Elena Udrea, pusă în libertate după 1.128 de zile petrecute în spatele gratiilor

Fosta „blondă de la Cotroceni”, eliberată condiționat, printr-o hotărâre definitivă
Cei doi magistrați de la Tribunalul Prahova însărcinați cu judecarea contestației formulate de celebrul procuror al „Unității de Elită a DNA de la Ploiești, Lucian Onea, împotriva hotărârii Judecătoriei Ploiești prin care s-a admis cererea Elenei Udrea de liberare condiționată au desființa argumentele Parchetului și au menținut hotărârea instanței de fond. Astfel că, ieri după-amiază, Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgșor, la 1.128 de zile de la încarcerare. În tot acest timp, fetița fostului ministru, Eva Maria, în vârstă de 7 ani, și-a vizitat mama exclusiv la pușcăria de femei, întrucât fostul ministru nu a primit nici măcar o zi de permisie, cu toate că se afla într-un regim deschis de detenție.
Tribunalul Prahova nu a ținut cont de argumentele celebrului „paraditor-șef” al „Unității de elită” a DNA de la Ploiești, procurorul Lucian Onea, și a dispus, ieri, printr-o hotărâre definitivă, eliberarea din penitenciar a fostului ministru al Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, condamnată la 6 ani de pușcărie în dosarul „Gala Bute”.
Contestația Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, împotriva unei hotărâri similare pronunțate, pe fond, de către Judecătoria Ploiești, a făcut obiectul Dosarului nr. 12956/281/2025, care a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova la data de 8 iulie 2025.
Ieri, completul de judecată, format din judecătorii Dragoș Bogdan Achiței și Corina Teodora Nedelcu, au pronunțat mult-așteptata Hotărâre nr. 392/2025, conform căreia „în baza articolului 425 indice 1 alineatele 1 și 7 punctul 2, litera «b» Cod procedură penală, raportat la articolul 587 Cod procedură penală, respinge contestația formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, privind pe intimata Udrea Elena Gabriela, ca nefondată”. De asemenea, instanța a mai dispus ca, aîn baza articolului 275 alineat 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia”. Hotărârea Tribunalului Prahova este definitivă.
Toate mișcările pentru eliberare au fost atacate, fără succes, de către DNA
Reamintim că, la data de 1 iulie 2025, Judecătoria Ploiești a admis cererea de liberare condiționată formulată de către Elena Udrea, dispunând eliberarea acesteia din Penitenciarul de Femei Târgșorul Nou, unde executa pedeapsa de șase ani de închisoare. La acel moment, judecătorul de la fond a precizat că „pedeapsa se consideră a fi executată dacă, în intervalul de timp scurs de la liberarea condiționată și până la data împlinirii duratei pedepsei, adică 28 august 2027, Elena Udrea nu va săvârși o nouă infracțiune”. Instanța a atras atenția asupra consecințelor la care se poate expune Elena Udrea dacă săvârșește o nouă infracțiune în acest termen.
A doua zi, la 2 iulie 2025, DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, prin celebrul procurori Lucian Onea, a contestat această încheiere.

De semnalat este și faptul că eliberarea Elenei Udrea a fost posibilă după ce, la data de 17 iunie 2025, Curtea de Apel Ploiești a respins, de asemenea, contestația formulată de DNA Ploiești împotriva unei decizii anterioare a Tribunalului Prahova, care aprobase deducerea din pedeapsa de 6 ani de închisoare primită de Elena Udrea în dosarul „Gala Bute” a perioadei în care aceasta a fost arestată preventiv sau arestată la domiciliu. În total, Udrea a obținut până acum opt luni și două săptămâni de reducere, iar acest lucru îi deschide posibilitatea de a cere eliberarea condiționată.
Reducerea obținută atunci a venit după ce, de asemenea, la sfârșitul lunii mai a acestui an, Tribunalul Prahova i-a dedus opt luni din pedeapsă pentru perioadele în care a fost reținută în Costa Rica și Bulgaria.
Procurorul contestator, cu un picior la pensie
Lucian Onea, procurorul de ședință care a participat la toate aceste ședințe de judecată și care s-a opus eliberării Elenei Udrea, a susținut că nu trebuie pusă în libertate, deoarece aceasta nu s-ar fi reabilitat, nici în perioada detenției, dar și pentru că aceasta nici măcar nu își recunoaște vinovăția, neasumându-și faptele pentru care a fost trimisă în spatele gratiilor.
Procurorul, cunoscut încă din timpul Binomului Coldea-Kovesi, care a suferit chiar și o suspendare din profesia de magistrat și care a scăpat cu o achitare, după ce fosta SIIJ l-a trimis în judecată pentru represiune nedreaptă și cercetare abuzivă, se află cu un picior la pensie. În ședința din data de 8 iulie 2025 a Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a dispus revocarea Hotărârii nr. 475 din 26 iunie 2025 a aceleiași secții și s-a decis înaintarea către președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție, prin pensionare, a lui Lucian Gabriel Onea, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești. Hotărârea CSM a fost luată cu unanimitate de voturi.
Decizia revocată viza suspendarea soluționării cererii de pensionare, începând cu data de 1 iulie 2025, formulată de către Lucian Onea.
Motivele condamnării
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a făcut pușcărie pentru că, în anul 2011, ministerul pe care îl conducea a alocat fonduri pentru organizarea galei de box, cunoscută drept „Gala Bute”. Contractul pentru organizarea evenimentului sportiv a fost încheiat cu o companie aparținând fostului președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja. Și acesta din urmă a fost condamnat în acest dosar, încarcerat, iar, după eliberarea condiționată, a decedat.
Elena Udrea a fost acuzată de către DNA de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Procurorii susțineau, în actul de punere sub acuzare, că peste 8 milioane de lei ar fi fost utilizați în mod ilegal în această afacere, acesta fiind, de altfel, și prejudiciul reținut în acest dosar. Fostul ministru și-a petrecut în spatele gratiilor 1.128 de zile.
Fiica și-a văzut mama doar în timpul vizitelor la pușcărie
Elena Udrea nu a primit, în toată perioada în care s-a aflat în detenție, la Penitenciarul Târgșor, nici măcar o zi permisie pentru a merge acasă. În acest timp, Eva Maria, fiica Elenei Udrea și a lui Adrian Alexandrov, și-a petrecut timp cu mama sa doar în penitenciar. Fetița a efectuat nu mai puțin de 150 de astfel de vizite și nu știe că mama sa a fost condamnată, ci că lucrează la acea pușcărie.
Conform avocatului Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea, motivele invocate de către procurorul de la DNA Ploiești în contestația judecată și respinsă, ieri, sunt unele care, pe de o parte, „nu sunt prevăzute ca fiind condiții la liberarea condiționată” și, pe de altă parte, „sunt pline cu un grad mare de subiectivism”.
„Micuța Eva a vizitat-o (pe Elena Udrea – n.red.) de peste 150 de ori în Penitenciarul Târgșor în această perioadă, astfel încât putem spune că și-a petrecut copilăria în penitenciar. Este destul de dramatic, traumatizant, dar a fost alături de mamă în toată această perioadă, au ținut legătura în toată această perioadă”, a adăugat avocatul Veronel Rădulescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu