Diferente uriase intre media de la Evaluarea Nationala si media din clasele V-VIII: elevi cu media 8 in gimnaziu au luat 4 la Evaluare
Ministerul Educatiei si Cercetarii a publicat ierarhia mediilor de admitere la liceu, iar la nivelul scolilor din municipiul Bucuresti pot fi observate discrepante majore intre mediile din clasele V-VIII si rezultatele obtinute la Evaluarea Nationala.
In unele cazuri, media generala de absolvire a gimnaziului depaseste constant nota 8.00, insa la Evaluarea Nationala 2025, rezultatele scad, in medie, cu 3 puncte sau chiar mai mult.
(N.red. - media de absolvire este media claselor V-VIII, media de admitere/ media EN este media la Evaluarea Nationala 2025)


► Scoala Gimnaziala nr. 117 (212 elevi la Evaluarea Nationala)

Media din clasele V-VIII, luata in calcul la admiterea la liceu?
Discrepantele majore intre mediile din clasele V–VIII si notele de la Evaluarea Nationala sugereaza fie o evaluare permisiva si subiectiva in anii de gimnaziu, fie o lipsa de coerenta intre ceea ce se preda in timpul anului scolar si cerintele standardizate ale examenului de Evaluare Nationala.
Adevarul este cu atat mai important cu cat ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David, a anuntat in repetate randuri ca isi doreste inlocuirea Evaluarii Nationale la clasa a VIII-a cu un examen extins, care sa cuprinda mai multe discipline, nu doar limba romana si matematica, asa cum este in prezent.
"Evaluarea nationala din clasa a VIII-a este (1) prea restrictiva, prin raportare la competentele de baza/cheie pe care le tintim intr-un invatamant gimnazial in care nu am initiat inca specializarile majore pe care le vom avea la nivel liceal (exceptand zonele vocationale), si (2) cu miza de selectie prea mare, pentru un moment aflat in cadrul procesului obligatoriu de invatamant. Asadar, cred ca evaluarea nationala din clasa a VIII-a trebuie sa includa pe langa testarile la matematica si limba romana si testarea celorlalte competente de baza/cheie (de discutat varianta 5 competente de baza vs. 8 competente cheie). In plus, pentru a flexibiliza miza selectiei intr-un proces de invatamant, totusi, obligatoriu si pentru a stimula descentralizarea, fiecare liceu poate decide procentul de locuri care vor fi organizate prin examen de specialitate (nu mai mult decat 50%), organizat in conditiile legii dupa evaluarea nationala, dar si ponderea probelor obligatorii din evaluarea nationala din clasa a VIII-a in ocuparea celorlalte locuri; probele de matematica si limba romana, fiind incluse atat in competentele de baza, cat si in cele cheie, nu vor putea avea o pondere mai mica de un nivel relevant stabilit national", a scris Daniel David in Raport.
Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca media generala din clasele V–VIII are o importanta semnificativa in parcursul educational al elevilor, fiind utilizata in mai multe etape cheie. Conform Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, media din gimnaziu reprezinta un criteriu de departajare in cazul in care doi sau mai multi candidati obtin aceeasi medie de admitere la liceu, calculata pe baza rezultatelor la Evaluarea Nationala. Astfel, in procesul de repartizare computerizata la liceu, media generala de absolvire contribuie la stabilirea ierarhiei in caz de egalitate, avand un rol indirect dar decisiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu