Proiectul futurist „Akon City” din Senegal, evaluat la 6 miliarde de dolari, a fost abandonat
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/proiectul-futurist-akon-city-comparat-cu-orasul-fictiv-wakanda-captura-youtube-akon.jpg)
Planul pentru un oraș futurist în Senegal, visat de cântărețul Akon, a fost abandonat în schimbul unui proiect rezidențial catalogat de oficialii locali ca fiind „mai realist”, relatează BBC.
„Proiectul Akon City nu mai există”, a declarat pentru BBC Serigne Mamadou Mboup, șeful organismului de dezvoltare turistică din Senegal, Sapco.
„Din fericire, s-a ajuns la un acord între Sapco și antreprenorul Alioune Badara Thiam (Akon – n.r.). Pregătim împreună un proiect realist, pe care Sapco îl va susține pe deplin”, a adăugat oficialul senegalez.
Akon City era conceput să redea viitorul societății africane
Cunoscut pentru hiturile sale de la începutul anilor 2000, Akon – care s-a născut în Statele Unite, dar și-a petrecut o bună parte de copilărie în Senegal – a anunțat două proiecte ambițioase în 2018, care trebuiau să reprezinte viitorul societății africane.
Primul proiect a fost Akon City, evaluat la 6 miliarde de dolari. Proiectul imobiliar ar fi trebuit să funcționeze pe baza celei de-a doua inițiative – o criptomonedă numită Akoin.
Proiectele inițiale pentru Akon City, cu zgârie-nori îndrăzneți și curbați, au fost comparate cu impresionantul oraș fictiv Wakanda.
Localnicii sunt dezamăgiți
Dar, după cinci ani de eșecuri, terenul de 800 de hectare din Mbodiène – la aproximativ 100 de kilometri sud de capitala Dakar – rămâne în mare parte gol. Singura structură de acolo este o clădire de recepție ridicată pe jumătate. Nu există nici măcar drumuri și nici rețea electrică.
„Ni s-au promis locuri de muncă și dezvoltare”, a declarat un localnic pentru BBC. „Dar nu s-a schimbat nimic”, a adăugat el.
De ce a eșuat proiectul Akon City
Între timp, inițiatorii criptomonedei Akoin s-au chinuit să-și ramburseze investitorii. „Nu era gestionată în mod adecvat – îmi asum întreaga responsabilitate”, a declarat Akon.
De asemenea, au existat întrebări cu privire la legalitatea utilizării Akoin ca principală metodă de plată pentru potențialii rezidenți ai orașului Akon. Senegalul folosește francul CFA, care este reglementat și emis de Banca Centrală a Statelor din Africa de Vest (BCEAO). Ori, BCEAO și-a exprimat opoziția față de criptomonede, la fel ca multe alte bănci centrale.
Planurile pentru Akon City fuseseră ample. Prima fază trebuia să includă un spital, un centru comercial, o școală, o secție de poliție, un centru de colectare a deșeurilor și o centrală solară – toate până la sfârșitul anului 2023.
Prevăzut pe coasta atlantică a Senegalului, orașul de înaltă tehnologie Akon City era proiectat să funcționeze în întregime pe bază de energie regenerabilă.
Dar, în pofida insistențelor lui Akon într-un interviu acordat pentru BBC în 2022 că proiectul ar fi „100.000% în mișcare”, ceremonia de lansare nu a fost urmată de ridicarea vreunei construcții.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/realitatea-din-satul-mbodiene-unde-akon-a-dorit-sa-si-ridice-orasul-futurist-foto-profimedia-1024x682.jpg)
Un nou proiect rezidențial
Așadar, Guvernul senegalez a confirmat ceea ce mulți bănuiau – proiectul nu mai poate fi realizat. Motivul invocat de oficiali: lipsa finanțării.
În schimb, Guvernul senegalez dă asigurări că lucrează acum cu Akon la un proiect imobiliar „mai realist” pe același amplasament.
Terenul din apropierea orașului Mbodiène rămâne de o valoare strategică ridicată, având în vedere apropierea Jocurilor Olimpice de Tineret din 2026 și perspectiva înmulțirii turiștilor în zonă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu