Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

05 iulie 2025

SOCIETATE: România misterioasă

România misterioasă

România misterioasă

Dincolo de traseele turistice consacrate, România păstrează comori mai puţin explorate – sate de poveste, cetăţi uitate de timp, păduri cu energii inexplicabile şi lacuri care ascund legende vechi de secole. Aceste locuri atrag nu doar prin frumuseţea lor naturală, ci şi prin misterele care le învăluie – o aură aparte, despre care se vorbeşte în şoaptă sau se păstrează poveşti transmise din generaţie în generaţie.

Ţinutul Luanei – Cetăţi de foc şi simboluri enigmatice în Munţii Buzăului

România misterioasă

În Munţii Buzăului, între satele Bozioru şi Colţi, se află o zonă despre care se spune că ar fi fost locuită de o civilizaţie avansată spiritual – „Ţinutul Luanei”. Legendele locale vorbesc despre regele Luana, un conducător înţelept care a trăit sute de ani şi care stăpânea o cetate cu ziduri de foc. Aici se găsesc numeroase peşteri cu simboluri ciudate, tăbliţe de piatră cu scrieri necunoscute şi formaţiuni stâncoase bizare, precum „Focul Viu” de la Lopătari – un fenomen natural unde flăcările izbucnesc din pământ.

Pădurea Baciu şi Dealul Hoia – România paranormală, în inima Clujului

România misterioasă

Aflată în apropierea oraşului Cluj-Napoca, Pădurea Baciu este cunoscută drept „Triunghiul Bermudelor” al României. Fotografii inexplicabile, apariţii luminoase şi stări de ameţeală au fost raportate de vizitatori. În apropiere, Dealul Hoia adaugă un strat de legendă: doi fraţi ar fi dispărut într-o ceaţă misterioasă şi doar unul s-a întors – neschimbat – după ani întregi.

Ceea ce frapează este că băiatul nu îmbătrânise deloc, deşi trecuseră ani de la dispariţie. Povestea a fost repede îngropată de autorităţi, dar bătrânii din zonă încă o spun celor curioşi. Ar exista – susţin ei – chiar şi un cerc în care nu creşte nimic, numit de cercetători „zonă de anomalie energetică”. Cei mai superstiţioşi evită să intre în pădure după lăsarea întunericului, considerând că ar putea „deranja” ceva ce nu aparţine acestei lumi.

Peştera Gaura cu Muscă – Dispariţii, tuneluri şi interdicţii nespuse

România misterioasă

În Munţii Pădurea Craiului, peştera Gaura cu Muscă este înconjurată de tăcere şi teamă. Puţini îndrăznesc să exploreze tunelurile sale, iar cei care au făcut-o relatează senzaţii stranii, halucinaţii sau pierderi de orientare. Se spune că peştera adăposteşte o creatură dispărută sau o forţă necunoscută care nu doreşte să fie tulburată şi că nimeni nu a reuşit să parcurgă tunelurile peşterii până la capăt, iar unii dintre cei care au încercat n-au mai fost văzuţi niciodată. Numele provine de la o insectă necunoscută care ar fi trăit în zonă şi ar fi fost letală. Deşi speologii moderni au încercat să o studieze, încă persistă ideea că în peşteră există energii sau fenomene inexplicabile.

Lacul Vulturilor – Oglinda destinului în Munţii Siriu

România misterioasă

La peste 1.400 m altitudine, în Munţii Siriu (judeţul Buzău), Lacul Vulturilor, supranumit şi „Lacul fără fund”, este un punct de atracţie naturală şi mitologică. Legenda spune că vulturii îşi aduc puii aici pentru a-i învăţa să zboare, iar apele adânci pot „vorbi” celor cu inima curată. De-a lungul timpului, ciobani şi drumeţi au povestit despre voci şi umbre venind din adâncuri.

Cetatea Tricule – fortăreaţa scufundată din Clisura Dunării

România misterioasă

Pe malul Dunării, în apropierea localităţii Sviniţa din Mehedinţi, se află ruinele unei cetăţi medievale parţial scufundate – Tricule. Cele trei turnuri care mai ies astăzi din apă au fost cândva parte a unui sistem de apărare împotriva turcilor. Dar legenda spune că cetatea a fost blestemată de o femeie închisă în ziduri ca jertfă pentru a le „ţine în picioare”. După ce blestemul a fost rostit, apele Dunării au început să crească anormal şi au înghiţit cetatea treptat. Locul este acum învăluit de o tăcere apăsătoare şi este o destinaţie rară pentru cei care ajung în Clisura Dunării.

Templul Ursitelor de la Şinca Veche – locul unde dorinţele se împlinesc

România misterioasă

În satul Şinca Veche din Ţara Făgăraşului se află un lăcaş de cult neobişnuit, săpat direct în stâncă, cunoscut ca „Templul Ursitelor” sau „Biserica fără acoperiş”. Are două altare, fapt neobişnuit pentru o construcţie religioasă, şi mai multe semne şi simboluri ciudate, inclusiv o stea cu şase colţuri. Se spune că este un loc în care dorinţele sincere se împlinesc, dar şi că în interior se simt „vibraţii” ieşite din comun. Mulţi vizitatori afirmă că au avut viziuni, stări de plutire sau revelaţii în această grotă misterioasă.

Ochiul Beiului – apa care nu minte

România misterioasă
Check out my gallery at http://www.pixael.com/en/pictures if you want to see more pictures.

You can follow me on
https://www.facebook.com/giuseppemilophoto
https://twitter.com/pixael_com
https://instagram.com/pixael/

Acest lac de o frumuseţe ireală, situat în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa (Caraş-Severin), este considerat un loc magic. Apa, de un albastru electric, nu îngheaţă nici iarna şi se spune că „vede adevărul din sufletul omului”. Legenda vorbeşte despre un bei turc care s-a îndrăgostit de o fată româncă. Dragostea lor imposibilă s-a sfârşit tragic, iar din lacrimile lui s-a născut lacul. Localnicii povestesc că în nopţile cu lună plină, se aud suspine venind din apă.

Mănăstirea rupestră Corbii de Piatră – altarul străvechi, uitat de lume

România misterioasă

Săpată în stâncă, mănăstirea Corbii de Piatră (judeţul Argeş) este una dintre cele mai vechi din România, datând din secolul al XIV-lea. Dar locul este considerat sacru din vremuri mult mai vechi, chiar precreştine. Aici au fost descoperite simboluri păgâne şi urme ale unor culturi misterioase. Legenda spune că în stâncă ar exista un tunel secret care duce spre o sală subterană unde iniţiaţii comunicau cu „zeii cerului”. Energia locului este resimţită de mulţi vizitatori ca fiind deosebită – un amestec de linişte profundă şi nelinişte inexplicabilă.

Aceste locuri nu se regăsesc în broşurile turistice obişnuite, dar ele spun poveşti mai profunde decât orice ghid clasic. România nu este doar frumoasă, ci şi tainică – un tărâm unde trecutul şi prezentul se întreţes, iar misterul adaugă o aură aparte fiecărei destinaţii. Pentru cei dornici de experienţe autentice şi fascinante, aceste locuri sunt uşi deschise spre o lume uitată, dar nu pierdută. (foto – ghidlocal.com, monitorulcluj.ro, turismbuzau.ro, outdooractive.com, evenimentulmuscelean.ro)

Ileana Sandu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu