Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

15 iulie 2025

ECONOMIE: Vânzarea reţelei Regina Maria către finlandezii de la Mehiläinen Group, în linie dreaptă. Consiliul Concurenţei a intrat rapid pe fir

Vânzarea reţelei Regina Maria către finlandezii de la Mehiläinen Group, în linie dreaptă. Consiliul Concurenţei a intrat rapid pe fir

Vânzarea reţelei Regina Maria către finlandezii de la Mehiläinen Group, în linie dreaptă. Consiliul Concurenţei a intrat rapid pe fir

Grupul finlandez Mehiläinen a achiziționat rețeaua de sănătate Regina Maria, iar această afacere este analizată acum de Consiliul Concurenţei, pentru ca tranzacţia să primească ok-ul final.

Rețeaua Regina Maria și-a majorat veniturile, între 2015 și 2023, de la 415 milioane lei la peste 2 miliarde lei, marcând o creștere de 385%.

Citiţi şi: Boala tropicală care pune pe jar autoritățile din București. Cazul unui bărbat infestat produce îngrijorare printre cadrele medicale

Au vândut pachetul de acţiuni

În urmă cu două luni, în aprilie 2025, operatorul privat a anunţat vânzarea pachetului integral de acţiuni.

"Mehiläinen Oy este un furnizor privat de servicii sociale şi de asistenţă medicală, prezent pe pieţele din Finlanda, Estonia, Germania, Suedia şi Lituania. Centrul Medical Unirea SRL, împreună cu filialele sale, îşi desfăşoară activitatea sub denumirea Grupul Regina Maria, un furnizor privat de servicii medicale integrate în România.

În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a transmis Consiliul Concurenţei.

Regina Maria a crescut de 5 ori

În decurs de șapte ani, veniturile companiei au crescut de cinci ori, iar investițiile totale au depășit 260 de milioane de euro. Investițiile totale au depășit 260 de milioane de euro.

Finlandezii de la Mehiläinen au plătit 1,3 mld. euro (enterprise value) pentru operaţiunile Regina Maria din România şi pentru cele ale MediGroup din Serbia, fiind cea mai mare tranzacţie la nivel de valoare din domeniul sănătăţii private.

Reţeaua de sănătate Regina Maria are un portofoliul de aproape 1 milion de abonamente şi aproximativ 13.000 de parteneri corporate.

Reformă în sistemul medical

Altfel, ministerul Sănătății propune ca medicii de familie și cei din ambulatoriu să poată deconta consultațiile doar cu validare prin SMS de la pacient. Statul doreşte reducerea decontărilor fictive, însă medicii acuză blocaje birocratice și lipsă de încredere.

Pacientul ar urma să primească un SMS cu un cod unic, pe care să-l transmită medicului pentru validarea serviciului. Fără acest cod, serviciul nu va putea fi decontat.

„Este ca un supracontrol. E o măsură care va crea blocaje mari în validare. Din 2015, cardul de sănătate este unica validare și decontare a serviciilor medicale. Să introduci acum o metodă suplimentară în validarea prin SMS mi se pare un abuz, un obstacol birocratic și va duce la blocaje în decontarea serviciilor medicale", a reacţionat medicul Mihai Mara, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, afirmă că metoda prin SMS este una dintre soluțiile pentru a combate decontările fictive și a face sistemul mai transparent.

„E din categoria ce vrăji a mai făcut nevasta mea. O idee proastă, lipsită de orice fel de sorţi de izbândă.

Dacă pacientul ți-a venit în cabinet și e nemulțumit că nu i-ai dat concediu medical, sau câte zile de concediu medical voia el, că nu i-ați dat antibiotic pentru viroză de la copil, poate să primească SMS-ul și să nu răspundă la el sau pur și simplu nu are telefonul la el. Acea consultație acordată va fi anulată?”, a declarat Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu