Locatarii unui bloc din România au refuzat reabilitarea termică a clădirii, chiar dacă lucrarea era plătită din fonduri PNRR, dintr-un motiv care a uimit Bruxelles-ul

Există români care refuză reabilitarea termică a blocului în care locuiesc din motive uluitoare, chiar dacă lucrarea nu i-ar fi costat nimic pe proprietari.
Unii vecini au susţinut că, după reabilitare, pierd proprietatea pereților exteriori ai blocului.
Citiţi şi: Gara CFR veche de 150 de ani, de o frumuseţe deosebită şi care este o bucăţică din istoria României, a fost declarată Monument Istoric, iar acum intră în reabilitare
Au crezut că le fură pereţii
Primăria Sibiu a accesat, prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lucrări de renovare energetică la mai multe blocuri construite înainte de 1989. O clădire de pe strada Uzinei, din Sibiu, a ratat înscrierea în programul de reabilitare din cauza oamenilor care au devenit suspicioşi că cineva este dispus să le facă lucrarea gratis.
"Discuția a început pe grupul de WhatsApp al blocului, unde o vecină a spus că banii nu sunt nerambursabili, că sunt bani de împrumut. Și că tot noi va trebui să îi dăm înapoi”, a povestit un locuitor, iar altul a adăugat: „Trebuie să știm care este avantajul nostru, ca să nu ne trezim că au și ei cotă parte din proprietățile noastre. După reabilitarea blocului, pereții nu vor mai fi ai noștri".
Astfel, din cauza reţinerii proprietarilor, blocul nu a mai aplicat pentru renovarea energetică din fonduri nerambursabile.
Citiţi şi: Clădirea ridicată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu se transformă radical, într-o construcție cu arhitectură futuristă
Vouchere pentru reabilitarea termică
Pentru românii care n-au o problemă cu reabilitarea termică a blocului în care locuiesc, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a aprobat 28 de proiecte prin care 14.800 de familii vulnerabile din România vor beneficia de vouchere REPowerEU – PNRR, în valoare totală de 1,48 miliarde lei, pentru o lucrare de acest gen.
Fiecare familie va primi până la 20.200 euro.
„Veşti bune pentru 14.800 de familii vulnerabile din România! Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a aprobat 28 de proiecte prin care aceste gospodării vor beneficia de vouchere REPowerEU – PNRR, în valoare totală de 1,48 miliarde lei (300 milioane €)", a anunţat Ministerul Investiţiilor.
Așadar, fiecare familie va putea primi până la 20.200 euro pentru: reabilitarea termică a locuinţei; instalarea de panouri fotovoltaice (min. 3kW) pentru consum propriu; audit energetic şi expertiză tehnică, certificat de performanţă energetică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu