Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

13 iulie 2025

EXTERNE: Donald Trump: Taxe vamale de 30% pentru bunurile din Uniunea Europeană. UE: Relax. Este o tactică de negociere

Donald Trump: Taxe vamale de 30% pentru bunurile din Uniunea Europeană. UE: Relax. Este o tactică de negociere

Donald Trump: Taxe vamale de 30% pentru bunurile din Uniunea Europeană. UE: Relax. Este o tactică de negociere

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat într-o scrisoare postată sâmbătă pe rețelele sociale că va impune o taxă vamală de 30% pentru bunurile din Uniunea Europeană, punând capăt lunilor de negocieri atente și afectând și mai tare una dintre cele mai importante relații economice din lume, relatează The New York Times. În replică, trei oficiali ai UE au declarat pentru Reuters că gestul liderului american este o tactică de negociere. Potrivit președintelui american, noile tarife pentru UE vor intra în vigoare de la 1 august, cum se va întâmpla și în cazul taxelor stabilite pentru alți parteneri comerciali al SUA.

Trump a declarat într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social că, începând cu 1 august, va impune o taxă vamală de 20% pentru mărfurile din Filipine, 30% pentru mărfurile din Sri Lanka, Algeria, Irak și Libia și 25% pentru Brunei și Republica Moldova.

Nu a fost emisă nicio scrisoare către Uniunea Europeană, dar Trump a declarat marți târziu că va emite „cel puțin șapte” notificări tarifare miercuri dimineață și mai multe după-amiază.

Conform Reuters, cele mai recente scrisori se adaugă altor 14 emise la începutul săptămânii, inclusiv cele stipulând taxe vamale de 25% pentru Coreea de Sud și Japonia, care vor intra, de asemenea, în vigoare la 1 august, dacă nu sunt semnate acorduri comerciale până atunci.

Reacția rapidă UE

Ursula von der Leyen reacţionează: ”Rămânem pregătiţi să continuăm eforturile în vederea unui acord până la 1 august. În acelaşi timp, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele UE, inclusiv adoptarea unor contramăsuri proporţionale, dacă va fi necesar”, afirmă von der Leyen, imediat după declarațiile lui Donald Trump.

Epistolă către Mexic

Tot sâmbătă, liderul Statelor Unite a transmis o scrisoare și către Mexic, amenințând țara vecină, în mod similar, cu tarife de 30% care vor intra în vigoare de luna viitoare.

SUA și UE, un bloc format din 27 de națiuni care împreună alcătuiesc a treia cea mai mare economie din lume, desfășoară un volum imens de comerț cu bunuri și servicii.

Trump blufează

Având în vedere relațiile strânse, oficialii europeni sperau că vor reuși să perfecteze un acord cu omologii americani pentru a evita asemenea taxe abrupte.

Comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, a fost într-un contact constant cu partea americană, președinta Comisiei Europene a discutat cu Donald Trump, iar până de curând oficialii sperau că se află în pragul unui acord.

Factorii de decizie din UE se resemnau treptat cu posibilitatea unor tarife vamale generale de 10% pentru toate bunurile trimise către SUA și sperau să negocieze excepții pentru produsele importante. Mulți doreau să pună capăt incertitudinii economice pe care o declanșaseră anunțurile președintelui american pentru, de exemplu, producătorii auto germani, exportatorii italieni de vin sau companiile farmaceutice irlandeze.

Totuși, lucrurile s-au schimbat odată cu anunțul făcut sâmbătă de Trump cu privire la un tarif fix de 30%. Totodată, președintele SUA a amenințat că taxa va crește și mai mult dacă blocul comunitar va riposta.

„Dacă, din orice motiv, decideți să vă măriți tarifele și să luați măsuri de represalii, atunci, indiferent de numărul cu care alegeți să le măriți, se va adăuga la cele 30% pe care le percepem”, a scris Donald Trump într-o scrisoare similară celor trimise către mai mulți parteneri comerciali ai SUA pentru a-i informa cu privire la rata lor tarifară.

Riposta Europei

Pentru UE, întrebarea acum este dacă va riposta. Blocul pregătise deja un pachet de represalii ca răspuns la tarifele anterioare, dar le-a suspendat pentru a crea o marjă de negociere. Contramăsurile se referă la importuri din SUA în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro. Tarifele sunt programate să intre în vigoare marți, la ora 00:01, cu excepția cazului în care oficialii UE aleg să prelungească suspendarea.

„Desigur, există posibilități de a reacționa, dar nu vrem să o facem”, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, într-un interviu acordat vineri la Kuala Lumpur, în Malaezia. „Nu vrem să ripostăm. Nu vrem acest război comercial”, a adăugat ea.

În perioada premergătoare anunțului făcut sâmbătă de Donald Trump, oficialii UE au reiterat că obiectivul lor era acela de a ajunge la un acord de principiu, un fel de schiță de plan comercial care ar putea servi drept bază pentru negocieri mai detaliate.

„Lucrăm non-stop pentru a găsi un acord inițial cu SUA”, declarase președinta Comisiei Europene în această săptămână. „Însă nu suntem nici naivi; știm că relația cu SUA s-ar putea să nu mai revină la ceea ce a fost odată”, mai declara Ursula von der Leyen.

Potrivit NYT, dacă Donald Trump este serios în privința unor astfel de tarife mari, acest lucru riscă să aibă consecințe grave pentru relația dintre UE și SUA, care sunt legate din punct de vedere istoric și profund integrate din punct de vedere economic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu