Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

05 iunie 2025

EXTERNE: Discuție telefonică între Papa Leon și Putin: Dictatorul rus vrea „PACE realizată prin diplomație”, dar acuză Kievul de escaladarea ostilităților

Discuție telefonică între Papa Leon și Putin: Dictatorul rus vrea „PACE realizată prin diplomație”, dar acuză Kievul de escaladarea ostilităților

Discuție telefonică între Papa Leon și Putin: Dictatorul rus vrea „PACE realizată prin diplomație”, dar acuză Kievul de escaladarea ostilităților

Papa Leon al XIV-lea a purtat prima convorbire telefonică cu dictatorul rus, Vladimir Putin, de la începerea pontificatului pe 8 mai 2025. 

Potrivit Le Figaro, cei doi au discutat despre evoluția războiului ruso-ucrainean. Vladimir Putin i-a transmis Papei că dorește ca pacea să fie realizată prin mijloace „diplomatice”, dar a învinuit guvernul de la Kiev pentru că încearcă să „escaladeze” ostilitățile.

Putin vrea pacea, dar acuză Kievul pentru „escaladarea ostilităților”

Reprezentanții Kremlinului au publicat un comunicat de presă în care au oferit detalii despre discuția pe care Vladimir Putin a avut-o cu Papa Leon, potrivit Mediafax.

„Vladimir Putin a atras atenția asupra faptului că regimul de la Kiev mizează pe escaladarea conflictului și comite acte de sabotaj împotriva infrastructurii civile de pe teritoriul rus”, scrie în comunicatul de presă. Putin și-a reafirmat interesul de a realiza pacea prin mijloace politice și diplomatice, subliniind că pentru a obține o soluționare finală, justă și cuprinzătoare a crizei, este necesar „să se elimine cauzele acesteia profunde”.

Papa Leon al XIV-lea a considerat convorbirea telefonică cu dictatorul rus ca fiind „constructivă”. În 2024, Vladimir Putin a criticat interzicerea de către autoritățile ucrainene în 2024 a Bisericii Ortodoxe sub Patriarhia Moscovei și a solicitat Vaticanului să „se implice mai activ în favoarea libertății de cult în Ucraina”.

Putin și Zelenski se acuză reciproc

La 1 iunie 2025, Serviciul de Securitate Ucrainean a desfășurat prin Operațiunea „Pânza de Păianjen” un bombardament cu drone asupra bazelor aeriene Olenya, Dyagilevo, Ivanovo și Belaya de pe teritoriul Federației Ruse, distrugând mai multe bombardiere strategice rusești de tip A-50, Tu-95, Tu-22 și Tu-160, capabile să transporte încărcătură nucleară. Planificarea operațiunii a durat 18 luni și a avut loc în contextul în care Rusia a bombardat de mai multe ori Ucraina cu drone și rachete, soldându-se cu numeroase victime.

Volodmir Zelenski a propus un nou armistițiu de durată și negocieri directe cu Vladimir Putin într-o întâlnire mediată de președintele american Donald Trump. Ambii lideri s-au acuzat reciproc: Putin i-a cerut lui Zelenski să retragă trupele ucrainene din teritoriile cu minoritate rusă ce sunt revendicate de Federația Rusă și să garanteze că Ucraina nu va adera la NATO.

Zelenski s-a arătat dispus să negocieze pentru un armistițiu și chiar a semnat acordul zăcămintelor minerale cu administrația Trump, dar Rusia a continuat să bombardeze zonele civile din Ucraina cu rachete și drone.  Ucraina a continuat să bombardeze infrastructura militară și energetică de pe teritoriul Rusiei. De asemenea, el a acuzat Kremlinul pentru escaladarea conflictului de la participarea activă a trupelor armatei Coreii de Nord în toamna 2024, la câteva luni după ce trupele ucrainene au ocupat o parte a regiunii rusești Kursk.

Președintele american Donald Trump a avertizat printr-o postare de pe Truth Social că Rusia intenționează să atace masiv Ucraina, ca o formă de ripostă la recentele atacuri cu drone asupra bazelor aeriene rusești. De asemenea, Vladimir Putin și-a exprimat dubiile asupra sensului continuării negocierilor de pace cu Ucraina, acuzând regimul de la Kiev că a ordonat comiterea de „atacuri teroriste” pe teritoriul Rusiei.

Sursa Foto: Profimedia

Citește și:Papa Leon al XIV-lea contrazice un vechi proverb latin: „Dacă vrei PACEA, pregătește instituțiile de pace”

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu