Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

05 iulie 2025

CULTURA: Cele mai folosite acronime și abrevieri pe înțelesul tuturor. Ce înseamnă WC, OK, ASAP, LOL sau BRB?

Cele mai folosite acronime și abrevieri pe înțelesul tuturor. Ce înseamnă WC, OK, ASAP, LOL sau BRB?

Cele mai folosite acronime și abrevieri pe înțelesul tuturor. Ce înseamnă WC, OK, ASAP, LOL sau BRB?

Probabil folosiți în scrierea sau vorbirea voastră acronime sau abrevieri precum WC, OK, NATO sau ASAP, dar oare știți de unde provin ele și ce reprezintă?

Unele au origini surpriză, altele sunt legate de istorie, tehnologie sau chiar de glume interne. Haideți să descifrăm împreună câteva dintre cele mai populare prescurtări.

WC – Water Closet

Utilizat în întreaga lume, „Water Closet”, un termen britanic din epoca victoriană care se referea la toaleta cu apă curentă. În Franța, „WC” este încă folosit frecvent, deși unele țări preferă termeni mai moderni precum „toilet” sau „lavatory”.

OK – „Oll Korrect” (nu, nu e o greșeală!)

OKAY (sau prescurtarea OK) are o origine neașteptată. Apărut în jargonul anilor 1830 în SUA, era o prescurtare a expresiei „Oll Korrect” (scris greșit în mod intenționat pentru „All Correct”). A devenit popular prin ziare și a fost adoptat în limbajul curent.

Originea recunoscută datează mai exact din 23 martie 1839, când a fost publicată o glumă în Boston Morning Post, unde „OK” a fost folosit ca prescurtare a expresiei umoristice „oll korrect” pentru „all correct”. O altă teorie susține că provine din limba indigenă americană „okeh” (ceea ce înseamnă „așa este”).

NATO – North Atlantic Treaty Organization

Fondată în 1949, NATO (North Atlantic Treaty Organization) este formată între țări din Europa și America de Nord. Scopul inițial a fost să contracareze influența sovietică în perioada Războiului Rece.

ASAP – As Soon As Possible

Folosit frecvent în e-mailuri și mesaje, ASAP (As Soon As Possible/Cât mai curând posibil) a apărut în anii 1950 în limbajul militar american, pentru a sublinia urgența unei sarcini.

LOL – Laughing Out Loud

Popularizat în era mesajelor online, LOL (Laughing Out Loud/ Râzând cu voce tare) a apărut pe forumurile de internet din anii ’90. Unele persoane îl folosesc și ca reacție ironică, fără a râde cu adevărat.

ROFL – Rolling On the Floor Laughing

ROFL – Rolling On the Floor Laughing (Mă tăvălesc pe jos de râs) este similar cu LOL, dar mai intens: „Meme-ul ăla a fost genial – ROFL!”

RSVP – Répondez S’il Vous Plaît

Dacă ai primit vreodată o invitație la nunta sau eveniment, ai văzut sigur RSVP. Provine din franceză: „Répondez S’il Vous Plaît” („Vă rugăm să răspundeți”).

PIN – Personal Identification Number

Folosit la carduri bancare, PIN (Personal Identification Number/ Număr de identificare personală) a fost introdus în anii 1960 pentru securitatea tranzacțiilor.

RADAR – Radio Detection and Ranging

Inventat în Cel de-al Doilea Război Mondial, RADAR (Radio Detection and Ranging) folosește unde radio pentru a detecta obiecte în mișcare.

LASER – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

Folosit în medicină, tehnologie și chiar în pointere, LASER este un acronim pentru „Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation/ Amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiații”.

GIF – Graphics Interchange Format

Dezbaterea „GIF vs. JIF” continuă, dar oficial, GIF (Graphics Interchange Format) se pronunță cu „G” dur (ca în „gift””). Creat în 1987, a devenit standard pentru animații pe internet.

SCUBA – Self-Contained Underwater Breathing Apparatus

Dacă ai încercat scufundări, ai folosit SCUBA (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus/ Aparat autonom de respirat sub apă). A fost dezvoltat în anii 1940 de Jacques Cousteau și Émile Gagnan.

YOLO – You Only Live Once

Popularizat de Drake în 2011, YOLO (You Only Live Once/ Trăiești o singură dată) a devenit un motto pentru viața trăită intens.

FOMO – Fear Of Missing Out

Un fenomen psihologic, FOMO (Fear Of Missing Out/Teama de a pierde ceva/Teama de a fi exclus) descrie anxietatea de a rata evenimente sociale sau oportunități.

BRB – Be Right Back

Folosit în chat-uri, BRB (Be Right Back/Revin Imediat) a apărut în era messengerelor online (Yahoo).

NASA – National Aeronautics and Space Administration

NASA (National Aeronautics and Space Administration), a fost înființată în 1958 și este responsabilă cu cercetarea și explorarea spațiului cosmic.

FAQ – Frequently Asked Questions

O pagină FAQ (Frequently Asked Questions/ Întrebări frecvente) oferă răspunsuri la cele mai comune întrebări ale utilizatorilor.

WiFi – Wireless Fidelity (sau nu?)

Contrar credinței populare, WiFi nu are o expansiune oficială. A fost creat ca un termen comercial, inspirat de „Hi-Fi” (High Fidelity), pentru a desemna rețele fără fir.

COVID-19 – Coronavirus Disease 2019

Pandemia globală a fost numită COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății) (WHO – World Health Organization)

TGIF – Thank God It’s Friday

Un strigăt de bucurie la sfârșitul săptămânii, TGIF (Thank God It’s Friday/Slavă Domnului, este vineri) a inspirat chiar și un lanț de restaurante.

CEO – Chief Executive Officer

Șefii marilor corporații poartă titlul de CEO (Chief Executive Officer/Director General sau Director Executiv), un termen care a apărut în Statele Unite la începutul secolului XX. Este cel mai înalt rang executiv într-o companie, CEO-ul fiind responsabil de strategia generală și deciziile importante.

DIY – Do It Yourself

Mișcarea DIY (Do It Yourself/Fă-o singur) a luat amploare în anii 1950, încurajând oamenii să repare, să creeze ori să construiască lucruri fără ajutor profesional. A devenit populară în contextul grădinăritului, bricolajului, decorațiunilor interioare sau chiar al modei.

ETA – Estimated Time of Arrival

Folosit în transport și logistică, ETA (Estimated Time of Arrival) indică ora estimată a sosirii. A apărut în marină și aviație înainte de a fi adoptat în vorbirea curentă.

OMG – Oh My God!

Expresia OMG (Oh My God!/Oh, Doamne/Doamne Dumnezeule) probabil a fost folosită pentru prima dată într-o scrisoare din 9 septembrie 1917 a amiralului britanic John Arbuthnot Fisher, cunoscut și ca Lord Fisher, către Winston Churchill! „I hear that a new order of Knighthood is on the tapis — O.M.G. (Oh! My God!) — Shower it on the Admiralty!!” A devenit virală în era internetului și poate exprima surpriză, șoc sau entuziasm. Mai există variantele Oh My Gosh, Oh My Goodness (mai „soft”).

VPN – Virtual Private Network

Folosit pentru securitate online, VPN (Virtual Private Network) este o tehnologie care creează o conexiune securizată între utilizator și internet, criptând datele transmise. Este folosit pentru a proteja confidențialitatea online, pentru a evita cenzura sau pentru a accesa conținut restricționat geografic.

Termenul UFO (Unidentified Flying Object), în limba română, OZN (Obiect Zburător Neidentificat) a fost popularizat de Forțele Aeriene ale SUA în anii 1950 pentru a descrie…obiecte zburătoare neidentificate.

AWOL – Absent Without Official Leave

AWOL (Absent Without Official Leave) este un termen militar care desemnează absența neautorizată a unui soldat de la post. A intrat și în limbajul curent, fiind folosit ironic sau metaforic pentru cineva care „a dispărut fără urmă”.

BOGO – Buy One Get One

O promoție preferată a cumpărătorilor, BOGO (Buy One Get One) înseamnă „Cumpără unul, primești unul gratuit”.

FWIW – For What It’s Worth

FWIW (For What It’s Worth / Pentru ce merită) este o expresie folosită frecvent în mesaje scrise sau conversații online pentru a introduce o opinie modestă, o sugestie sau o observație personală: „FWIW, cred că ar trebui să încerci varianta B.”

TBA – To Be Announced

TBA (To Be Announced / Urmează să fie anunțat) apare în evenimente, programe sau lansări unde detaliile nu sunt încă disponibile. Este înrudit cu: TBD – To Be Determined (Urmează să fie stabilit) și TBC – To Be Confirmed (Urmează să fie confirmat)

BTW – By The Way

BTW (By The Way / Apropo, între altele) este folosit pentru a introduce o idee secundară sau o observație care nu e neapărat legată direct de subiectul principal, dar este considerată relevantă sau interesantă: „BTW, ai văzut că au lansat un nou update?”

Este foarte comun în SMS-uri, emailuri informale, comentarii online și conversații rapide.

FYI – For Your Information

FYI – For Your Information (Pentru informarea ta / Ca să știi) este folosit mai ales în emailuri pentru a trimite o informație utilă, fără a cere acțiune: „FYI, întâlnirea de mâine s-a mutat la ora 11:00.”

ICYMI – In Case You Missed It

ICYMI – In Case You Missed It (în caz că ai ratat / n-ai văzut) este folosit frecvent când dai mai departe știri, postări sau informații deja apărute: „ICYMI: NASA a descoperit apă pe o exoplanetă!”

IMHO – In My Humble Opinion

IMHO – In My Humble Opinion (În opinia mea umilă) este o formulă de modestie care precede o opinie personală. Există și versiunea IMO (In My Opinion/În opinia mea): „IMHO, serialul ăla e supraevaluat.”

TMI – Too Much Information

TMI – Too Much Information (Prea multe informații) este folosit când cineva oferă detalii prea intime sau inutile: „Ai zis că te-ai tăiat… dar chiar nu trebuia să intri în detalii – TMI!”

IDK – I Don’t Know

IDK – I Don’t Know (Nu știu). Foarte frecvent utilizat în mesaje rapide: „IDK ce s-a întâmplat cu proiectul, dar pot verifica”.

Așadar, data viitoare când scrii „LOL”, „BRB” sau „OMG”, amintește-ți că jonglezi cu expresii care au făcut carieră în cultură…și în era internetului. Iar dacă cineva întreabă ce înseamnă toate astea, răspunde cu încredere: „FYI, IMHO, TMI – IDK, dar sună bine!”; LOL.

Surse:

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/05/the-h-in-imho-does-not-mean-humble-or-honest/559514/

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/gif

https://time.com/5790981/gif-peanut-butter/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu