Analiza Fitch Ratings: veniturile românilor scad, iar inflația crește

Avertisment de la analiștii internaționali: Există riscuri majore care pot duce la retrogradare, în ciuda eforturilor de a o evita
Cele trei mari agenţii internaționale de rating - S&P Global Ratings, Moody’s şi Fitch Ratings - au conturat o perspectivă negativă a ratingului suveran al României, înainte de primul pachet de măsuri lansat de actualul Guvern. Această perspectivă negativă plasa România la un pas de un rating din categoria „junk” - nerecomandat investițiilor. Agenţia Fitch Ratings a comunicat rezultatele unei noi analize care arată o îmbunătățire a situației, dar avertismentul este cumplit: măsurile pot avea grave probleme de implementare, iar riscul de retrogradare s-ar putea să nu fie evitat, pentru că va stagna creșterea economică, veniturile populației se vor reduce, puterea de cumpărare va scădea, iar inflația va crește.
Fitch Ratings a revizuit recent ratingul de credit suveran și perspectivele României, confirmând ratingul la BBB- cu perspectivă negativă. Aceasta indică faptul că țara are o capacitate moderată de a-și îndeplini obligațiile financiare și există riscuri semnificative care ar putea duce la o retrogradare.
Premierul Ilie Bolojan s-a grăbit să anunțe rezultatul analizei Fitch Ratings ca pe o confirmare a succesului planului de măsuri de austeritate. Este adevărat că analiștii au precizat, în raportul comunicat acum două zile, că situația României s-a îmbunătățit, dar ceea ce a omis premierul din acest raport este exact partea în care agenția de rating avertizează în legătură cu riscurile implementării, creșterea inflației și scăderea veniturilor populației.
Colectarea banilor la bugetul de stat se bazează pe creșterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), ceea ce va duce la o creștere accelerată a inflației și la scăderea dramatică a puterii de cumpărare, deci va genera scădere economică.
Patronatele și sindicatele au avertizat și în legătură cu problema mai veche a colectării TVA, deoarece bugetul ar putea fi afectat de această tendință care s-a manifestat mai ales în situațiile de austeritate, cum este cea actuală. Cu alte cuvinte, banii calculați pentru acoperirea deficitului ar putea să nu vină la buget, adâncind și mai mult criza economică.
Agenția internațională arată și consecințele aplicării pachetului de măsuri fiscale: se va pune presiune pe creşterea economică, în timp ce riscurile de implementare sunt majore.

Protestele de stradă duc la destabilizare politică
În plus, perspectiva negativă reflectă îngrijorările legate de incertitudinea politică ridicată, un deficit bugetar record și creșterea datoriei publice. Analiza recentă arată îmbunătățirea situației României și din perspectiva stabilității pe plan politic, dar aceasta nu va mai putea fi garantată după ce veniturile populației vor scădea semnificativ. Ceea ce analiza Fitch menționează este faptul că protestele de stradă și grevele deja au fost anunțate de sindicate și chiar de patronate din mai multe sectoare economice, iar acestea pot duce chiar la căderea actualului Guvern, începând cu luna septembrie.
Predicția analiștilor de la Fitch Ratings este că planul de consolidare anunţat de Guvernul Bolojan ar putea provoca scăderea reală a veniturilor şi creşterea inflaţiei.
„Implementarea celui mai recent pachet de consolidare al României (BBB-/Negativ) va sta la baza actualizării prognozelor fiscale la revizuirea programată a ratingului suveran din 15 august. Măsura în care pachetul anunţat îmbunătăţeşte perspectivele de stabilizare a datoriei şi începe reconstrucţia credibilităţii fiscale se va reflecta, de asemenea, în evaluarea noastră privind impactul macroeconomic şi riscurile potenţiale de implementare. După cum am subliniat după alegerile prezidenţiale din mai, reducerea deficitului şi stabilizarea datoriei sunt esenţiale pentru ratingul suveran”, anunță Fitch Ratings, într-un comunicat.
În urma pachetului de măsuri aprobat prin asumarea răspunderii, pe 7 iulie, Guvernul estimează că impactul bugetar este de 1,1% din PIB în acest an şi de 3,5% în 2026. Conform calculelor, impactul total este echilibrat între măsuri pe partea de venituri şi pe cea de cheltuieli, prima etapă intrând în vigoare la 1 august, urmată de noi măsuri la 1 ianuarie 2026. Dar o consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creşterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Peste jumătate din veniturile suplimentare prevăzute pentru acest an provin din majorarea cu 2 puncte procentuale a cotei standard de TVA la 21 % şi din unificarea cotelor reduse de 5 % şi 9 % într-o cotă unică de 11 % de la 1 august. Aceasta va antrena o inflaţie mai ridicată, erodând suplimentar veniturile reale ale populației, arată analiștii.
Și retrogradați, și cu banii luați
Concluzia Fitch este că deși ratingul României rămâne la BBB- datorită apartenenței sale la UE și unor indicatori economici pozitivi, perspectiva negativă evidențiază riscuri semnificative legate de deficitul bugetar ridicat, creșterea datoriei publice și dezechilibrele externe. Capacitatea țării de a implementa măsuri eficiente de consolidare fiscală și de a menține stabilitatea politică va fi crucială în determinarea dacă perspectiva negativă se va materializa într-o retrogradare, mai notează analiștii.
Raportul comunicat de Fitch Ratings nu menționează ce se va întâmpla în cazul destabilizării pe plan politic, dar subliniază riscurile legate de scăderea puterii de cumpărare și de creșterea inflației. Chiar dacă analiza nu a luat în calcul efectele sociale care vor provoca destabilizare politică, Fitch a menționat faptul că actuala îmbunătățire a situației României e bazată exact pe stabilitatea politică.
Cu alte cuvinte, după ce inflația va crește, iar veniturile populației și puterea de cumpărare vor scădea, începând din toamna acestui an, e foarte posibil ca România să ajungă din nou în situația de retrogradare, la fel cum era înainte ca actualul Guvern să introducă măsurile de austeritate. Raportul menționează că „bila albă” a României este stabilitatea politică, în perioada actuală, de după alegerile prezidențiale și numirea guvernului, chiar dacă nu descrie explicit că urmează retrogradarea în cazul instabilității politice.
Dar din septembrie, milioanele de români care vor declanșa greve generale în toate sectoarele de activitate și vor participa la proteste de stradă vor cere schimbarea Guvernului – adică nu va mai exista stabilitatea politică pe care se bazează analiza Fitch în această etapă. Atunci, ratingul de țară ar putea să cadă direct în „junk”, dar și datoriile României vor fi mai mari, iar populația - mai săracă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu