Avalanșă de scumpiri și ”pedepse dure” pentru angajații de la stat ”care își bat joc de țară”. Românii, invitați la guvernare

Guvernul a adoptat vineri după-amiază primele măsuri fiscale, prin care vrea să aducă urgent bani la buget pentru că, ani la rând, spune premierul Ilie Bolojan, statul a cheltuit mai mult decât și-a permis.
De luna viitoare, prețurile de rafturi, tarifele din facturi, dar și ieșirile la restaurant ori cazările ne vor costa mai mult.
Alimentele, medicamentele, apa, dar și serviciile din domeniul ospitalității vor avea TVA de 11%, față de 9 în prezent.
Pentru manuale, cărți, reviste, intrări la muzee și castele, lemne de foc și energia termică, TVA se mărește de mai bine de 2 ori, de la 5 la 11%.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Și ieșirile la concerte, festivaluri sau evenimente sportive vor fi mai costisitoare, TVA în cazul lor urcând la 21%.
Pe de altă parte, s-a decis și că pensiile de peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate de 10% - adică 50 de lei la o pensie de 3.500 de lei.
Într-un interviu pentru Știrile ProTV, premierul a vorbit despre măsurile pe care le va lua în aparatul de stat - în instituții și companii de stat.
Ilie Bolojan: ”În fiecare zi cineva va fi deranjat serios. Ai niște indicatori de performanță - i-ai realizat, felicitări, rămâi, poate ești avansat. Nu i-ai realizat, poate să sune oricine pentru tine, trebuie să pleci din funcție. Pedepse dure pentru cei care își bat joc de țara asta. Cine nu înțelege că nu mai merge cum a mers trebuie să zboare din funcție sau să aibă un dosar penal”.
Cu aceste declarații, premierul Ilie Bolojan anunță că nu vor mai fi tolerate abuzurile făcute de unii angajați de la stat, cu funcții de conducere, pe bani publici.
Românii, invitați să transmită Guvernuli propuneri și sesizări
Ilie Bolojan: ”Am ajuns în situația să avem directori sau consilii de administrație care și-au stabilit niște câștiguri aberante, care nu livrează nimic pentru acele câștiguri, care nu și-au făcut mai eficiente companiile de stat, care deci nu oferă servicii mai bune, care merg în pierderi în continuare sau care sunt în sectoare monopoliste unde și dacă pui un roboțel la conducerea companiei tot faci profituri, pentru că așa ți-ai stabilit tarifele încât să-ți acopere lipsa de performanță”.
Vizate sunt toate companiile de stat care înregistrează datorii uriașe la buget. Dar și cele din energie de pildă, care au monopol și și-au ridicat artificial tarifele, spune șeful guvernului, într-un interviu pentru Știrile ProTV.
Ilie Bolojan: ”Multe sunt o gaură neagră și trebuie închise. Sunt foarte multe companii care sunt în subordinea ministerului Economiei. Ai o structură de companii care sunt nereformate în zona CFR, profiturile pe care le realizează companiile din energie ar putea fi mult mai mari decât cele pe care le realizează, pentru că au niște prețuri la care vând energia destul de mari, au costuri pe care și le-au ridicat artificial prin lipsa de performanță și au o diferență în care realizează profituri fără probleme”.
Șeful guvernului anunță că, după model polonez, de săptămâna viitoare ar trebui să înceapă să funcționeze un grup format din manageri privați, care va ajuta Guvernul să identifice problemele din cheltuirea banilor publici. Și cetățenii vor fi invitați să facă propuneri și sesizări.
Managerii privați vor consilia Guvernul
Ilie Bolojan: ”Voi avea un astfel de de compartiment care va fi în afara guvernului, care poate fi format din manageri din sectorul privat, care știu cum se fac lucrurile, care să vină să facă propuneri, cu observațiile pe care le au în calitate de clienți ai sistemului public”.
Premierul s-a arătat revolat și de modul în care au fost făcute unele contracte la stat, păguboase pentru buget. Este și cazul unei clădiri din centrul capitalei, administrată de Regia de Protocol, dar închiriată unei firme private care, la rândul ei, a subînchiriat-o băncii de stat EximBank.
Ilie Bolojan: ”Documentele legate de această afacere, unde statul român pierde 120.000 euro lunar, încasăm 60.000 și plătim 180.000 euro, vor ajunge în aceste zile la parchet. Gândiți-vă că doar astfel de măsuri au efecte asupra acestor oameni, pentru că altfel lipsa de bun-simț din comportamentul lor este evidentă”.
Măsurile de eficientizare a cheltuielilor din sistemul de stat ar urma să fie adoptate de guvern până la sfarsitul acestei luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu