CSM îl contrazice pe premierul Bolojan în privința vârstei medii de pensionare a judecătorilor: „Scopul e dezinformarea societăţii şi ostilizarea acesteia”
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/consiliul-suprem-al-magistraturii.jpg)
CSM îl contrazice pe premierul Ilie Bolojan cu privire la vârsta de pensionare a magistraților. Potrivit unui comunicat transmis de Agerpres, în perioada februarie-mai 2025, vârsta medie a fost de aproximativ 52 de ani și trei luni.
Detalii despre pensionarea judecătorilor
În intervalul 12 februarie – 26 mai 2025, CSM a înaintat 35 de hotărâri ale Secției pentru judecători în vederea emiterii decretelor de pensionare.
Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, CSM susține că doar cinci judecători pensionați aveau vârsta de 48 de ani, în timp ce peste 85% dintre aceștia aveau o vârstă mai înaintată, cea mai mare fiind de peste 67 de ani.
„Prezentarea în continuare a informației potrivit căreia, ca regulă, judecătorii se pensionează la 48 de ani, deși Consiliul a precizat public de mai multe ori că aceasta nu este reală, are ca scop dezinformarea societății și antagonizarea acesteia în continuare față de corpul judecătorilor”, a transmis Consiliul Suprem al Magistraturii.
Cauzele creșterii numărului de pensionări
Consiliul a explicat că instabilitatea statutului magistratului, cauzată de modificările legislative prevăzute în planul de guvernare, a determinat un număr tot mai mare de judecători să opteze pentru pensionare. Această tendință continuă, fiind în prezent formulate noi cereri de pensionare.
„Prezentarea în continuare a informației potrivit căreia, ca regulă, judecătorii se pensionează la 48 de ani, deși Consiliul a precizat public de mai multe ori că aceasta nu este reală, are ca scop dezinformarea societății și antagonizarea acesteia în continuare față de corpul judecătorilor”, a mai transmis CSM.
Reacția premierului Ilie Bolojan
Premierul Ilie Bolojan a abordat și el subiectul pensionării magistraților, considerând-o „prea rapidă”. El a subliniat necesitatea unei noi legi a salarizării, avertizând asupra riscului ca, în viitorul apropiat, să nu mai existe suficienți contribuabili pentru plata pensiilor.
„Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este pensionarea magistraților. (…) Componenta de pensii speciale trebuie abordată pentru toate instituțiile în pasul doi. Avem câteva realități care nu pot fi contestate. Avem o pensionare prea rapidă a magistraților și, așa cum v-am spus, se pensionează, în general, la 48 de ani”, a declarat premierul Ilie Bolojan recent.
Ilie Bolojan susține că 90% dintre decretele de pensionare pentru magistrați pe care le-a semnat în vremea în care era președinte interimar erau pentru persoane, în general, de 48 de ani.
„Din pensionările pe care le-am semnat când am ocupat funcția de președinte interimar, 90% erau la 48 de ani. Era o doamnă judecător care s-a pensionat la 60 de ani. Mi-am propus, n-am ajuns încă, dar o să o caut să-i duc un buchet de flori, pentru că a lucrat până la 60 de ani. Tot respectul pentru dânsa (…) De ce se întâmplă asta?
Pentru că există o durată, dacă bine rețin, de 25 de ani, după care te poți pensiona. Deci, dacă începi imediat după ce ai terminat facultatea, înseamnă că la 48 de ani te poți pensiona”, a explicat premierul Ilie Bolojan.
Ce spune Ilie Bolojan despre creșterea vârstei de pensionare
Premierul a sugerat creșterea perioadei de activitate necesare pentru pensionare. Ilie Bolojan spune că vârsta la care magistrații se vor putea pensiona ar trebui să se apropie de vârsta standard de pensionare care este de 65 de ani.
„Este evident că trebuie să creștem vârsta, după care te poți pensiona – nu știu, 30, 35 de ani, în așa fel încât pensionarea, chiar dacă ai îndeplinit această perioadă, să se poată face, nu foarte departe de vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani, și care trebuie să fie baza pentru cele mai multe dintre profesiile din România”, a mai explicat premierul.
Cum vede vicepremierul Dragoș Anastasiu situația pensionării magistraților
Dragoș Anastasiu, reprezentant al guvernului, a declarat că înțelege „furia” pensionarilor obișnuiți față de noile măsuri fiscale.
„Eu înțeleg perfect furia, o am și eu. Pensiile speciale reprezintă o parte din acest pachet, al doilea și schimbarea de legislație va veni până la sfârșitul acestei luni”, a spus Dragoș Anastasiu.
Anastasiu a subliniat importanța găsirii unor soluții constituționale și legale pentru reformarea sistemului de pensii.
„Trebuie să respectăm niște legi chiar dacă ele au putut să ducă la niște abuzuri, la niște exagerări pe care le vedem cu toții și nu suntem de acord.
Apropo pensionatul la 50 de ani nu cred că e un lucru normal care trebuie să se întâmple într-o societate, trebuie corectat (…) Vom găsi soluții vă asigur, vă rog să ne evaluați la fapte. Dacă nu reușim aveți tot dreptul să ne spuneți să plecăm acasă”, a spus vicepremierul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu