A început în 1965 și azi produce 365.000 de tone pe an. Cum a ajuns Alro un model de succes pe bursă

Perseverența industrială a companiei Alro a transformat o uzină din 1965 într-un lider european integrat, capabil să producă anual 265.000 de tone de aluminiu primar și 100.000 de tone de produse procesate, a declarat, marți, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Remus Vulpescu, la un eveniment care a marcat aniversarea a 60 de ani de activitate neîntreruptă și 28 de ani de la momentul listării pe bursă a producătorului român de aluminiu, transmite Agerpres.
A început în 1965 și azi produce 365.000 de tone pe an. Cum a ajuns Alro un model de succes pe bursă
„Permiteți-mi să subliniez trei idei: perseverență industrială – Alro a transformat o uzină din 1965 într-un lider european integrat, capabil să producă 265.000 tone de aluminiu primar și 100.000 tone de produse procesate anual. Doi: parteneriat între capital și industrie – listarea din 1997 a Alro a deschis companiei accesul la finanțare prin piața de capital și a consolidat transparența, fiind componentă a indicelui BET, care înglobează cele mai performante companii listate din România, a indicelui BET Plus și a indicelui BET BK, după care administratorii de fonduri de investiții stabilesc referința pentru politicile de investiții. Trei: perspective verzi – investiții de peste 900 de milioane de dolari în tehnologie și sustenabilitate, certificarea ASI Performance Standard V3 și extinderea facilității Eco-Recycling la 100.000 de tone/an confirmă angajamentul Alro pentru aluminiu cu amprentă redusă de carbon. Alro este un model de creștere prin bursă”, a susținut Vulpescu.
Acesta a precizat că, din punct de vedere al vizibilității internaționale, includerea în indicele BET în 2019 și promovarea României la statutul de piață emergentă în 2020 au adus noi investitori pentru companie.
Reprezentantul Bursei a mai transmis că „Alro a scris istorie” în industria aluminiului atât în Romania, cât și peste hotare, devenind unul dintre emitenții de renume de pe piața de capital și un exemplu în ceea ce privește stabilitatea unei companii și încrederea în rândul investitorilor.
„Generațiile care au turnat prima șarjă de aluminiu în 1965 ar fi mândre să vadă cum inovați astăzi, producând aluminiu ‘verde’ pentru industriile viitorului. Vă doresc ca următorul deceniu să vă găsească în continuare în fruntea industriei, iar capitalul oferit de piață să rămână combustibilul dezvoltării dumneavoastră durabile”, a adăugat șeful BVB.
La rândul său, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, a transmis un mesaj de apreciere față de compania Alro.
„Vorbim de 28 de ani pe bursă, într-o perioadă în care unitatea de timp a longevității e în săptămâni și în luni. Să ai o companie românească cu o prezență de 28 de ani înseamnă foarte mult și putem să fim îndreptățiți să folosim cuvinte precum tradiție”, a spus Petrescu.
Oficialul ASF a punctat că misiunea instituției este de a crea un climat predictibil și sigur pentru toți actorii pieței. ‘Principalul livrabil este liniștea. Dacă noi livrăm liniște, apare automat în lanțul valorii încrederea. Când apare încrederea, apar investitorii și companii precum Alro care ne ajută în subsidiar, să livrăm cele trei valori pentru care noi existăm ca și autoritate’, a explicat Alexandru Petrescu.
În opinia sa, evoluția pieței de capital din România se vede print-un indicator semnificativ, respectiv capitalizarea bursieră. ‘La momentul la care dumneavoastră ați fost listați, capitalizarea bursieră era puțin peste 500 de milioane (lei n.r.). Astăzi vorbim de atingerea bornei de 400 de miliarde (lei n.r.)’, a adăugat șeful ASF, care a mulțumit companiei pentru „trăinicie” și „reziliență”.
Totodată, la același eveniment, președintele Consiliului de Administrație al companiei Alro, Marian Năstase, a transmis un mesaj despre importanța transparenței și a încrederii în piața de capital.
„Bursa este un vehicul care generează încredere. Transparentizarea companiilor cu capital majoritar de stat ar aduce un plus de încredere și ar reduce suspiciunile care planează asupra lor”, a afirmat Năstase, care a subliniat nevoia listării mai multor societăți de stat pentru o guvernanță mai clară.
El a remarcat și rolul educației financiare, menționând că ‘foarte multe companii românești, în special afaceri de familie sau firme în expansiune, au nevoie să vină la bursă pentru capital, transparență și parteneriate solide’.
„Indiferent de condițiile mediului de afaceri, de provocările cadrului legislativ sau de evenimentele neprevăzute, Alro a continuat să se dezvolte că unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa și ca una dintre cele mai importante companii din România. De 60 de ani suntem o constanță în industria aluminiului, iar de 28 de ani, suntem prezenți pe Bursa de Valori București, ceea ce ne-a întărit angajamentul pentru transparență, ne-a oferit acces la capital și ne-a sprijinit în implementarea strategiei noastre de dezvoltare durabilă. Vom continuă să investim în sustenabilitate, în produse inovatoare și în tehnologii care valorifica inteligent resursele, rămânând un partener de încredere pentru clienți, comunități și autorități”, a menționat președintele Consiliului de Administrație al Alro.
Potrivit datelor BVB, valoarea de piață a companiei Alro a crescut de aproape 21 de ori de la listare până în prezent, iar astăzi a ajuns la peste un miliard de lei. De la înființare, Alro a produs circa 11 milioane tone de aluminiu electrolitic și 12 milioane tone de aluminiu turnat.
Grupul Alro a investit peste un miliard de dolari, în ultimii 22 de ani, și are, la ora actuală, o cifră de afaceri anuală de circa 741 milioane de dolari (respectiv 3,4 miliarde de lei), în 2024, și peste 2.600 de angajați. Activitatea Alro și a industriei aluminiului susțin peste 20.000 de locuri de muncă.
Compania a raportat, în 2024, contribuții anuale de peste 46 milioane de dolari (215 milioane de lei) la bugetul de stat și la cele locale.
Din 1970 până în prezent, compania a avut 24 de brevete de invenție proprii, ce au pus accent pe tehnologiile inovatoare și pe produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu