Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

13 iulie 2025

CULTURA: Visul nomadului digital: Libertate autentică sau iluzie modernă?

Visul nomadului digital: Libertate autentică sau iluzie modernă?

Visul nomadului digital: Libertate autentică sau iluzie modernă?

În ultimii ani, stilul de viață al nomazilor digitali, adică persoane care lucrează remote, fără a avea un domiciliu fix, a devenit tot mai popular și râvnit. Potrivit companiei MBO Partners, în 2024 peste 18 milioane de americani se declarau nomazi digitali, în creștere cu 147% față de 2019.

În Marea Britanie, se estimează că 165.000 de persoane trăiesc în acest mod, iar 7% dintre adulți spun că intenționează să adopte acest stil de viață în următorii ani, notează The Guardian.

Pe hârtie, totul pare ideal: muncă flexibilă, destinații exotice, libertate totală. Dar realitatea este adesea mai complicată decât atât. E drept, începuturile sunt de obicei entuziasmante: lucrul de pe plajă, socializarea într-un bar asiatic sau explorarea unor noi culturi. Totuși, pentru mulți, acest stil de viață se transformă treptat într-o experiență epuizantă și, uneori, alienantă.

Cum arată, de fapt, realitatea?

Oboseala constantă cauzată de relocări frecvente, lipsa unui mediu de lucru stabil, barierele lingvistice și dificultățile administrative devin provocări majore. În anumite regiuni, lipsa infrastructurii de bază – cum ar fi electricitatea sau internetul – poate afecta semnificativ calitatea vieții. În plus, devine tot mai frecvent, mai ales după ce entuziasmul inițial dispare.

Mulți nomazi ajung să constate că, în ciuda peisajelor spectaculoase, muncesc la fel de mult ca acasă – doar că într-un decor diferit. Lucrul din cafenele sau spații improvizate nu mai pare atât de atrăgător când lipsesc confortul și predictibilitatea. În plus, diferențele de fus orar pot crea dificultăți profesionale sau personale.

„Nu eram liber”

„Atunci când am ajuns în apartamentul închiriat din Kuala Lumpur, cu piscină pe acoperiș, am crezut că trăiesc visul. Dar entuziasmul s-a evaporat repede și am simțit un gol profund. Nu eram liber, eram doar epuizat și singur”, spune Matt, în vârstă de 25 de ani, din Marea Britanie

Conform unui studiu al Universității din Groningen, stilul de viață nomad digital poate avea un impact important asupra carierei și bunăstării mintale. Deși mulți îl percep ca pe o etapă temporară, majoritatea tind să revină, în timp, la un mod de viață mai stabil și previzibil.

În aceste condiții, modul de lucru nomad poate părea o formă de evadare din rutina convențională, dar nu este lipsit de compromisuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu