Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

14 iulie 2025

POLITICA: Cum afectează al doilea pachet de măsuri fiscale sistemul de sănătate din România. Răspunsul ministrului Rogobete

Cum afectează al doilea pachet de măsuri fiscale sistemul de sănătate din România. Răspunsul ministrului Rogobete

Cum afectează al doilea pachet de măsuri fiscale sistemul de sănătate din România. Răspunsul ministrului Rogobete

Ministrul Sănătății a spus ce măsuri din al doilea pachet vor viza sistemul de sănătate din România. Alexandru Robogete anunță introducerea mai multor molecule generice în farmaciile din țară, potrivit News.ro.

Măsurile din cel de-al doilea pachet care vizează sistemul de sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat noi măsuri în domeniul farmaceutic și medical, la Antena 3 CNN. Aceste schimbări fac parte din al doilea pachet de măsuri fiscal-bugetare al guvernului.

Introducerea mai multor molecule generice în piața farmaceutică românească este principalul obiectiv al acestora. Rogobete a explicat că aceste medicamente au costuri mai reduse comparativ cu cele inovative, menținând însă aceeași eficacitate terapeutică.

„Principalele obiective sau măsuri din pachetul doi în zona sănătăţii vor fi introducerea mai multor molecule generice în spaţiul farmaceutic din România, molecule generice care au un cost mai scăzut faţă de cele inovative”, a declarat Rogobete.

Extinderea listei de medicamente compensate

Planul include și o extindere a listei de medicamente compensate. Această măsură vine în completarea introducerii moleculelor generice, vizând îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente necesare la costuri mai reduse.

Ministrul Sănătății a explicat și că nimeni nu se va atinge de medicamentele inovative care nu au o alternativă terapeutică.

„Există medicamente inovative care nu au alternativă terapeutică şi unde nimeni nu se va atinge pentru că nu există înlocuitor şi există medicamente generice sau inovative care au alternativă terapeutică la un cost mai scăzut, dar care nu au fost introduse din diferite motive, nu le explic acum, în piaţa farmaceutică.

Se va extinde lista de medicamente compensate, dar se vor introduce mai multe molecule generice care au un cost mai scăzut dar acelaşi efect terapeutic”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Probleme în sistemul de urgență

În cadrul aceleiași intervenții, Rogobete a abordat și problemele din sistemul de urgență. El a menționat cazuri în care majoritatea pacienților prezentați la urgențe sunt transferați, deși ar putea fi tratați local.

„Am identificat unităţi sanitare în România unde, din 60 de prezentări în UPU de urgenţe medicale şi chirurgicale, 50 de pacienţi au fost transferaţi în alte unitate sanitare, deşi aceştia puteau fi tratați în unitatea sanitară unde s-au prezentat”, a afirmat ministrul, la Antena 3 CNN.

Necesitatea stimulării performanței

Rogobete a explicat că sistemul actual nu încurajează performanța în spitalele municipale și orășenești. Lipsa stimulentelor duce la transferuri nejustificate ale pacienților către unități sanitare mai mari.

„Sistemul în momentul de faţă nu stimulează performanţa şi nu stimulează unităţile sanitare de rang municipal sau orăşenesc să rezolve pacienţii în acea unitate sanitară”, a precizat ministrul.

Pentru a rezolva această problemă, ministrul a menționat introducerea plății pe performanță, un sistem deja implementat în majoritatea țărilor Uniunii Europene. Această măsură ar stimula medicii să efectueze intervenții chirurgicale mai complexe în spitalele publice.

Rogobete a ținut să clarifice că nu toate transferurile sunt nejustificate. Cazurile complicate care necesită echipe medicale extinse rămân justificate pentru transfer. El a dat exemplul unei apendicite simple, care ar trebui tratată local dacă spitalul dispune de infrastructura necesară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu