Marius Nistor, lider sindical, după semnarea contractului colectiv de muncă: În momentul de față se poate declanșa grevă generală în Educație, în condițiile în care discutăm de o politică economică și socială a Guvernului României / Săptămâna viitoare vom picheta sediile Guvernului sau Parlamentului

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educației „Spiru Haret”, a spus că semnarea contractului de muncă nu afectează dreptul la grevă „în condițiile în care discutăm de o politică economică și socială a Guvernului României”. Contactat de Edupedu.ro după ce potrivit surselor noastre liderii sindicali au semnat joi seară contractul colectiv de muncă cu ministerul Educației, Marius Nistor a ținut să sublinieze că „se poate declanșa grevă generală”. El a vorbit despre un amplu protest, „poate mai mare decât cel din 2023″, înainte de începerea anului școlar, pe 8 septembrie. Până atunci însă vor fi pichete în fața Guvernului și Parlamentului săptămâna viitoare, în ziua în care Guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, explicate joi de ministrul Educației.
Liderul sindical al Federației Sindicatelor din Educației „Spiru Haret”, Marius Nistor a spus pentru Edupedu.ro că semnarea contractului de muncă cu ministerul Educației nu afectează dreptul la grevă, „în condițiile în care discutăm de o politică economică și socială a Guvernului României”.
Săptămâna viitoare sindicatele vor picheta sediile Guvernului sau al Parlamentului, luni sau marți, în funcție de ziua în care Guvernul își asumă răspunderea pe pachetul de legi.
„Luăm în calcul în momentul de față să fim pregătiți pentru un protest luni și la Guvern, iar dacă nu va fi vreo ședință de Guvern și vor merge pe asumare în Parlament, atunci ne vom duce luni Parlament. Nu se poate da aprobare pentru Parlament decât pentru maxim 1000 de persoane. Noi facem parte din categoria celor care respectă legea și considerăm că vocea noastră, se poate auzi indiferent că vom fi 1000 de oameni acolo sau cine știe, dacă ar fi Piața Constituției liberă, am fi 50.000 – 60.000„, a mai spus Marius Nistor.
Redăm răspunsurile liderului sindical din interviu
Marius Nistor, lider sindical: „Semnarea contractului colectiv de muncă nu înseamnă că noi, confederații sindicale, reprezentativ semnatare a acelui contract nu mai avem posibilitatea declanșării unei posibile grevei generale pe măsurile de austeritate luate de către Guvernul Bolojan. Noi nu ne raportăm la contractul colectiv de muncă așa cum le-am raportat în 2023, într-un alt context, când discutam despre cu totul cu totul alte programe. Noi ne raportăm în momentul de față la fosta lege a dialogului social, legea 367 din 2022. Ori, în momentul de față se poate declanșa grevă generală, dacă așa vor hotărî colegii noștri de sindicat, indiferent că e semnat contractul colectiv de muncă, pe politicile sociale ale Guvernului României.
Legea stipulează foarte clar în ce condiții se poate declanșa o grevă generală. Greva generală se poate declanșa în condițiile în care la negocierea contractului colectiv de muncă există niște divergențe care țin de natura relațiilor de muncă.
În condițiile în care discutăm de o politică economică și socială a Guvernului României, în momentul acela nu mă mai raportez la contractul colectiv de muncă. Mă raportez la legea dialogului social.
Edupedu.ro: Acesta este motivul pentru care ați semnat contractul?
Marius Nistor: Da, pentru că nu afectează cu nimic. Și este un mesaj, pe care îl transmit atât pentru dumneavoastră, cât și pentru colegii noștri. Nu impietează cu absolut nimic vizavi de posibilitatea de a declanșa greva atunci când colegii noștri vor hotărî acest lucru prin semnătură.
În privința acțiunilor de protest, Primăria Raditalei nu a aprobat să putem picheta în fața Guvernului României mâine (n. red vineri, 4 iulie) și discutăm în momentul de față continuarea acțiunilor de protest săptămâna viitoare, când va avea loc asumarea Guvernului Bologan pe această inițiativă legislativă, pe acest proiect de lege care conține toate măsurile de austeritate. Protestul nostru va avea loc în primă fază la Guvern, deci în fața Guvernului României, luni, iar zilele imediat următoare ne interesează ziua în care va avea loc asumarea. Am cerut aprobare din partea Primăriei Capitale. Se desfășura protestul în fața Parlamentului României, cel mai probabil marți. Dar noi suntem pregătiți în orice moment și pentru ziua de luni. Deci luăm în calcul în momentul de față să fim pregătiți pentru un protest luni și la Guvern, iar dacă nu va fi vreo ședință de Guvern și vor merge pe asumare în Parlament, atunci ne vom duce luni Parlament. Așteptăm în momentul de față să finalizăm discuțiile cu comisia de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București.
Edupedu.ro: Câte persoane așteptați la pichet?
Marius Nistor: Nu se poate da aprobare pentru Parlament decât pentru maxim 1000 de persoane. În situația în care vrem să aducem mai multe persoane. Nu am înțeles de ce există această teamă. Deci există aceste restricții, care sunt motivele unor astfel de condiții impuse? Noi facem parte din categoria celor care respectă legea și considerăm că vocea noastră, se poate auzi indiferent că vom fi 1000 de oameni acolo sau cine știe, dacă ar fi Piața Constituției liberă, am fi 50.000 – 60.000.
Nemulțumirea există toate unitățile de învățământ, rândul întregului personal didactic de predare, mai ales didactic de predare, care este puternic afectat de măsurile care au fost anunțate de către Guvernul Bolojan.
Și nu uitați, există posibilitatea în momentul de față, la fel, cu acceptul colegilor, ca anul școlar să înceapă cu proteste, pe data de 8 septembrie să organizăm o mare acțiune de protest, poate peste ceea ce a fost în 2023″.
Informații de context
Edupedu.ro a scris joi seară că sindicatele din Educație au semnat contractul colectiv de muncă cu ministerul Educației. Astfel, profesorii nu mai pot face grevă pentru condiții de muncă și salarizare, ci doar pe legea dialogului social, potrivit surselor noastre, lucru confirmat de liderul sindical.
Semnarea contractului vine în condițiile în care sindicatele au anunțat proteste din cauza măsurilor anunțate în pachetul de măsuri fiscale prin care va crește norma didactică cu 2 ore iar bursele vor fi tăiate.
Legea dialogului social, legea nr. 367/2022 prevede la art. 155 – alin (1) Pot declara greva împotriva politicii sociale și economice a Guvernului federațiile și confederațiile sindicale reprezentative.
Amintim, ministrul Educației a spus joi seară după conferința de la Guvern că urmează să semneze contractul cu sindicatele. „Va trebui să plec pentru că trebuie să semnăm contractul colectiv de muncă, acesta este motivul pentru care am intervenit eu cu componenta de educație și cercetare”, a precizat Daniel David când i-a venit rândul în conferința de presă la Guvern.
Cel mai recent contract colectiv de muncă a fost semnat pe 29 iunie 2023, după greva generală din primăvară-vară, cu fostul ministru al Educației, Ligia Deca. Documentul a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Valabilitatea lui a fost de doi ani.
Atunci, decizia nu a fost luată prin consultarea tuturor membrilor, așa cum anunțau sindicaliștii, ci doar de către lideri, arătau sursele Edupedu.ro, iar protestul organizațiilor care reprezintă profesorii și angajații din școli s-a încheiat.
Sindicatele profesorilor au anunțat că vor picheta sediile Guvernului, Parlamentului și partidelor PSD, PNL și USR, în luna iulie: „Salariații din educație nu sunt de acord cu măsurile politice pentru diminuarea deficitului bugetar, propuse și pentru învățământ”.
Întrebat dacă profesorii vor mai putea declanșa grevă dacă semnează contractul colectiv de muncă, ministrul Educației și Cercetării a evitat în primă instanță întrebarea. La insistența reporterului, Daniel David a precizat că deocamdată „contractul nu este semnat” și că este „sigur, până la urmă, decizia lor”.
Recent, ministrul le-a răspuns elevilor, studenților și profesorilor nemulțumiți de măsurile Guvernului care vizează Educația: Dacă aș fi în locul lor și eu aș protesta. Îi înțeleg, dar eu trebuie să fac ce trebuie să fac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu