Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

30 iunie 2025

ECONOMIE: Urmează o perioadă de coșmar pentru dealerii auto din România după suspendarea Programului Rabla 2025. Unii comercianți au găsit însă variante de supraviețuire

Urmează o perioadă de coșmar pentru dealerii auto din România după suspendarea Programului Rabla 2025. Unii comercianți au găsit însă variante de supraviețuire

Urmează o perioadă de coșmar pentru dealerii auto din România după suspendarea Programului Rabla 2025. Unii comercianți au găsit însă variante de supraviețuire

Vânzătorii de maşini noi şi second-hand aproape că au intrat în panică în momentul în care au auzit că statul român suspendă Programul Rabla 2025. Dealerii auto au ajuns să aibă de jumătate de an maşini pe stoc pentru care plătesc dobânzi, în speranţa că vor exista clienţi prin sistemul asigurat de stat.

Dar lansarea mult așteptată a Programului Rabla 2025 pentru persoane fizice, programată inițial pentru 19 iunie, a fost amânată.

Citiţi şi: După Rabla, dispare și Casa Verde! Vizați sunt nu doar cei care au depus actele în 2025, ci și în 2024 și 2023, nu vor primi banii promiși

Dealerii auto, obligaţi să ofere discounturi

Ca să nu rămână cu mașinile în parcuri, comercianții de autovehicule se văd obligaţi să ofere discounturi generoase pentru ca oamenii să le cumpere.

“Sunt producători care vor destocare în acest moment şi vor oferi beneficia pentru clientul final, client care acum pune o presiune foarte mare pe dealer – iar dealerul la rândul lui este cel mai afectat, pentru că susţine financiar stocurile. Unii vor să renunţe şi la marjă, doar pentru a scăpa de stocuri.

Aici vorbim de o problemă de cashflow, există riscul ca unii să nu supravieţiască după aşa ceva. Cei mari reuşsesc, pentru că au mai multe mărci, mai multe surse, însă cei mici nu, au nevoie de sprijin din partea producătorilor”, explică un dealer auto, preşuat de ZF.

Citiţi şi: Ford implementează o dotare surprinzătoare pe modelul Puma Gen-E, prima maşină electrică produsă în România. Ce este Sound Edition, introdus pe o serie limitată

Costuri suplimentare pentru dealeri

Suspendarea demarării programului Rabla atrage astfel costuri suplimentare pentru dealeri şi producători, dar mai ales pune sub semnul întrebării încrederea pe care o mai poate avea industria auto în Executiv. Pentru a livra prin Rabla, dealerii şi importatorii au investit în stocuri, care stau blocate de luni bune.

"Efectul va fi diferit pentru mărcile de volum vs cele premium, electrice versus termice, stocuri acumulate, sau producţie. Ca efect negativ principal vorbim de lipsa veniturilor din cauza aşteptărilor prelungite, costul cu finanţarea stocurilor şi erodarea marjei pentru a forţa vânzarea fără un program Rabla”, a explicat Dan Grigore, directorul Auto Cobălcescu.

Reamintim, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat suspendarea temporară a tuturor programelor de finanțare aflate în derulare, inclusiv amânarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice. Măsura vine în contextul negocierilor pentru formarea unui nou Executiv, care urmărește stabilizarea guvernării și realocarea bugetelor în mod responsabil.

"Negocierile pentru constituirea unui nou Guvern sunt esențiale pentru asigurarea stabilității și a unei viziuni clare asupra priorităților. AFM va continua să promoveze proiecte de mediu cu impact real asupra calității vieții. Însă este important ca pașii să fie făcuți cu prudență și în ordinea firească, astfel încât finanțările să reflecte cu adevărat nevoile actuale ale societății”, a declarat Florin Bănică, președintele AFM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu