Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

05 iulie 2025

DIVERSE: Imobilitate urbană | Fără park&ride: tot mai multe mașini sufocă orașul. Valea Lupului a pus 10 ha la bătaie, Iașul nu a făcut 10 ani de zile nimic

Imobilitate urbană | Fără park&ride: tot mai multe mașini sufocă orașul. Valea Lupului a pus 10 ha la bătaie, Iașul nu a făcut 10 ani de zile nimic

Imobilitate urbană | Fără park&ride: tot mai multe mașini sufocă orașul. Valea Lupului a pus 10 ha la bătaie, Iașul nu a făcut 10 ani de zile nimic

Ideea parcărilor construite la intrările în municipiul Iași, park&ride, este veche de zece ani, practic de când actualul primar conduce Municipalitatea. La acea vreme, intra într-o serie de dezbateri publice Planul de Mobilitate Urbană (PMUD) realizat la iniţiativa Ministerului Dezvoltării. Pe lângă străzi „partajate“ mai ales în zona centrală, unde pietonii au prioritate, iar circulaţia vehiculelor se face la viteze de 10-20 km/h, planul propune construirea mai multor parcări cu zeci până la sute de locuri menite să reducă fluxul de mașini din/spre Zona Metropolitană. Sunt vizate vecinătățile rondurilor de tramvai de la CUG, Dacia sau Dancu, dar și zona unor gări precum Socola, Holboca sau Ciurea.

Parcarea test

Proiectul din zona CUG, care ar urma să fie realizat lângă Tehnopolis, este cel mai avansat. Viceprimarul Daniel Juravle ne-a confirmat că proiectarea este finalizată și că în acest moment este căutată o sursă de finanțare.

„În cazul în care nu vom identifica o soluție de finanțare, ne gândim să începem lucrările pe bugetul local. Trebuie să facem studii referitoare la impactul pe care ar putea să îl aibă asupra transportului în comun și asupra Zonei Metropolitane”, ne-a explicat vicele.

El a adăugat că această parcare va fi cel mai bun test pentru următoarele proiecte similare, însă provocarea este costul destul de mare pentru amenajarea de locuri de parcare.

Primăria Valea Lupului a oferit deja 10 hectare

O parcare de tip park&ride cu 265 de locuri, construită ce-i drept în subteran la Oradea și dată în folosință în 2023, a costat 35,5 milioane de lei. Primăria nu a putut să o facă pe bani europeni, deoarece parcarea nu se afla la marginea orașului, ci aproape de centrul orașului.

Dacă, la Iași, în CUG, ar fi vorba de 100 de locuri de parcare pe cca. 3000 mp, la Valea Lupului terenul pus la dispoziție de primăria locală este unul și mai generos: 10 hectare în spatele magazinului Arabesque. Primarul Văii Lupului, Liviu Dulgheru, ne-a spus că a oferit acest teren spre administrare Primăriei Iași în schimbul modernizării, lărgirii și prelungirii Păcurarilor ca drum de cartier, nu drum național. În acest fel, unele intersecții ar putea să fie semaforizate, iar cei care pleacă din din Valea Lupului ar putea să vireze stânga spre Iași, fără să aglomereze Rondul ERA, ne-a spus primarul. Nu în ultimul rând, bulevardul – cum îi place lui Liviu Dugheru să-i spună – va avea în sfârșit și trotuare până la Antibiotice.

Mai ieftin decât în parcarea din centru

O parcare de timp park&ride este menită să creeze condiţii de transfer modal de la automobil la alternative gen transport public, deplasare pietonală, cu bicicleta sau taxiul. Dotările minime sunt: platforma pentru parcarea mașinilor (eventual și a bicicletelor), împrejmuire și supraveghere, semnalizare și marcaje rutiere, panouri informare, iluminat, toalete publice.

Aceste facilități trebuie să fie amplasate pe căile de acces ale navetiștilor și la îndemâna turiștilor, în așa fel încât tarifarea să fie în avantajul acestora. Practic, o zi de parcare și un bilet dus-întors cu autobuzul/ tramvaiul trebuie să coste mai puțin decât parcarea în centrul orașului.

Parcarea din Oradea are un tarif de 3 lei pe oră, respectiv 30 de lei pe zi, dar acolo vorbim de o zonă turistică. În municipiul Iași, acest tarif se practică în zona de agrement Ciric, însă pe multe străzi din oraș e încă și mai ieftin: 2 lei/oră.

Unde o să parcăm ca să călătorim

Potrivit Planului de Mobilitate Urbană Durabilă adoptat în 2017, parcări de acest fel ar urma să fie amenajate și în zona Mall Moldova, lângă Rondurile Copou, Canta, Dacia și Dancu, la Gara Socola, dar și în apropierea gărilor din localitățile limitrofe (Ciurea, Piciorul Lupului, Holboca etc.).

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În 2021, primarul Mihai Chirica spunea că astfel de parcări sunt în continuare în atenția Municipalității și că vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Însă PNRR e pe final, astfel că Iașul a pierdut această oportunitate de finanțare și trebuie să găsească o altă sursă.

Publicitate și alte recomandări video

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu