Imaginea 1/6: Imagini de la simularea procesului. FOTO: Complexul Educațional Laude-Reut
Sala de ședință a Secției I Civile din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a devenit, pentru o zi, scena unui demers educațional, și anume reconstituirea istorică a Procesului lui Eichmann, unul dintre cele mai semnificative procese ale secolului XX.
Imagine de la simularea procesului. FOTO: Complexul Educațional Laude-Reut
Evenimentul a avut loc luni, 19 mai 2025, în cadrul programului Mock Trial of Human Rights și a reunit elevi din opt licee de elită din București, Brașov și Sibiu, transmite Complexul Educațional Laude-Reut printr-un comunicat de presă.
Distribuția a fost compusă exclusiv din liceeni de la Complexul Educațional Laude-Reut, Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Național I.L. Caragiale, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Sfântul Sava, Școala Germană Hermann Oberth, Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu și Colegiul Național Johannes Honterus din Brașov.
Reprezentația a fost coordonată de regizoarea Carmen Lidia Vidu și a fost urmărită de un public numeros – elevi, părinți, profesori și invitați speciali – toți martori la o „lecție de istorie vie”, justiție și responsabilitate civică.
Imaginea 1/6: Imagini de la simularea procesului. FOTO: Complexul Educațional Laude-Reut
În deschidere, Tova Ben-Nun Cherbis, președinta Complexului Educațional Laude-Reut și inițiatoarea proiectului, a subliniat că „procesul lui Eichmann este un proiect pe care l-am inițiat ca un demers unic, fără precedent în România și, aș îndrăzni să spun, chiar în lume – cu speranță, cu încredere și cu o dorința profundă de a contribui la educația generațiilor tinere printr-o formă de învățare vie, interactivă, memorabilă”.
Un mesaj cu încărcătură emoțională a venit și din partea judecătoarei Corina-Alina Corbu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție:
„Chiar și în această situație extremă și chiar la acel moment, când durerea Holocaustului ar fi justificat fără îndoială răzbunarea, statul Israel a ales calea justiției și i-a asigurat chiar și acestui inculpat un proces corect. Această atitudine arată puterea statului de drept și a domniei legii. Doar dictaturile au nevoie să trișeze pentru a-și realiza interesele prin justiție; democrația asigură egalitatea tuturor în fața legii, și a celor buni, și a celor răi, fiecare primind însă, la sfârșitul unui proces corect, rezultatul care i se cuvine în conformitate cu legea.”
Evenimentul face parte dintr-un program educațional mai amplu – Mock Trial of Human Rights – care aduce în fața elevilor simulări ale unor procese istorice cu impact civic major.
Simularea Procesului lui Eichmann a fost prezentată anterior la Opera Națională București (31 martie), în fața a peste 950 de elevi din patru orașe și a unei delegații din Israel, precum și la Facultatea de Drept a Universității din București (1 aprilie), în fața studenților și a elevilor din Iași și Pașcani.
Proiectul își propune să promoveze gândirea critică, empatia, memoria istorică și implicarea civică.