Masurile fiscale decise de Guvern, cu impact in Educatie: Prevederile din "Legea austeritatii" [DOCUMENT]
![Masurile fiscale decise de Guvern, cu impact in Educatie: Prevederile din "Legea austeritatii" [DOCUMENT]](https://www.portalinvatamant.ro/dbimg/articole/13184_600x315_2.jpg)
In acest articol redam punctual noile prevederi pentru invatamantul preuniversitar, asa cum au fost prezentate in proiectul de lege.
Reorganizarea scolilor
Modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 pentru reorganizarea unitatilor de invatamant preuniversitar de stat in vederea eficientizarii costurilor si mentinerea calitatii actului de educatie.
Se modifica art. 16 alin (1) in sensul cresterii numarului minim de elevi pentru dobandirea personalitatii juridice a unitatilor de invatamant preuniversitar cu pana la 200 de elevi, comparativ cu numarul minim prevazut in prezent. Ministerul Educatiei si Cercetarii va demara procesul de reorganizare a unitatilor de invatamant preuniversitar, pana la data de 1 septembrie 2025.
"Art. LIII - Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(1) Unitatile de invatamant de stat au personalitate juridica, daca se organizeaza si functioneaza, dupa caz, astfel:
a) cu minimum 500 de elevi;
b) cu minimum 500 de elevi, prescolari si/sau anteprescolari;
c) cu minimum 250 de prescolari si/sau anteprescolari;
d) cu minimum 200 de anteprescolari;
e) cu minimum 300 de elevi, in cazul unitatilor de invatamant postliceal
f) cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi si/sau prescolari, in cazul unitatilor de invatamant special.”
Cresterea numarului de elevi intr-o clasa
Modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 pentru reorganizarea formatiunilor de studiu in sensul cresterii numarului de elevi in clasa in acord cu bunele practici de la nivelul Uniunii Europene.
In unitatile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic ori in unitatile administrativ-teritoriale in care efectivele de elevi corespunzatoare unui anumit nivel de clasa din invatamantul primar sau gimnazial sunt mai mici decat efectivele minime prevazute de lege si nu exista posibilitatea asigurarii transportului scolar, se organizeaza clase in regim simultan, in conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei.
2. La articolul 23, alineatele (1), (6) si (11) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
,,(1) In invatamantul preuniversitar, formatiunile de studiu cuprind grupe sau clase, dupa cum urmeaza:
a) educatia timpurie, nivel anteprescolar:
(i) grupa mica cuprinde, in medie, 9 copii, dar nu mai putin de 7 si nu mai mult de 11;
(ii) grupa mijlocie cuprinde, in medie, 14 copii, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 17
(iii) grupa mare cuprinde, in medie, 16 copii, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 22;
b) educatia timpurie, nivel prescolar: grupa cuprinde, in medie, 17 prescolari, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 22;
c) invatamantul primar: clasa cuprinde, in medie, 18 elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 24;
d) invatamantul gimnazial: clasa cuprinde, in medie, 20 elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 28;
e) invatamantul sportiv si de arta: clasa cuprinde, in medie, 16 elevi, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 24, si poate fi constituita din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde, in medie, 7 elevi, dar nu mai putin de 4 si nu mai mult de 10;
f) invatamantul liceal, inclusiv dual: clasa cuprinde, in medie, 23 de elevi, dar nu mai putin de 16 si nu mai mult de 30;
g) instruirea practica si pregatirea de specialitate se desfasoara pe grupe de minimum 8 elevi si maximum 15 elevi;
h) clasele din invatamantul liceal tehnologic pot fi constituite din maximum 3 grupe cu calificari diferite;
i) invatamantul postliceal: clasa cuprinde, in medie, 26 de elevi, dar nu mai putin de 20 si nu mai mult de 32;
j) invatamantul special:
(i) pentru anteprescolari cu sprijin de nivel I-II: grupa de sprijin special cuprinde, in medie, 6 copii, dar nu mai putin de 5 si nu mai mult de 7;
(ii) pentru beneficiarii primari cu sprijin special de nivel I-II: grupa/clasa de sprijin special cuprinde in medie 7 elevi, dar nu mai putin de 6 si nu mai mult de 8;
(iii) pentru anteprescolari cu deficiente grave de dezvoltare si prescolari cu sprijin special de nivel III-IV: grupa/clasa cuprinde, in medie, 4 copii, dar nu mai putin de 3 si nu mai mult de 5;
(iv) invatamantul special pentru beneficiarii primari cu sprijin special de nivel III-IV: grupa/clasa cuprinde, in medie, 5 elevi, dar nu mai putin de 4 si nu mai mult de 6;
k) prin exceptie de la lit. j), in invatamantul tehnologic special pentru elevi cu deficiente usoare si/sau moderate: clasa cuprinde in medie 10 elevi, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 12.
.......................
(6) In situatii exceptionale, formatiunile de anteprescolari, prescolari sau de elevi pot functiona cu cel mult 2 beneficiari sub efectivul minim si, respectiv cu cel mult 4 beneficiari peste efectivul maxim prevazut la alin. (1), dupa caz, cu aprobarea DJIP/DMBIP, pe baza unei justificari din partea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, care solicita exceptarea de la prevederile alin. (1).
...........................
(11) In unitatile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic ori in unitatile administrativ-teritoriale in care efectivele de elevi corespunzatoare unui anumit nivel de clasa din invatamantul primar sau gimnazial sunt mai mici decat efectivele minime prevazute de lege si nu exista posibilitatea asigurarii transportului scolar, se organizeaza clase in regim simultan, in conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei.”
3. La articolul 23, dupa alineatul (1) se adauga doua noi alineate, alin. (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
"(11) In invatamantul preuniversitar, altul decat cel militar, formatiunile de studiu se constituie astfel incat pe fiecare nivel/filiera/profil numarul copiilor/elevilor sa depaseasca valoarea medie prevazuta la alin. (1).
,,(12) Prin exceptie de la prevederile alin (11) intr-o unitate de invatamant cu personalitate juridica, se poate constitui cel mult o formatiune de studiu pe nivel/filiera/ profil, cu numarul copiilor/elevilor sub valoarea medie prevazuta la alin. (1).”
Decontare transport elevi scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu
Modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 pentru asigurarea gratuitatii pentru transportul elevilor scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu, in vederea respectarii dreptului la educatie in contextul economic actual.
Pentru transportul public rutier judetean si interjudetean se asigura elevilor de nivel primar si gimnazial care nu pot fi scolarizati in unitatea admnistrativ teritoriala in care isi au domiciliul pentru cheltuielile de transport dus-intors, in functie de distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare, catre operatorii de transport public. Prin exceptie, pentru transportul public rutier judetean si interjudetean, elevii de nivel primar si gimnazial inscrisi la o unitate de invatamant special sau vocationala, in alta localitate decat cea de domiciliu au dreptul la cheltuielile de transport dus-intors, in functie de distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare, catre operatorii de transport public.
4. La articolul 83 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,b) pentru transportul public rutier judetean si interjudetean se asigura elevilor de nivel liceal care sunt scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu pentru cheltuielile de transport dus-intors, in functie de distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare, catre operatorii de transport public, in conformitate cu hotararea Guvernului prevazuta la alin. (1);”
5. La articolul 83 alineatul (2), dupa litera b) se introduc doua noi litere, lit. b1) si b2), cu urmatorul cuprins:
,, b1 ) pentru transportul public rutier judetean si interjudetean se asigura elevilor de nivel primar si gimnazial care nu pot fi scolarizati in unitatea admnistrativ teritoriala in care isi au domiciliul pentru cheltuielile de transport dus-intors, in functie de distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare, catre operatorii de transport public, in conformitate cu hotararea Guvernului prevazuta la alin. (1);
b2) Prin exceptie de la prevederile lit. b1), pentru transportul public rutier judetean si interjudetean, elevii de nivel primar si gimnazial inscrisi la o unitate de invatamant special sau vocationala, in alta localitate decat cea de domiciliu au dreptul la cheltuielile de transport dus-intors, in functie de distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare, catre operatorii de transport public, in conformitate cu hotararea Guvernului prevazuta la alin. (1);”
Resetarea sistemului de burse pentru elevi
Modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 pentru stimularea performantei prin acordarea burselor de merit, burselor tehnologice si a burselor sociale.
Avand in vedere obligatia statului de asigurare a dreptului la educatie si politicile sustinute de reducere a abandonului scolar, modificarile propuse realizeaza cadrul legal pentru continuarea platii burselor pentru elevi. Elevii pot beneficia si de alte tipuri de burse, pe baza de contract incheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritatea publica locala sau judeteana. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
"6. Dupa articolul 108 se introduce un nou articol, art. 108.1, cu urmatorul cuprins:
”Art. 108.1
(1) Elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse. Metodologia-cadru de acordare a burselor si cuantumul acestora se aproba prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar.
(2) Bursele care se acorda elevilor din sistemul de invatamant preuniversitar de stat sunt:
a) bursa de merit;
b) bursa sociala;
c) bursa tehnologica, pentru elevii care frecventeaza invatamantul profesional;
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional beneficiaza, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:
a) burse sociale, daca sunt scolarizati fara taxe;
b) burse tehnologice, pentru elevii care frecventeaza invatamantul profesional, daca se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;
(4) Elevii care beneficiaza de bursa sociala au dreptul la pastrarea confidentialitatii asupra identitatii, datelor cu caracter personal si informatiilor referitoare la situatia de dificultate in care se afla.
(5) Dreptul la bursa sociala al elevilor proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda in baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului. Acordarea dreptului se face in urma comunicarii de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a listei elevilor care frecventeaza invatamantul cu frecventa, proveniti din familii beneficiare de ajutor de incluziune, in luna anterioara celei de raportare a listei.
(6) Bursele sociale se acorda in baza unor conditii privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitarii, conform hotararii Guvernului prevazute la alin. (1).
(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in cazul elevilor prevazuti la alin. (5), al elevilor cu situatii medicale speciale, inclusiv al elevilor cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul «Scolii din Spital» sau la domiciliu, al elevilor care revin dupa scolarizarea din cadrul «Scolii din Spital» in unitatea de invatamant preuniversitar la care au fost inmatriculati anterior, al elevilor asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, precum si al elevilor orfani de unul sau de ambii parinti, bursa sociala nu este conditionata de venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitarii.
(8) Elevii inscrisi in scoala din spital beneficiaza de burse sociale neconditionate de venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitarii si pot beneficia si de burse de merit sau de burse tehnologice.
(9) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.
(10) Elevii pot beneficia si de alte tipuri de burse, pe baza de contract incheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritatea publica locala sau judeteana. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
(11) Elevii straini din invatamantul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.
(12) Statul roman poate aloca anual, prin hotarare a Guvernului, un numar de burse pentru scolarizarea elevilor si cursantilor straini, in baza unor acorduri bilaterale, a ofertei unilaterale a statului roman sau la propunerea ministerelor interesate.
(13) Conditiile de scolarizare a elevilor straini, inclusiv conditiile de finantare, se stabilesc prin hotarare a Guvernului.”
Modificarile la plata cu ora pentru profesori
Modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 pentru clarificarea modului in care se stabileste tariful pentru plata cu ora, astfel incat sa se asigure respectarea principiului echitatii intre activitatea prestata in obligatia de norma si cea salarizata in regim de plata cu ora.
Astfel, incepand cu 1 septembrie 2025, in sistemul de invatamant preuniversitar de stat, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizeaza salariul de baza aferent cadrului didactic incadrat, avand in vedere gradatia de vechime in munca, treapta de vechime in invatamant si gradul didactic corespunzator, la care se adauga, dupa caz, urmatoarele majorari/sporuri: majorarea pentru predare simultana, indemnizatia pentru invatamant special sau spor pentru activitatea de predare in sistemul penitenciar, indemnizatie pentru zone izolate, spor de handicap si sporul pentru suprasolicitare neuropsihica, raportat la numarul mediu lunar de ore lucratoare, stabilit anual prin hotarare a Guvernului initiata de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale
8. La articolul 183, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5.1 ), cu urmatorul cuprins:
,,Alin. 5.1 - Incepand cu 1 septembrie 2025, in sistemul de invatamant preuniversitar de stat, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizeaza salariul de baza aferent cadrului didactic incadrat, avand in vedere gradatia de vechime in munca, treapta de vechime in invatamant si gradul didactic corespunzator, la care se adauga, dupa caz, urmatoarele majorari/sporuri: majorarea pentru predare simultana, indemnizatia pentru invatamant special sau spor pentru activitatea de predare in sistemul penitenciar, indemnizatie pentru zone izolate, spor de handicap si sporul pentru suprasolicitare neuropsihica, raportat la numarul mediu lunar de ore lucratoare, stabilit anual prin hotarare a Guvernului initiata de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale.”
Stimulente pentru profesori in mediul rural/ defavorizat
Modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 pentru cresterea calitatii actului de predare in mediul rural si zonele defavorizate, izolate prin incurajarea cadrelor didactice de a ocupa posturi in aceste zone.
Prima se asigura din bugetul Ministerului Educatiei si se acorda o singura data, indiferent de numarul de repartizari/transferuri/pretransferuri.
9. La articolul 190, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(6) Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular in unitati de invatamant aflate in zone din mediul rural, defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, beneficiaza de o prima de instalare neimpozabila egala cu 1 salariu minim brut pe tara cu obligatia ca, pentru o perioada de 5 ani scolari, sa ramana titular in unitatea de invatamant respectiva. Prima se asigura din bugetul Ministerului Educatiei si se acorda o singura data, indiferent de numarul de repartizari/transferuri/pretransferuri.”
Derogari privind norma didactica
Derogarea temporara de la Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 in ceea ce priveste norma didactica de predare pentru profesorii din invatamantul preuniversitar de stat.
Pentru anul scolar 2025-2026, la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar de stat, personalul didactic de conducere, de indrumare si control poate fi degrevat de norma didactica de predare:
a. cu pana la 30% din norma didactica (directorii unitatilor de invatamant preuniversitar, caselor corpului didactic, centrelor judetene de resurse si asistensa educationala si centrelor de excelenta)
b. cu pana la 50% din norma didactica (inspectorii scolari generali/generali adjuncti)
c. partial, pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar
Personalul didactic degrevat nu poate desfasura activitati didactice de predare remunerate prin plata cu ora sau cumul. Prin exceptie, se poate aproba efectuarea de activitati in regim de plata cu ora, in unitati de invatamant preuniversitar din zone izolate, cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar judetean.
"Art. LIX - Prin derogare de la prevederile art. 208 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul scolar 2025-2026, la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar de stat, personalul didactic de conducere, de indrumare si control poate fi degrevat de norma didactica de predare, dupa cum urmeaza:
a) personalul didactic de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar si de educatie extrascolara, casele corpului didactic, centrele judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala si centrele de excelenta, cu pana la 30% din norma didactica de predareinvatare-evaluare, in conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotarare a guvernului, initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
b) personalul didactic de conducere, de indrumare si control din inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, cu pana la 50% din norma didactica de predare-invatare-evaluare, in conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotarare a guvernului prevazuta la lit. a)
c) partial, pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar, ca urmare a participarii acestora la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant.
Numarul persoanelor desemnate de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar, degrevate de norma didactica, precum si atributiile acestora se stabilesc in hotararea de guvern prevazuta la lit a).
(3) Prin exceptie de la prevederile alin (2), se poate aproba efectuarea de activitati in regim de plata cu ora, in unitati de invatamant preuniversitar din zone izolate, cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar judetean".
Cresterea normei didactice a profesorilor
Art. LVIII - Prin derogare de la prevederile art. 207 alin. (4) lit. c)-h) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile, incepand cu anul scolar 2025-2026, pana la inceputul anului scolar 2029-2030, norma didactica de predare-invatare-evaluare, de instruire practica si de evaluare curenta a anteprescolarilor/prescolarilor si a elevilor in clasa, in care pot fi incluse si activitati de pregatire pentru evaluari/examene nationale si/sau pentru obtinerea performantei educationale, precum si cele de invatare remediala, reprezinta numarul de ore corespunzator activitatilor prevazute la alin. (1) lit. a) si se stabileste dupa cum urmeaza:
a) un post de invatator/invatatoare ori de profesor pentru invatamantul primar pentru fiecare clasa din invatamantul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate. In atributiile postului se includ obligatoriu 2 ore/saptamana de pregatire remediala;
b) 20 ore pe saptamana pentru profesorii din invatamantul gimnazial, liceal si postliceal, pentru profesorii din unitatile si clasele cu program integrat si suplimentar de arta si sportiv, precum si din unitatile de educatie extrascolara, care au dobandit cel putin licentierea in cariera didactica;
c) 18 ore pe saptamana pentru profesorii din invatamantul preuniversitar care au dobandit gradul didactic I sau titlul de profesor emerit si care desfasoara activitate de mentorat;
d) 26 de ore pe saptamana pentru profesorii de instruire practica si maistrii-instructori, pentru cei care au dobandit cel putin licentierea in cariera didactica;
e) 22 de ore pe saptamana pentru profesorii de instruire practica si maistrii-instructori, pentru cei care au dobandit cel putin gradul didactic I si care desfasoara activitate de mentorat;
f) pentru personalul didactic de predare din invatamantul special, norma didactica se stabileste astfel: invatatori, profesori la predare, profesori care efectueaza terapiile specifice - 18 ore pe saptamana; invatator-educator, institutor-educator, profesoreducator, profesor preparator (nevazator), maistru-instructor si profesor pentru instruire practica - 22 de ore pe saptamana;
Noile reglementari la invatamantul superior
1. Modificarea Legii invatamantului superior nr. 199/2023, pentru ca bursele individuale acordate studentilor - doctoranzi inmatriculati la programele de studii universitare de doctorat, organizate cu finantare de la bugetul de stat la forma de invatamant cu frecventa, sa se acorde pe toata durata anului calendaristic. Se propune modificarea art. 63, alin (5).
2. Modificarea Legii invatamantului superior nr. 199/2023, astfel incat cuantumul unei burse acordate de la bugetul de stat studentilor inmatriculati pe locurile finantate de la bugetul de stat la programele de studii universitare de licenta didactica cu dubla specializare sau masterat didactic sa fie egala cu salariul minim net pe economie, fata de vechea reglementare care prevedea raportarea la salariul net al unui profesor debutant.
Criteriile generale de acordare a burselor de la bugetul de stat se stabilesc prin ordin al ministrului educatiei si se acorda pe perioada desfasurarii activitatilor didactice, prin care se intelege cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activitati practice, sesiuni de examene, conform graficului activ.
3. Derogarea temporara de la Legea invatamantului superior nr. 199/2023, astfel incat, incepand cu 1 august 2025 si pana la inceputul anului universitar 2028-2029, valoarea costului standard pentru fondul de burse si protectie sociala in lei/luna/student sa fie echivalentul a 10% din salariul de baza minim net pe tara garantat in plata. Costul standard pentru constituirea fondului de burse si protectie sociala a studentilor se aloca pe perioada desfasurarii activitatilor didactice prin care se intelege cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activitati practice, sesiuni de examene, conform graficului activitatilor, doar pentru studentii de la invatamantul cu frecventa inmatriculati pe locurile finantate de la bugetul de statitatilor.
4. Modificarea Legii invatamantului superior nr. 199/2023, pentru ca bursele romanilor de pretutindeni sa se acorde pe perioada desfasurarii activitatilor didactice, prin care se intelege cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activitati practice, sesiuni de examene, conform graficului activitatilor.
5. Modificarea Legii invatamantului superior nr. 199/2023, pentru marirea normei didactice cu 2 ore conventionale /saptamana. Astfel, norma didactica nu poate depasi 18 ore conventionale pe saptamana.
Reducerea pragului pentru voucherele de vacanta
Valorificarea voucherelor se realizeaza in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului Si Turismului.
Art. XLIII - (1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, aplicabilitatea unor dispozitii prevazute in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga dupa cum urmeaza:
a) prevederile art. 67 alin. (4), (6), (7) si (8) se proroga pana la inceputul anului scolar 2027 - 2028; (ref. la Educatie incluziva)
b) prevederile art. 77 alin. (4) se proroga pana la data de 1 ianuarie 2027; (ref. Program Masa sanatoasa pentru 1.000.000 beneficiari)
c) prevederile art. 116 - 119 se proroga pana la inceputul anului scolar 2027 - 2028; (ref. desfiintarea ISJ-urilor)
d) prevederile art. 131 alin. (11) se proroga pana la inceputul anului scolar 2027 - 2028; ( ref. reducere norma la 16 ore ptr implicare in proiecte europene)
e) prevederile art. 138 alin. (5) se proroga pana la inceputul anului scolar 2027 - 2028; (ref. cost standard +25% pentru scoli defavorizate)
f) prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3) si (7) se proroga pana la inceputulanului scolar 2027 - 2028; ( ref. cheltuieli transport cadre didactice)
g) prevederile art. 190 alin. (6) si art. 229 alin. (14) se proroga pana la inceputul anului scolar 2026-2027 (primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară pentru cadre didactice titulare in zone defavorizate) + (prima la pensionare)
h) prevederile art. 217 alin. (3) se proroga pana la inceputul anului scolar 2027 - 2028. (ref. premiul pentru activitate suplimentara).
(2) Aplicarea prevederilor art. 63 alin. (4), art. 70 alin. (5) lit. a), art. 74 alin. (4), art. 78 alin. (8), art. 105 alin. (10) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la inceputul anului scolar 2027 - 2028.
(3) Prevederile art. 134 din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 147 din Legea nr. 199/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica incepand cu anul 2027.
(4) Prevederile art. 49 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica incepand cu anul 2027.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu