima a trăit într-o epocă în care femeile erau rareori în fruntea proiectelor majore, însă ea s-a impus, demonstrând că educația este cea mai puternică moștenire, transformând o moschee într-un centru de cultură global și admițând studenți de orice sex, rasă sau religie.

Fatima al-Fihri s-a născut în jurul anului 800 d.Hr. în orașul tunisian Kairouan, un centru înfloritor al erudiției islamice. Tatăl ei, Muhammad al-Fihri, a fost un negustor bogat care le-a insuflat copiilor săi un respect profund pentru educație și credință.

La începutul secolului al IX-lea, familia al-Fihri s-a alăturat unui val de migranți care fugeau de tulburările politice din Tunisia, stabilindu-se în Fez, Maroc, un oraș aflat în plină dezvoltare sub dinastia Idrisid. Fez devenea un conglomerat de culturi, atrăgând savanți, artizani și comercianți din întreaga lume musulmană. Familia al-Fihri a prosperat, iar când Muhammad al-Fihri a murit, le-a lăsat fiicelor sale o avere considerabilă.

Mai degrabă decât să își folosească banii pentru confortul personal, Fatima al-Fihri a avut o viziune mult mai măreață, punând bazele unui centru de învățare care să servească comunității sale pentru generații întregi. Astfel, în 859 d.Hr., tânăra și-a investit în fondarea Moscheii și Universității al-Qarawiyyin, numită după orașul ei natal Kairouan (al-Qayrawan în arabă).

Instituția a început ca o moschee cu o școală anexată, dar a evoluat rapid într-o universitate cu drepturi depline . Fatima a fost implicată personal în fiecare pas al construirii complexului, postind pe tot parcursul procesului ca un act de devoțiune. De asemenea, sora sa, Mariam, a contribuit în mod similar prin fondarea moscheii al-Andalus din apropiere, consolidând reputația orașului Fez ca un centru intelectual important.

Programul de studii al universității Al-Qarawiyyin a fost inovator. Acesta oferea cursuri de teologie islamică, drept, gramatică, medicină, astronomie, matematică și chiar muzică. Spre deosebire de alte centre de învățământ de la acea vreme, universitatea primea studenți indiferent de sex, etnie ori statut social, o incluziune revoluționară, care a stabilit un precedent pentru universitățile viitoare.

Până în secolul al X-lea, al-Qarawiyyin, care adăpostea și una dintre cele mai vechi biblioteci din lume (conținând manuscrise rare, cum era și acela al unui Coran din secolul al IX-lea), se afla în topul celor mai importante instituții academice din lume, atrăgând savanți din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv pe unii dintre cei mai influenți gânditori ai istoriei.

În ciuda importanței sale, povestea Fatimei al-Fihri a fost supusă dezbaterii istorice, unii cercetători susținând că rolul ei a fost exagerat, în vreme ce alții insistă că aceasta a fost într-adevăr forța motrică din spatele al-Qarawiyyin. Cele mai credibile surse, inclusiv istorici medievali precum Ibn Abi Zar, îi confirmă contribuțiile esențiale. La rândul lor, UNESCO și Guinness World Records, recunosc al-Qarawiyyin drept cea mai veche universitate existentă, care funcționează în mod continuu.

Surse:

https://www.youtube.com/watch?v=lMfqjt98rtA

https://www.dw.com/en/fatima-al-fihri-founder-of-the-worlds-oldest-university/a-53371150

https://www.whyislam.org/fatima-al-fihri-founder-of-worlds-very-first-university/

https://www.culturefrontier.com/fatima-al-fihri/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu