Administrația Trump ar fi fost cea care a inițiat discuțiile cu statul Qatar pentru a achiziționa un avion Boeing 747, care ar putea fi folosit temporar pe post de Air Force One. Asta contrazice declarațiile publice ale președintelui Donald Trump, care a susținut că avionul reprezintă un „cadou”.
Donald Trump ar fi mințit legat de avionul-cadou din Qatar. FOTO: X / @JvniorLive
După preluarea noului mandat în ianuarie 2025, Trump a fost informat că noile aeronave prezidențiale comandate de Boeing nu vor fi livrate mai devreme de doi ani. Administrația sa dorea însă o soluție mai rapidă, iar Departamentul Apărării a început să caute alternative, cu sprijinul emisarului special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, potrivit unor surse CNN.
Boeing le-a indicat oficialilor americani o listă de clienți care dețineau aeronave compatibile, printre care se număra și Qatar. Sursele CNN spun că Pentagonul s-a oferit să cumpere avionul, iar Doha a fost deschisă să îl vândă. Inițial, s-a discutat despre o variantă de închiriere, nu despre o donație.
Cu toate acestea, Trump a prezentat public în mod repetat tranzacția ca fiind un „gest generos” din partea familiei regale din Qatar, un „cadou gratuit” pe care îl va folosi temporar și care ulterior va fi donat bibliotecii sale prezidențiale. „Ar fi o prostie să refuzi un avion extrem de scump, oferit gratuit”, a declarat el în timpul vizitei recente în Orientul Mijlociu.
Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, nu a confirmat versiunea lui Trump și a declarat pentru CNN că discuțiile se desfășoară strict la nivel guvernamental, între Ministerul Apărării din Qatar și Departamentul Apărării din SUA. „Este o chestiune aflată încă în analiză juridică”, a precizat premierul, adăugând că, dacă tranzacția va fi considerată ilegală, oferta va fi retrasă.
Valoarea estimată a aeronavei este de aproximativ 400 de milioane de dolari, însă sursele CNN spun că aceasta și-a pierdut din valoare în timp. Totodată, modernizarea avionului cu echipamentele de securitate și comunicații necesare ar putea dura până la doi ani și ar putea costa chiar mai mult decât valoarea avionului în sine.