Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

30 iunie 2025

DIVERSE: Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Iașul are șansa să-și redefinească mobilitatea urbană în următorii ani. Introducerea trenului metropolitan nu trebuie să mai fie un vis, ci o realitate. Traficul între periurban și municipiu este din ce în ce mai aglomerat, iar infrastructura rutieră este subdimensionată pentru fluxul actual. Populația în comunele limitrofe va continua să crească, iar trenul metropolitan devine o necesitate stringentă și o alternativă la mobilitatea auto. Politicile europene încurajează astfel de soluții, oferind inclusiv oportunități de finanțare în următorul deceniu – cu condiția ca Iașul să fie pregătit, cu proiecte solide și bine argumentate.

„Ziarul de Iași” a analizat studiile disponibile cu privire la introducerea trenului metropolitan la Iași și vă prezintă viziunea experților pentru implementarea unui astfel de proiect.

Unde suntem și unde vrem să ajungem

Până la acest moment, Iașul nu și-a trasat o strategie coerentă de dezvoltare metropolitană din punct de vedere al mobilității. Colaborarea între municipiu și localitățile din primul inel metropolitan este aproape inexistentă. Lipsa unei strategii și a unor proiecte comune a dus la situația existentă în care intrările/ieșirile din oraș sunt paralizate la orele de vârf, iar aceste blocaje creează efecte de undă și afectează circulația din interiorul orașului, chiar și în zone mai îndepărtate de arterele principale.

Anul trecut, Iașul a fost admis într-un program al cărui obiectiv este ca orașele selectate să devină neutre climatic, respectiv orașe sustenabile și mai puțin poluante. Apartenența la acest program oferă Iașului șansa să beneficieze de informații, activități de dezvoltare a capacității (workshopuri, webinarii, sesiuni de asistență tehnică individuală) și documentații (ghiduri și modele de documente programatice) în vederea elaborării planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiții și a altor documente relevante.

O documentație în lucru presupune, în premieră locală, elaborarea unui Masterplan Metropolitan: un instrument strategic de coordonare a dezvoltării teritoriale la scară metropolitană, întocmit de experți în mobilitate urbană, cu sprijinul Băncii Mondiale. O componentă importantă a ghidului vizează structura de mobilitate care, pe lângă partea de infrastructură rutieră, analizează transportul public metropolitan. În prezent, ghidul este întocmit într-o variantă preliminară și a fost prezentat recent într-o ședință de lucru la Primăria Iași între specialiști, autorități și investitori.

„Zona Metropolitană Iași beneficiază de un patrimoniu feroviar deosebit de valoros, care oferă un potențial semnificativ pentru dezvoltarea unei rețele metropolitane de transport public pe cale ferată”, este o primă concluzie a variantei preliminare a Masterplanului.

Liniile de cale ferată existente sunt deja bine-conectate cu zona periurbană

Liniile existente traversează teritoriul a 10 localități periurbane și asigură conectivitate feroviară cu Iașul. Introducerea trenului metropolitan are ca scop valorificarea acestui potențial. O direcție importantă constă în integrarea sistemului feroviar cu cel rutier (inclusiv proiecte viitoare) și transportul public existent sau planificat. Astfel, pot fi create noduri intermodale de transport, care să asigure o mobilitate reală pe cale pietonală, velo, rutieră și feroviară. În același timp, trenul metropolitan trebuie corelat cu proiectele majore de infrastructură pentru ca scopul final să fie îndeplinit, respectiv acela de a facilita mobilitatea pe axa Est-Vest și la Sud de oraș dinspre localitățile din primul inel metropolitan (periurbanul Iașului) și municipiul reședință.

Pași concreți pentru trenul metropolitan au început să fie făcuți la Iași în anul 2023: Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMPTI) și-a asumat proiectul și a preluat de la Primăria Iași un studiu de soluții pentru alternative de transport întocmit la nivelul anului 2020 de proiectantul IM Design Studio. Documentația a fost revizuită și adaptată în 2024, iar acum stă la baza licitației pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru trenul metropolitan. Licitația a fost adjudecată de TPF Inginerie, un grup belgian cu o experiență bogată în proiecte feroviare, contractul fiind în curs de semnare.

Primul deadline este decembrie 2025 și Iașul propune trei linii

În paralel, tot grupul TPF a realizat studiul de fezabilitate pentru modernizarea liniei Roman – Iași – Frontieră. În 2024, documentația comandată de CFR a fost revizuită pentru a adapta proiectul în perspectiva introducerii trenului metropolitan. Problema este că CFR nu dispune de banii necesari, iar linia nu figurează între prioritățile noului guvern anunțate săptămâna trecută. În schimb, părți din studiu pot fi integrate în documentația care va fi realizată în acest an.

În decembrie 2025 este termenul-limită pentru depunerea de cereri de finanțare în vederea înființării trenului metropolitan, iar Iașul este unul dintre orașele eligibile. În speță, proiectul va consta în modernizarea și adaptarea liniilor existente, amenajarea unor noi puncte de oprire (unele pot funcționa ca noduri intermodale) și achiziția de trenuri.

În prima etapă de dezvoltare sunt propuse trei linii metropolitane care utilizează infrastructura existentă: Podu Iloaiei – Nicolina (25 km), Nicolina – Ungheni (19 km) și Nicolina – Picioru Lupului (13 km). Acestora li se adaugă o linie nouă Lețcani – Iași (8 km), analizată deja de TPF în studiul comandat de CFR. În a doua etapă, cu finanțare după 2027, se are în vedere construirea unei linii noi, pe relația Holboca – Spitalul Regional de Urgență (via Aeroportul Iași, comuna Aroneanu).

Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Liniile propuse de tren metropolitan

Ce este trenul metropolitan și de ce este necesar

Trenul metropolitan este un mijloc de transport care leagă orașele mari de localitățile din apropiere, rapid, des și eficient. Nu seamănă cu trenurile obișnuite pe care le folosim pentru distanțe lungi – funcționează mai degrabă ca o rețea urbană extinsă, cu opriri dese și legături directe cu autobuze, tramvaie sau alte mijloace de transport dintr-un oraș.

De exemplu, în studiul realizat de IM Design, sunt estimați timpii de parcurgere pe liniile propuse. Distanța Podu Iloaiei – Nicolina ar putea fi parcursă în 40 minute, Nicolina – Ungheni în 30 minute, iar cea între Nicolina și Picioru Lupului în 25 minute. Conform principiilor trenului metropolitan, garniturile ar trebui să circule la intervale regulate (10-30 minute, în funcție de oră și zonă) și să fie adaptate navetiștilor cu viteze decente, confort, sistem de urcare facilă, spații pentru biciclete și alte facilități.

Un aspect important vizează amplasarea punctelor de oprire și transformarea acestora, acolo unde este posibil, în noduri intermodale. În afara celor existente, care trebuie modernizate, trenul metropolitan necesită stații amplasate strategic în puncte-cheie ale orașului, ținând cont de zonele de dezvoltare și de legăturile cu transportul public.

În orașele europene există numeroase exemple de succes de tren metropolitan. În Viena sau Paris, sistemul de trenuri suburbane sau regionale funcționează de zeci de ani, conectează localitățile-satelit din jur cu zonele centrale și transportă zilnic milioane de pasageri. Trenurile au o frecvență mare și sunt integrate complet cu alte sisteme de transport (metrou, autobuz etc.).

Studiu de caz în Danemarca: tren metropolitan pe 110 km de linii existente

Un proiect similar Iașului a fost derulat în orașul danez Arhaus (o populație metropolitană de circa 350.000 locuitori), conform proiectantului IM Design Studio. Trenul metropolitan a fost introdus pe 110 km de linii existente în cadrul unei investiții care s-a derulat pe parcursul a 4 ani (2013 – 2017).

„Garniturile sunt diferențiate în funcție de liniile pe care le acoperă și au lungimi de 40 m cu o capacitate de 266 pasageri, respectiv 32 m la 224 de pasageri. Viteza de deplasare se situează între 80-100 km/h”, se precizează în studiul IM Design.

Acesta este un avantaj major al trenului suburban: o capacitate de transport cu mult mai mare față de un autobuz sau microbuz, mijloace care sunt utilizate în prezent în transportul metropolitan din Iași. În același timp, circulația trenurilor nu este afectată de ambuteiaje rutiere (circulă pe linii proprii), timpul de parcurs este redus și previzibil (nu depinde de semafoare, treceri de pietoni sau trafic aglomerat), costurile operaționale sunt mai mici pe termen lung (emisii reduse) și poate fi integrat cu alte moduri de transport cu sistem unic de ticketing (rețeaua CTP).

Un alt exemplu de tren metropolitan similar Iașului, detaliat de IM Design, este în nordul Poloniei, în zona metropolitană a municipiului Gdansk, cu o populație de 750.000 locuitori care cuprinde și orașele Sopot și Gdynia.

„Linia de tren metropolitan (46 km) este în prezent cea mai eficientă metodă de transport între cele trei orașe și se compune din 27 de stații”, a subliniat proiectantul.

Situația actuală în transportul metropolitan de la Iași

Transportul metropolitan a fost înființat la Iași în ianuarie 2023 și este gestionat de CTP, operator desemnat de AMPTI. În prezent, rețeaua are peste 25 de trasee către comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești și Valea Lupului. Din listă lipsește Lețcani care face parte din primul inel metropolitan, dar în cazul căruia transportul este asigurat de un operator privat.

Transportul este efectuat cu autobuze și microbuze a căror circulație este afectată de punctele de congestie din oraș în special pe filiera sudică (Păun/Bucium/Vișan – Poitiers) și cea vestică (fluxuri din Lețcani, Valea Lupului, Rediu și Miroslava prin Păcurari). De asemenea, la orele de vârf, mijloacele metropolitane ale CTP au de tranzitat zone supraaglomerate precum capăt CUG, Moara de Foc, Miroslava – Spitalul de Recuperare/Nicolina, Galata – Mircea cel Bătrân, Elena Doamna – Bucșinescu sau Rediu/Breazu – Copou – Independenței – Anastasie Panu.

„În condițiile creșterii constante a numărului de autoturisme, lipsei parcărilor, dezvoltării imobiliare din ultima perioadă, creșterii nevoii de mobilitate a întregii regiuni, Municipiul Iași și-a atins limitele și nu mai dispune de capacitatea de adaptare”, este situația actuală a traficului din Iași, așa cum a fost descrisă de AMPTI, asociație condusă de consilierul local Eduard Boz.

Din aceste motive, proiectul trenului metropolitan trebuie să devină o prioritate a Iașului și a localităților din cel puțin primul inel metropolitan.

Dezvoltările viitoare vor crea presiuni majore asupra mobilității

În Masterplanul Metropolitan sunt detaliate mai multe zone strategice, din Iași și din apropiere, care vor face obiectul unor posibile dezvoltări în următorul deceniu. Aceste investiții vor crea o presiune în plus: de exemplu, din estimările experților rezultă că Iașul va trebui să asigure o mobilitate eficientă în aceste zone a cel puțin 100.000 de oameni (salariați). Zonele au o suprafață totală de peste 5.000 hectare: un avantaj poate fi că aceste terenuri, care se pretează pentru industrie sau dezvoltări mixed-use, sunt de-a lungul coridorului feroviar, iar introducerea trenurilor metropolitane facilitează o mai bună mobilitate.

Studiul identifică următoarele zonele strategice: Iași Est – Holboca – Dancu, Iași Est – Tomești, Iași Nord – Moara de Vânt – Șorogari, Iași Nord-Est – Aroneanu, Iași Nord-Est – Popricani, Iași Nord-Est – Rediu, Iași Sud – Bucium – Bârnova, Iași Sud – Miroslava – Ciurea, Iași Vest – Miroslava – Stadion, Iași Vest – Valea Lupului, Lețcani – Miroslava Nord, Podu Iloaiei – Dumești.

Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Zonele strategice de dezvoltare

În prezent, coridorul feroviar asigură conectivitate între polul industrial în dezvoltare din vest (axa Podu Iloaiei – Lețcani – Miroslava) cu zona centrală a Iașului și localități estice sau sudice, dar fără a valorifica potențialul trenurilor metropolitane.

Linia metropolitană Podu Iloaiei – Nicolina

Proiectul trenului metropolitan, în forma actuală, propune introducerea a trei linii prin adaptarea infrastructurii existente. Prima dintre acestea este între Podu Iloaiei și Nicolina, cu următoarele stații: Podu Iloaiei, Dumești, Lețcani (2 stații, una fiind cea existentă), Parcul Industrial Miroslava, Antibiotice, Mall Moldova, capăt Dacia-Canta, Țigarete, Gara centrală și Nicolina.

Acestea sunt stațiile propuse, în principiu, de AMPTI în urma studiului efectuat de IM Design și care vor fi analizate de către TPF. Suplimentar, grupul belgian va integra în studiul solicitat de AMPTI și documentația aferentă unei linii noi între Lețcani și Iași (8 km), cu introducerea unui schimbător de cale în zona Antibiotice.

„În stația Lețcani sunt necesare lucrări de racordare a liniei nou create cu liniile din stație (creare diagonală, introducere de schimbătoare de cale) în funcție de configurația terenului și a stației”, se arată în studiul TPF. Pe o astfel de linie nou-construită, viteza trenurilor poate ajunge la 160 km/h.

O lucrare importantă în zona acestei linii presupune construirea unui pasaj (sub- sau suprateran) între Dacia și Păcurari. TPF va analiza soluția tehnică, dar, în cazul în care apreciază că întocmirea proiectului tehnic depășește ca termen luna decembrie 2025, atunci pasajul va face obiectul unei documentații separate, cu termen de implementare după anul 2027. Acest lucru a fost decis de AMPTI pentru a nu periclita accesarea de fonduri europene în cadrul actualului Program Transporturi 2021 – 2027.

Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Linia Podu Iloaiei – Nicolina

Linia metropolitană Podu Iloaiei – Nicolina va asigura un acces facil către parcurile industriale existente sau planificate (Miroslava, Lețcani și Dumești), zonele rezidențiale și zone de servicii sau retail, inclusiv prin asigurarea de conexiuni din stații spre alte localități cu linii de autobuz (Hoișești, Dumești, Bogonos, Uricani, Valea Ursului, Valea Lupului sau Rediu).

Linia metropolitană Nicolina – Ungheni

A doua linie metropolitană este Nicolina – Ungheni, fiind propuse următoarele puncte de oprire: Nicolina, Frumoasa, Socola, Tehnoton, Vlădiceni, Holboca, Cristești și Ungheni. Traseul asigură conexiune la zone rezidențiale și de retail de mari dimensiuni (existente sau planificate), parcuri industriale (Holboca) și zone mixte de servicii sau industrie ușoară (Țuțora). Trenul metropolitan trebuie integrat cu transportul public local, existând deja unele conexiuni (Ciurea, Tomești, Țuțora sau Holboca) în acest sens. În zona Vlădiceni, în lungul șos. Iași – Tomești, este propus un pasaj în aceleași condiții precum cel din Dacia – Păcurari.

„Un aspect important al acestei variante este legătura directă cu localitatea Ungheni – se creează oportunitatea dezvoltării unui sistem transport urban transfrontalier facilitând accesul către și din Republica Moldova, un punct de transfer important pentru întreaga regiune. Astfel, se reduce și poluarea asociată cu traficul transfrontalier și creează premisa atragerii unui număr impresionant de forță de muncă”, se precizează în studiul IM Design.

În cazul sectorului de linie Socola – Ungheni, în studiul de fezabilitate comandat de CFR sunt prevăzute trei tipuri de lucrări aferente trenului metropolitan Iași: construirea celei de-a doua linii ce va avea ecartament 1.435 mm (lângă linia încălecată existentă Socola – Ungheni cu ecartament 1.520 mm/1435 mm), posibilitatea construirii celei de-a treia linii (cale ferată în stația Ungheni) cu o lungime utilă de 700 metri și dublarea (sau extinderea, după caz) a lucrărilor de artă, trecerilor la nivel și a terasamentelor pe zona Socola – Ungheni.

Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Linia II Nicolina – Ungheni

Stația Holboca, rol strategic și model de nod intermodal

În legătura cu linia II metropolitană, specialiștii analizează modul în care stația Holboca de pe acest traseu poate deveni un punct cu rol strategic în rețeaua de mobilitate metropolitană și un model de nod intermodal: amplasarea în proximitatea viitorului parc industrial și a zonei de agrement va determina ca stația să funcționeze ca un nod de conectivitate feroviar, rutier și pietonal.

„Un element esențial al conceptului este crearea unei conexiuni pietonale peste calea ferată, care va lega str. Calea Cristești de viitoarele funcțiuni urbane situate în sud – parc industrial și zonă de agrement. Această legătură pietonală va facilita fluxurile cotidiene de călători și va integra infrastructura feroviară în rețeaua urbană locală, eliminând barierele fizice și funcționale”, se arată în varianta preliminară a Masterplanului.

Una dintre propuneri vizează ca str. Calea Cristești să fie reconfigurată astfel încât să includă piste de biciclete, trotuare generoase și benzi de circulație eficient dimensionate.

Experții au propus inclusiv designul stației Holboca: va fi realizată o copertină cu design inovator care va gestiona inteligent apa pluvială și va integra elemente de informare digitală pentru călători. Suplimentar, este propus un pavilion modular cu spații pentru așteptare și servicii esențiale, alături de parcări velo și auto. Pentru a facilita transferul, experții propun amplasarea unei stații de transport public.

„Din perspectiva Masterplanului Metropolitan, stația Holboca este perfect aliniată cu obiectivul de a crea o rețea de mobilitate metropolitană integrată în care nodurile intermodale funcționează ca verigi esențiale în susținerea mobilității sustenabile și a coerenței teritorială. Integrarea sa cu rețeaua rutieră și cu infrastructura verde-albastră va transforma această zonă într-un pol de conectivitate și regenerare urbană”, conform studiului citat.

Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Stația Holboca – propunere de design

Linia metropolitană Nicolina – Picioru Lupului

În cazul celei de-a treia linii, stațiile propuse sunt Nicolina, Piața Sudului, Fortus, Horpaz, Lunca Cetățuii, Ciurea și Picioru Lupului. Această linie asigură acces către zone rezidențiale, centre comerciale, zone de agrement și zone industriale aflate în proces de regenerare urbană.

La fel ca în situația tuturor celorlalte stații propuse, proiectantul TPF va face o analiză detaliată a posibilităților și planurilor de dezvoltare urbană în jurul fiecărui punct de oprire existent sau propus pe o rază de 1,5-2 km. AMPTI a solicitat să fie trecute în revistă dezvoltările recente, cele în curs de execuție sau în pregătire pentru o analiză de impact în ceea ce privește cererea de transport feroviar.

„Contractantul va evidenția zonele libere și va prezenta indicatori urbanistici de utilizare a teritoriului, precum și valorile de referință ale densităților demografice”, conform caietului de sarcini al licitației pentru întocmirea studiului de fezabilitate.

Imobilitate urbană | Trenul metropolitan, o soluție pentru sufocarea din trafic, pleacă la drum cu mare întârziere. Cât de pregătit este orașul? Detalii exclusive din masterplan

Linia III Nicolina – Picioru Lupului

Ca pregătire, Iașul e mult în spatele orașelor precum Cluj sau Oradea

Iașul este în curs de a-și trasa o strategie pentru trenul metropolitan cu mare întârziere față de orașe precum Cluj sau Oradea, cu proiecte în curs de execuție sau în pregătire avansată. Iașul a început timid cu un studiu de soluții pentru alternative de transport în oraș (2020), la câteva luni după ce Clujul semna contractul de prefezabilitate pentru metrou. În timp ce Iașul achita pe studiul de soluții o sumă derizorie (cca 40.000 lei), Clujul aborda proiectul la modul serios și a alocat 36 milioane lei.

În 2021, primarul Mihai Chirica prezenta o serie de proiecte pe care Primăria urma să le propună spre finanțare în PNRR. Cu toate că nu exista o bază reală în spate, a fost avansat și un proiect pentru tren metropolitan cu o valoare de 1,4 miliarde de euro. Unele proiecte de pe listă au ajuns să fie implementate, în timp ce trenul metropolitan a staționat în gară. Studiul de soluții a fost resuscitat odată cu asumarea proiectului de proaspăt înființata AMPTI, iar, în 2024, a devenit baza pentru lansarea unei licitații în vederea întocmirii unei documentații tehnice detaliate.

Astăzi, am ajuns la momentul în care va avea loc semnarea contractului, în condițiile în care studiul de fezabilitate trebuie predat în decembrie 2025. Acesta este termenul în care trebuie să se încadreze Iașul dacă vrea să acceseze fondurile europene disponibile în Programul Transport 2021 – 2027. Investiția este de ordinul câtorva sute de milioane de euro, urmând a fi stabilită la modul concret în noua documentație.

În ciuda faptului că Iașul a pornit la drum cu întârziere, ideea introducerii trenului metropolitan nu este una fantezistă. Fondurile europene pentru adaptarea liniilor existente și achiziția de trenuri sunt disponibile în PT. De asemenea, următorul exercițiu bugetar european va pune accent, printre altele, pe finanțarea unor astfel de proiecte, intenția fiind deja confirmată de europarlamentari români.

Trenul metropolitan este o soluție durabilă în ceea ce privește mobilitatea urbană, iar exemplele date de orașele europene sunt dovezi în acest sens. Însă pentru ca acest proiect să prindă contur este nevoie de viziune, voință politică și presiune publică.

Surse consultate: Ghid preliminar Masterplan Metropolitan Iași (Banca Mondială), Analiză Impact Iași 2035 Oraș neutru climatic pentru oameni și natură (Ionuț Mărieș, Eva-Viorela Sfârlea și Mihai Danciu), Ghid Trenuri Metropolitane (ARF), Studiu de fezabilitate Roman – Iași – Frontieră (CFR, proiectant TPF Inginerie, revizie 2024), Studiu de fezabilitate pentru soluții alternative de transport public (Primăria Iași, proiectant IM Design Studio, revizie 2024) și Documentația de atribuire pentru realizarea studiul de fezabilitate în vederea introducerii trenului metropolitan la Iași (AMPTI, 2025).

Publicitate și alte recomandări video

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu